Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en verzadigd vet bevatten.

supermarkt eten zout

Nieuwe criteria voor productverbetering

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een opvolger van het Akkoord verbetering productsamenstelling uit 2014, waarin ook afspraken zijn gemaakt over het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen. 

Het Ministerie van VWS wil deze verbeteringen versnellen en daarom zijn nieuwe criteria opgesteld voor de hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. 

Tip

Verzadigd vet kan bijdragen aan een verhoogd cholesterol. Probeer daarom meer onverzadigd vet binnen te krijgen. Deze vetten kunnen namelijk bijdragen aan het verlagen of normaliseren van je cholesterolgehalte!

Stap voor stap 

Nieuw aan de NAPV is dat er voor meer voedingsmiddelen criteria zijn opgesteld. Ook zijn er per productgroep 3 grenswaarden per voedingsstof bepaald, namelijk ”laag”, ”midden” en ”hoog”.

Hierdoor worden fabrikanten aangemoedigd om de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen stap voor stap te verbeteren. Dit kan door minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen en door verzadigd vet in producten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.  

Helft van de producten in beste categorie 

Het ministerie van VWS streeft ernaar dat in 2030 per productgroep 50 procent van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10 procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.

Wist je dat...

...ongeveer 70% van de supermarkt uit bewerkte producten bestaat.

Portiegrootte en kant-en-klare maaltijden

De criteria zijn nu opgesteld met gegevens van producten die in de supermarkten verkrijgbaar zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants.

Een ander voornemen binnen de NAPV is het kleiner maken van porties en het verbeteren van de samenstelling van kant-en-klare maaltijden. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproducten

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproduct­e­n

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat con...

Gezondeten.nl te veel suiker en zout in ons eten

Nog steeds te veel zout en suiker in bewerkte voeding

Nederlanders krijgen nog steeds te veel suiker en zout uit bewerkte producten binnen, ondanks afspraken met de voedingsi...

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet niet ongezond voor het hart

Verzadigd vet wordt vaak ‘slecht’ vet genoemd, maar klopt dat wel? Steeds meer onderzoek laat zien dat verza...

teveel zout

Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen

De inname van zout lijkt de afgelopen 14 jaar iets te dalen, maar is nog steeds te hoog.Vooral mannen krijgen meer zout ...

Verzadigd vet niet de boosdoener?

Verzadigd vet niet de boosdoener?

Terwijl welvaartsziekten toenamen, is het gehalte aan verzadigd vet in de Amerikaanse voeding gelijk gebleven. Dat roept...

Toon meer (186)