In 2021 zijn minder mensen gestopt met roken dan de jaren ervoor. Ook is de totale hoeveelheid rokers nagenoeg gelijk gebleven. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Trimbos-instituut.
Minder mensen stoppen met roken
Minder stoppogingen
Het afgelopen jaar hebben minder rokers een serieuze poging om te stoppen met roken gedaan en dit langer dan 24 uur volgehouden.
In 2021 probeerde 31 van de rokers te stoppen, terwijl dit in het jaar daarvoor nog op 36 procent lag. Sinds 2014 lag het percentage rokers dat probeerde te stoppen niet lager dan 32,1 procent.
Wist je dat...
...ongeveer 3% van de volwassen Nederlanders een zware roker is? Dit betekent dat je gemiddeld meer dan 20 sigaretten of shagjes per dag rookt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolAantal rokers gelijk gebleven
Ook het aantal rokers bleef daardoor nagenoeg gelijk, waarmee er een eind is gekomen aan de dalende trend die sinds 2015 was ingezet.
In 2020 rookte 20,2 procent van de volwassenen, in 2021 zijn dit er bijna net zoveel met 20,6 procent. Dit komt neer op zo’n 2,9 miljoen mensen.
Wist je dat...
...gemiddeld meer mannen dan vrouwen roken?Trimbos-instituut
Van deze groep rookt bijna driekwart iedere dag. De rest rookt regelmatig, maar niet dagelijks. Zo’n 1,5 procent van de volwassenen gebruikt dagelijks of regelmatig een e-sigaret.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Maatregelen nodig
De overheid heeft in 2018 in het Nationaal Preventieakkoord het doel beschreven dat jaarlijks 50 procent van de rokers een stoppoging doet. De nieuwe cijfers laten zien dat dat doel nog niet behaald wordt.
Volgens de onderzoekers komt dit mogelijk omdat er in 2021 nauwelijks nieuwe maatregelen zijn ingevoerd, terwijl nieuwe maatregelen om roken te ontmoedigen, zoals rookvrije omgevingen, andere verpakking en prijsverhoging, in het verleden wel effectief bleken. Zij roepen op tot nieuwe maatregelen om rokers weer een prikkel te geven om te stoppen.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie