Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en verzadigd vet bevatten.

supermarkt eten zout

Nieuwe criteria voor productverbetering

De Nationale Aanpak Productverbetering (NAPV) is een opvolger van het Akkoord verbetering productsamenstelling uit 2014, waarin ook afspraken zijn gemaakt over het verbeteren van de samenstelling van voedingsmiddelen. 

Het Ministerie van VWS wil deze verbeteringen versnellen en daarom zijn nieuwe criteria opgesteld voor de hoeveelheden zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen. 

Tip

Verzadigd vet kan bijdragen aan een verhoogd cholesterol. Probeer daarom meer onverzadigd vet binnen te krijgen. Deze vetten kunnen namelijk bijdragen aan het verlagen of normaliseren van je cholesterolgehalte!

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Stap voor stap 

Nieuw aan de NAPV is dat er voor meer voedingsmiddelen criteria zijn opgesteld. Ook zijn er per productgroep 3 grenswaarden per voedingsstof bepaald, namelijk ”laag”, ”midden” en ”hoog”.

Hierdoor worden fabrikanten aangemoedigd om de samenstelling van bewerkte voedingsmiddelen stap voor stap te verbeteren. Dit kan door minder zout en suiker aan voedingsmiddelen toevoegen en door verzadigd vet in producten zoveel mogelijk te vervangen door onverzadigd vet.  

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Helft van de producten in beste categorie 

Het ministerie van VWS streeft ernaar dat in 2030 per productgroep 50 procent van de producten tot de beste categorie behoort en maximaal 10 procent tot de slechtste qua hoeveelheid zout, suiker of verzadigd vet.

Wist je dat...

...ongeveer 70% van de supermarkt uit bewerkte producten bestaat.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Portiegrootte en kant-en-klare maaltijden

De criteria zijn nu opgesteld met gegevens van producten die in de supermarkten verkrijgbaar zijn. Het streven is om productverbetering ook uit te breiden naar alle bewerkte voedingsmiddelen in bijvoorbeeld restaurants.

Een ander voornemen binnen de NAPV is het kleiner maken van porties en het verbeteren van de samenstelling van kant-en-klare maaltijden. Het RIVM volgt de komende jaren de veranderingen in de samenstelling van voedingsmiddelen en kijkt of de doelen worden behaald.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Verschillende soorten zout

Alles over de gezondheid van de verschillende soorten zout

Zout: wie gebruikt het niet in meer of mindere mate? Zonder zout zijn veel maaltijden toch wat smakeloos. Alhoewel tevee...

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten - het meest ongezonde vet

Transvetten zitten verstopt in veel verschillende voedingsmiddelen. Zelfs in voeding die door de voedselindustrie als 'g...

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden op bv buik, benen of billen?

Kan je plaatselijk vet verbranden? Bestaan er oefeningen die alleen dat onderste buikvet, die hardnekkige zwembandjes of...

Nutri score

Nutri-Score: Wat houdt dit voedingskeuzelogo in?

In Nederland is de Nutri-Score vanaf 2022 het officiële voedingskeuzelogo. Wat is de Nutri-Score en hoe werkt het? Ik zo...

 Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal: een van de Zoutste Voedingsmiddelen

Zeekraal is een groene groente die wel iets weg heeft van een klein vetplantje. Het is afkomstig uit de zee en heeft kle...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

Lees wat je gemist hebt

13551 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'