Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben we minder sombere gevoelens. Dat is aangetoond in een studie onder 500.000 Britten.
Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger
Dag- en nachtritme
Het is al langer bekend dat licht invloed heeft op onze stemming, slaap en het bioritme. Van oorsprong is ons lichaam ingesteld op een duidelijk ritme in dag en nacht.
Maar tegenwoordig leven we daar lang niet altijd naar, doordat we -zowel overdag als ’s avonds- vaak zijn blootgesteld aan kunstlicht.
Wist je dat...
...vitamine D voornamelijk wordt aangemaakt in ons eigen lichaam onder invloed van zonlicht?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolMeer geluk, minder somber
In deze grote studie keken de onderzoekers wat dat voor effect heeft op onze stemming en slaap.
De onderzoekers verzamelden gegevens van ruim 500.000 mensen tussen 37 en 73 jaar oud. Gemiddeld brachten deze mensen 2,5 uur per dag buiten door, in het daglicht. Maar hoe langer mensen in het natuurlijke daglicht waren, hoe gunstiger dit was.
Ieder uur dat mensen extra buiten doorbrachten, verminderde de kans op depressie, sombere stemming en emotionele instabiliteit. Het geluksgevoel werd juist groter.
Deze gevoelens stonden los van andere dingen die mensen deden, zoals sporten of activiteiten. Ook zorgde ieder uur langer daglicht ervoor dat mensen minder moeite hadden om ’s ochtends hun bed uit te komen, minder moe waren en minder slaapproblemen hadden.
Vitamine D heeft invloed op verschillende stofjes die in de hersenen worden aangemaakt. Een van deze substanties is serotonine. Deze stof beïnvloedt onder andere onze stemming. Uit onderzoek blijkt dat een gebrek aan vitamine D het serotoninegehalte in de hersenen verlaagt.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Lang effect
Het meer buiten zijn had niet alleen een direct effect, maar ook op de langere termijn. De mensen die op het eerste meetmoment langer buiten waren, hadden gemiddeld 4 jaar later nog steeds een kleinere kans op depressie, minder vermoeidheid, betere slaap en minder gebruik van antidepressiva.
Volgens de auteurs versterkt het natuurlijke daglicht het natuurlijke bioritme en zorgt het daarmee voor een betere slaap en stemming.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie