Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consumentenbond wil daarom dat er een verbod komt op het gebruik van deze stof in voedsel.
Wat is E171?
E171 is titaniumdioxide; een stof die in voedsel vooral gebruikt wordt als witte kleurstof. Het is bijvoorbeeld terug te vinden in sommige kauwgoms, tandpasta, snoepjes en in taartversieringen. Een deel van deze stof bestaat uit heel kleine deeltjes, nanodeeltjes.
Deze nanodeeltjes kunnen in het lichaam achterblijven en zich ophopen in organen. Dit lijkt vooral bij de lever en milt te gebeuren.
Onduidelijk wat het risico is van de kleurstof E171
Of deze ophopingen daadwerkelijk schadelijk zijn, is niet duidelijk. Mogelijk brengt het wel risico’s met zich mee. Het kan namelijk zijn dat die nanodeeltjes het DNA kunnen beschadigen. DNA-schade komt vaker voor en het lichaam herstelt dit meestal zelf. Maar in sommige gevallen kan die DNA-schade tot kanker leiden.
Steeds meer twijfels rondom kleurstof gebruik
Al in 2018 meldde het RIVM dat het gebruik van E171 mogelijk niet veilig was. Toen werd het advies uitgebracht om de blootstelling aan E171 te verminderen. Inmiddels zijn er veel meer onderzoeken gedaan naar E171. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA legde al deze onderzoeken naast elkaar en concludeert dat de stof in voedsel mogelijk te veel gezondheidsrisico’s geeft.
Roep om verbod op E171
In Frankrijk is het gebruik van E171 sinds januari 2020 uit voorzorg al verboden. Andere Europese consumentenorganisaties willen dat hun land en de Europese Commissie dit voorbeeld volgen. Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft er bij het ministerie van VWS op aangedrongen dat E171 zo snel mogelijk uit voedingsmiddelen wordt gehaald.