Minder mensen stoppen met roken

In 2021 zijn minder mensen gestopt met roken dan de jaren ervoor. Ook is de totale hoeveelheid rokers nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Trimbos-instituut.

stoppogingen

Minder stoppogingen

Het afgelopen jaar hebben minder rokers een serieuze poging om te stoppen met roken gedaan en dit langer dan 24 uur volgehouden.

In 2021 probeerde 31 van de rokers te stoppen, terwijl dit in het jaar daarvoor nog op 36 procent lag. Sinds 2014 lag het percentage rokers dat probeerde te stoppen niet lager dan 32,1 procent.

Wist je dat...

...ongeveer 3% van de volwassen Nederlanders een zware roker is? Dit betekent dat je gemiddeld meer dan 20 sigaretten of shagjes per dag rookt. 

meer rokers

Aantal rokers gelijk gebleven

Ook het aantal rokers bleef daardoor nagenoeg gelijk, waarmee er een eind is gekomen aan de dalende trend die sinds 2015 was ingezet.

In 2020 rookte 20,2 procent van de volwassenen, in 2021 zijn dit er bijna net zoveel met 20,6 procent. Dit komt neer op zo’n 2,9 miljoen mensen. 

Wist je dat...

...gemiddeld meer mannen dan vrouwen roken?Trimbos-instituut

Van deze groep rookt bijna driekwart iedere dag. De rest rookt regelmatig, maar niet dagelijks. Zo’n 1,5 procent van de volwassenen gebruikt dagelijks of regelmatig een e-sigaret.

maatregelen sigaretten

Maatregelen nodig

De overheid heeft in 2018 in het Nationaal Preventieakkoord het doel beschreven dat jaarlijks 50 procent van de rokers een stoppoging doet. De nieuwe cijfers laten zien dat dat doel nog niet behaald wordt.

Volgens de onderzoekers komt dit mogelijk omdat er in 2021 nauwelijks nieuwe maatregelen zijn ingevoerd, terwijl nieuwe maatregelen om roken te ontmoedigen, zoals rookvrije omgevingen, andere verpakking en prijsverhoging, in het verleden wel effectief bleken. Zij roepen op tot nieuwe maatregelen om rokers weer een prikkel te geven om te stoppen.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 p...

drinken

Weinig verandering in overgewicht, roken en alcoholgebruik

Tussen 2018 en 2021 is het aantal mensen dat te zwaar is, rookt of te veel alcohol drinkt licht gedaald. Dat blijkt uit ...

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

vlees supermarkt

Hoe de vleesverkoop via supermarkt verminderd kan worden

In de supermarkt kunnen mensen ”nudges” krijgen om minder vlees te kopen. Als vlees duurder wordt en er op d...

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

Toon meer (211)