Minder diarree bij kinderen die antibiotica én probiotica slikken

Kinderen die tijdens een antibioticakuur probiotica krijgen, hebben 35 procent minder vaak last van diarree. Dit blijkt uit onderzoek onder Nederlandse en Poolse kinderen.

kinderen antibiotica

Verstoorde bacteriën

In Nederland krijgt elk jaar ongeveer de helft van alle jonge kinderen minstens 1 antibioticakuur voorgeschreven. Bij een derde van deze kinderen veroorzaakt zo’n kuur diarree.

Dat komt omdat antibiotica schadelijk zijn voor de bacteriën die in de darm leven, het zogenoemde microbioom. Dit microbioom heeft grote invloed op hoe iemand zicht voelt. Zo helpt het bijvoorbeeld mee om de darmen gezond te houden.

Ook traint het microbioom het afweersysteem, wat ervoor zorgt dat iemand minder snel ziek wordt en sneller herstelt. Uit eerdere studies is bekend dat een verstoord microbioom meer kans geeft op chronische aandoeningen als astma, allergie en overgewicht. Het voorkómen van zo’n verstoring kan dus echt gezondheidswinst opleveren.

darmgezondheid probiotica

Probiotica 

Onderzoekers van het Amsterdam UMC en het OLVG bestudeerden samen met Poolse arts-onderzoekers het effect van probiotica tijdens een antibioticakuur.

Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten. Deze goede bacteriën kunnen een positief effect hebben op het microbioom. 

Wist je dat...

...er voedingsmiddelen zijn die probiotica bevatten? Yoghurt, kefir, augurken, tempeh, zuurdesembrood zijn hier een aantal voorbeelden van!

Probiotica worden niet standaard voorgeschreven bij antibiotica en ze worden niet vergoed door de ziektekostenverzekering. 

onderzoek probiotica

Poepsamples

Aan het onderzoek deden 350 kinderen mee uit Nederland en Polen, die allemaal antibiotica gebruikten vanwege een infectie.

De helft gebruikte tegelijkertijd probiotica, de andere helft kreeg een placebo, oftewel een nepmedcijn. 

De ouders of het kind (afhankelijk van de leeftijd), registreerden dagelijks of de ontlasting hard, zacht of waterig was. Ook verzamelden de onderzoekers poepsamples van alle kinderen, voor en na de antibioticakuur. 

Tip

Last van diarree? Probeer dan meer vezels te eten. Deze nemen namelijk vocht op, waardoor de consistentie veranderd! 

Minder diarree

Het onderzoek liet zien dat bij de kinderen in de probiotica-groep 35 procent minder vaak diarree voorkwam dan in de groep die een placebo had gebruikt.

De onderzoekers troffen in de poep van de controlegroep vaker het rotavirus aan, waarvan bekend is dat het diarree kan veroorzaken. Het is onduidelijk of dit toeval was, of dat de probiotica een remmende werking hebben op het rotavirus.

onderzoek antibiotica kinderen

Als de onderzoekers de patiënten met rotavirus in de poep niet meerekenden, was er geen duidelijk verschil meer in diarree tussen de 2 groepen.

Volgens de onderzoekers is het dan ook belangrijk om verder uit te zoeken hoe probiotica diarree kunnen voorkomen. De kinderen zullen nog een jaar lang worden gevolgd en onderzocht.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Gunstige bacteriën en probiotica goed voor onze gezondheid

Bijna iedereen kent wel dat onderbuikgevoel van ‘vlinders in je buik’ of ‘in je broek poepen van angst’. Deze welbekende...

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 p...

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

vlees supermarkt

Hoe de vleesverkoop via supermarkt verminderd kan worden

In de supermarkt kunnen mensen ”nudges” krijgen om minder vlees te kopen. Als vlees duurder wordt en er op d...

Toon meer (199)