Wat is een winterdip en wat is een winterdepressie?
Veel mensen voelen zich in de herfst en winter vaak vermoeid, neerslachtig, leeg, prikkelbaar en lusteloos ten opzichte van de lente of zomer.
Je kunt je onrustig en hangerig voelen, veel slapen, moeite hebben met concentreren en last hebben van gewichtstoename.
De oorzaak hiervan kan liggen bij een verstoring in het dag- en nachtritme en de biologische interne klok.
In de winterperiode zijn de dagen uiteraard korter en is er een tekort aan natuurlijk daglicht.
Vooral het op gang komen in de morgen, met name als het nog donker is, is voor veel mensen erg lastig. Ook de kou maakt het er niet makkelijker op.
Met name na de feestdagen is er vaak een dip bij mensen, wanneer de overdaad aan mooie lichtjes en gezelligheid even voorbij zijn.
Niet voor niets bestaat er de zogeheten Blue Monday in januari. Het is een maand waar het voor veel mensen zo slecht gaat dat ze uit het leven (willen) stappen.
In Skandinavische landen waar de dagen nog korter zijn komt depressie meer voor. Het tekort aan daglicht heeft hier hoogstwaarschijnlijk een aandeel aan.
Dat je elk jaar weer moet wennen aan het wisselen van de seizoenen en je minder prettig kan voelen is heel logisch. Dit is de welbekende winterdip.
Wanneer je lichaam en geest zich echter maar niet lijken te kunnen aanpassen en het je leven beheerst en ontwricht dan is het noodzakelijk dat je aan de bel gaat trekken en een afspraak met de huisarts maakt. Wellicht heb je dan te maken met een winterdepressie.
Sommige mensen zijn gevoeliger voor (winter)depressies dan anderen.
Een seizoensgebonden depressie is duidelijk iets anders dan een klinische depressie, al zijn de symptomen vergelijkbaar. Ook hebben veel mensen die lijden aan depressies meer last van klachten tijdens de herfst- en winterperiode.
Een winterdepressie en winterdip gaan vaak geleidelijk weer over wanneer de dagen langer beginnen te worden.
Lees ook: Vitamine B12-tekort