Groenten en fruit worden goedkoper en er komt een suikertaks. Tenminste, dat zijn de plannen van de nieuwe coalitie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie voor de komende 4 jaar.
Nieuwe regering wil gezond eten stimuleren
Geen BTW op groente en fruit
De nieuwe regering wil bindende afspraken gaan maken met de industrie over gezondere voedingsmiddelen. Op termijn willen ze een suikerbelasting invoeren en de BTW op groente en fruit naar 0 procent verlagen. Ook wordt de accijns op tabak verhoogd, waardoor roken duurder wordt. Dat schrijven ze in het “Coalitieakkoord 2021-2025”.
Gezonde leefstijl
De nieuwe regering wil meer aandacht voor een gezonde levensstijl voor jong en oud, met nadruk op sport, voeding en bewegen. Gezonde keuzes moeten gestimuleerd worden en ongezonde keuzes ontmoedigd, zonder mensen in hun vrijheid te beperken. Verder wil de nieuwe regering ook meer investeren het terugdringen van obesitas, zowel bij volwassenen als kinderen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolDuurzame voeding
In het coalitieakkoord is ook aandacht voor een duurzame voeding. Zo streeft de nieuwe regering naar een dierwaardige veehouderij. Ook wil de nieuwe regering dat het aanbod in supermarkten duurzaam en diervriendelijk wordt.
Om bewuste keuzes te stimuleren komt er een vermelding op het etiket voor in Nederland geproduceerd voedsel. De overheid zelf wil alleen nog duurzaam en lokaal geproduceerd voedsel gaan inkopen.
Nog geen wetten
De nieuwe regering heeft dus grote plannen, maar deze plannen uit het regeerakkoord zijn nog geen wetten. Een nieuw kabinet kan tijdens de regeerperiode wel voorstellen doen voor nieuwe wetten, maar die moeten dan nog goedgekeurd worden door de Eerste en Tweede Kamer.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie