Kleurstof E171 onder andere gebruikt in tandpasta en kauwgom wordt mogelijk verboden

Kleurstof E171 wordt mogelijk verboden

Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consumentenbond wil daarom dat er een verbod komt op het gebruik van deze stof in voedsel.

Wat is E171?

E171 is titaniumdioxide; een stof die in voedsel vooral gebruikt wordt als witte kleurstof. Het is bijvoorbeeld terug te vinden in sommige kauwgoms, tandpasta, snoepjes en in taartversieringen. Een deel van deze stof bestaat uit heel kleine deeltjes, nanodeeltjes.

Deze nanodeeltjes kunnen in het lichaam achterblijven en zich ophopen in organen. Dit lijkt vooral bij de lever en milt te gebeuren.

Onduidelijk wat het risico is van de kleurstof E171

Of deze ophopingen daadwerkelijk schadelijk zijn, is niet duidelijk. Mogelijk brengt het wel risico’s met zich mee. Het kan namelijk zijn dat die nanodeeltjes het DNA kunnen beschadigen. DNA-schade komt vaker voor en het lichaam herstelt dit meestal zelf. Maar in sommige gevallen kan die DNA-schade tot kanker leiden.

Steeds meer twijfels rondom kleurstof gebruik

Al in 2018 meldde het RIVM dat het gebruik van E171 mogelijk niet veilig was. Toen werd het advies uitgebracht om de blootstelling aan E171 te verminderen. Inmiddels zijn er veel meer onderzoeken gedaan naar E171. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA legde al deze onderzoeken naast elkaar en concludeert dat de stof in voedsel mogelijk te veel gezondheidsrisico’s geeft.

Roep om verbod op E171

In Frankrijk is het gebruik van E171 sinds januari 2020 uit voorzorg al verboden. Andere Europese consumentenorganisaties willen dat hun land en de Europese Commissie dit voorbeeld volgen. Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft er bij het ministerie van VWS op aangedrongen dat E171 zo snel mogelijk uit voedingsmiddelen wordt gehaald.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

minder suiker

Inname suikers moet zo laag mogelijk

Eet en drink zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dat zegt de Europese voedingswaakhond EFSA. Suiker vergroot de kans op...

Gezondeten.nl | Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Gevoeligheid voor zout mogelijk bepalend bij risico hoge bloeddruk

Mensen die gevoelig zijn voor zout, hebben mogelijk een hoger risico op hoge bloeddruk, dan mensen die minder zoutgevoel...

Waarschuwing voor afslankmiddel Sulami

Waarschuwing voor afslankmiddel Sulami

In webshops en via Markplaats is het afslankmiddel Sulami te koop. Dat is echter geen veilig middel. Daarom waarschuwt d...

Voedingssupplementen in amateursport populair maar risicovol

Voedingssupplemen­t­e­n in amateursport populair maar risicovol

Een kwart tot een derde van de amateursporters gebruikt sportsupplementen. Vaak weten de sporters niet precies wat ze ge...

minder roken

Minder rokers door minder verkooppunten van tabak?

Zien roken doet roken. Daarom wil de overheid het aantal verkooppunten van sigaretten verminderen, en zo tabak minder zi...

Toon meer (211)