Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en verzadigd vet bevatten.
Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen
Nieuwe criteria voor productverbetering
De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een opvolger van het Akkoord verbetering productsamenstelling uit 2014, waarin ook afspraken zijn gemaakt over het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen.
Het Ministerie van VWS wil deze verbeteringen versnellen en daarom zijn nieuwe criteria opgesteld voor de hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen.
Verzadigd vet kan bijdragen aan een verhoogd cholesterol. Probeer daarom meer onverzadigd vet binnen te krijgen. Deze vetten kunnen namelijk bijdragen aan het verlagen of normaliseren van je cholesterolgehalte!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolStap voor stap
Nieuw aan de NAPV is dat er voor meer voedingsmiddelen criteria zijn opgesteld. Ook zijn er per productgroep 3 grenswaarden per voedingsstof bepaald, namelijk ”laag”, ”midden” en ”hoog”.
Hierdoor worden fabrikanten aangemoedigd om de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen stap voor stap te verbeteren. Dit kan door minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen en door verzadigd vet in producten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.
Helft van de producten in beste categorie
Het ministerie van VWS streeft ernaar dat in 2030 per productgroep 50 procent van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10 procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.
Wist je dat...
...ongeveer 70% van de supermarkt uit bewerkte producten bestaat.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Portiegrootte en kant-en-klare maaltijden
De criteria zijn nu opgesteld met gegevens van producten die in de supermarkten verkrijgbaar zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants.
Een ander voornemen binnen de NAPV is het kleiner maken van porties en het verbeteren van de samenstelling van kant-en-klare maaltijden. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek