Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben we minder sombere gevoelens. Dat is aangetoond in een studie onder 500.000 Britten.

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Dag- en nachtritme

Het is al langer bekend dat licht invloed heeft op onze stemming, slaap en het bioritme. Van oorsprong is ons lichaam ingesteld op een duidelijk ritme in dag en nacht.

Maar tegenwoordig leven we daar lang niet altijd naar, doordat we -zowel overdag als ’s avonds- vaak zijn blootgesteld aan kunstlicht.

Wist je dat...

...vitamine D voornamelijk wordt aangemaakt in ons eigen lichaam onder invloed van zonlicht?

Meer geluk, minder somber

In deze grote studie keken de onderzoekers wat dat voor effect heeft op onze stemming en slaap.

De onderzoekers verzamelden gegevens van ruim 500.000 mensen tussen 37 en 73 jaar oud. Gemiddeld brachten deze mensen 2,5 uur per dag buiten door, in het daglicht. Maar hoe langer mensen in het natuurlijke daglicht waren, hoe gunstiger dit was.

Ieder uur dat mensen extra buiten doorbrachten, verminderde de kans op depressie, sombere stemming en emotionele instabiliteit. Het geluksgevoel werd juist groter.

Deze gevoelens stonden los van andere dingen die mensen deden, zoals sporten of activiteiten. Ook zorgde ieder uur langer daglicht ervoor dat mensen minder moeite hadden om ’s ochtends hun bed uit te komen, minder moe waren en minder slaapproblemen hadden. 

Tip

Vitamine D heeft invloed op verschillende stofjes die in de hersenen worden aangemaakt. Een van deze substanties is serotonine. Deze stof beïnvloedt onder andere onze stemming. Uit onderzoek blijkt dat een gebrek aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen verlaagt.

Lang effect

Het meer buiten zijn had niet alleen een direct effect, maar ook op de langere termijn. De mensen die op het eerste meetmoment langer buiten waren, hadden gemiddeld 4 jaar later nog steeds een kleinere kans op depressie, minder vermoeidheid, betere slaap en minder gebruik van antidepressiva.

Volgens de auteurs versterkt het natuurlijke daglicht het natuurlijke bioritme en zorgt het daarmee voor een betere slaap en stemming. 

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

te-weinig-vrije-tijd-is-niet-goed-maar-te-veel-ook-niet

Te weinig vrije tijd is niet goed, maar te veel ook niet

Veel mensen hebben het druk en hebben behoefte aan meer vrije tijd. Maar van te veel vrije tijd worden mensen ook niet g...

Meer bewegen en sporten en anders slapen sinds coronacrisis

Meer bewegen en anders slapen sinds coronacrisis

Sinds de coronacrisis zijn veel Nederlanders meer gaan bewegen. Ook op het slaappatroon had de pandemie invloed; 1 op de...

drinken

Weinig verandering in overgewicht, roken en alcoholgebruik

Tussen 2018 en 2021 is het aantal mensen dat te zwaar is, rookt of te veel alcohol drinkt licht gedaald. Dat blijkt uit ...

Gezondeten.nl Praat jij wel eens over poep en ontlasting?

Praat jij wel eens over poep?

We praten liever niet over poep. We schamen ons, vinden het vies of ongepast. Toch heeft bijna de helft van de mensen re...

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

Toon meer (211)