Kleurstof E171 onder andere gebruikt in tandpasta en kauwgom wordt mogelijk verboden

Kleurstof E171 wordt mogelijk verboden

Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consumentenbond wil daarom dat er een verbod komt op het gebruik van deze stof in voedsel.

Wat is E171?

E171 is titaniumdioxide; een stof die in voedsel vooral gebruikt wordt als witte kleurstof. Het is bijvoorbeeld terug te vinden in sommige kauwgoms, tandpasta, snoepjes en in taartversieringen. Een deel van deze stof bestaat uit heel kleine deeltjes, nanodeeltjes.

Deze nanodeeltjes kunnen in het lichaam achterblijven en zich ophopen in organen. Dit lijkt vooral bij de lever en milt te gebeuren.

Onduidelijk wat het risico is van de kleurstof E171

Of deze ophopingen daadwerkelijk schadelijk zijn, is niet duidelijk. Mogelijk brengt het wel risico’s met zich mee. Het kan namelijk zijn dat die nanodeeltjes het DNA kunnen beschadigen. DNA-schade komt vaker voor en het lichaam herstelt dit meestal zelf. Maar in sommige gevallen kan die DNA-schade tot kanker leiden.

Steeds meer twijfels rondom kleurstof gebruik

Al in 2018 meldde het RIVM dat het gebruik van E171 mogelijk niet veilig was. Toen werd het advies uitgebracht om de blootstelling aan E171 te verminderen. Inmiddels zijn er veel meer onderzoeken gedaan naar E171. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA legde al deze onderzoeken naast elkaar en concludeert dat de stof in voedsel mogelijk te veel gezondheidsrisico’s geeft.

Roep om verbod op E171

In Frankrijk is het gebruik van E171 sinds januari 2020 uit voorzorg al verboden. Andere Europese consumentenorganisaties willen dat hun land en de Europese Commissie dit voorbeeld volgen. Ook de Nederlandse Consumentenbond heeft er bij het ministerie van VWS op aangedrongen dat E171 zo snel mogelijk uit voedingsmiddelen wordt gehaald.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

vitamine B12 tekort

Vitamine B12: de werking en symptomen bij een tekort

Een vitamine B12 tekort komt veel voor. Vooral ouderen, veganisten en mensen met een (chronische) darmaandoening lopen h...

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Zondag ochtend - een lekker ontbijt met zelfgebakken brood, smoothies en een gekookt eitje. Op je verjaardag zet je een ...

E-nummers, Top 10 Omstreden e-nummers

Eerlijk over E-nummers, dit wil je weten!

?Ik gebruik geen pakjes en zakjes hoor. Want al die e-nummers zijn zó slecht voor je.? Komt deze gedachte jou bekend voo...

Nachtschade, schadelijk of hartstikke gezond?

Nachtschade: Schadelijk of Hartstikke Gezond?

Nachtschadegroenten. Dat klinkt gevaarlijk he? Gelukkig valt dat reuze mee. Grote kans zelfs dat je deze groenten vrijwe...

De blauwe bes: de medicijn in het fruitschap

Blauwe bessen: De 6 Belangrijkste Wetenschappelijk Gezondheidsvoordelen

Blauwe bessen zijn populair, en niet voor niks. Ze zijn een gezonde en zoete fruitsoort. Ze smaken heerlijk door een fru...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

Aspartaam

Aspartaam: tweehonderd keer zo zoet is als suiker, maar is het ook gezond?

Aspartaam is een zoetstof dat onder andere gebruikt wordt in light frisdranken. Het lijkt een aantrekkelijk middel als j...

Lees wat je gemist hebt

10012 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'