Goed nieuws voor mensen met een spijsverteringsziekte of blaasproblemen: de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten gaan extra openbare toiletten plaatsen in de natuur. Op “Wereld Toilet Dag” (19 november) kondigden zij het gezamenlijke project “When Nature Calls” aan.
Meer openbare toiletten in natuur
When Nature Calls
Nederland kampt volgens beide organisaties met een tekort aan openbare toiletten.
Waar in centra van dorpen en steden de laatste jaren goede eerste stappen zijn gezet, vind je in natuurgebieden nog nauwelijks toiletten.
Om de natuur voor mensen met buik- en blaasklachten toegankelijk te maken en de natuur te beschermen tegen vervuiling, slaan de Maag Lever Darm Stichting en Natuurmonumenten de handen ineen. Binnen het project “When Nature Calls” gaan ze minimaal 30 openbare toiletten plaatsen in Nationale Parken en drukbezochte natuurgebieden.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolToiletnorm
De Toiletalliantie, een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting, pleit ervoor dat er in stadscentra en in parken om de 500 meter een toilet moet zijn. Eerder dit jaar lanceerde deze alliantie ook een toiletnorm voor natuur- en recreatiegebieden: om de 25 km een toilet langs fietspaden en om de 5 km langs wandelpaden. Die norm wordt nu niet gehaald.
De meer dan 30 natuurtoiletten vanuit “When Nature Calls” zijn een mooie eerste stap, maar uiteindelijk is medewerking van provincies en landeigenaren nodig om volledig aan de norm te voldoen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Toiletvriendelijke gemeentes
De Toiletalliantie bestaat uit ruim 20 maatschappelijke organisaties en heeft als missie om voor 2023 voldoende openbare toiletten in Nederland te hebben. Samen met gemeenten, winkeliers en horecaondernemers wil de Toiletalliantie ervoor zorgen dat dit goed wordt geregeld in Nederland.
In steden en dorpen en ook in de natuur, onder de campagne “Iedere WC telt”. Onlangs werd bekend dat de gemeenten Druten de toiletvriendelijkste gemeente van Nederland is, gevolgd door Losser en Utrecht. Rozendaal, Blaricum, Laarbeek, Voerendaal en Waalre moeten nog het meeste werk verrichten.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie