Zo kunnen ouderen met obesitas verantwoord afvallen

Met extra eiwit in combinatie met krachttraining en daarbovenop het liefst ook nog cardiotraining kunnen ouderen met obesitas verantwoord afvallen. Dat voorkomt verlies van spieren en botmassa bij ouderen met ernstig overgewicht die willen afvallen.

Wist je dat...

....zorgprofessionals vaak terughoudend zijn om gewichtsverlies bij ouderen met obesitas aan te bevelen? Ze zijn bang dat dit ten koste gaat van de spieren en de botten.

Ouderen kunnen afvallen met eiwitten en krachttraining

Eiwit met krachtraining

Uit promotie-onderzoek van voedingswetenschapper Amely Verreijen van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt dat ouderen met ernstig overgewicht op een verantwoorde wijze kunnen afvallen als ze voldoende eiwitten binnenkrijgen in combinatie met krachttraining. Op deze manier blijft de spiermassa en botdichtheid zoveel mogelijk behouden.

Ook cardiotraining

Naast krachttraining kan het volgens Verreijen ook goed zijn om cardiotraining toe te voegen. Denk aan flink wandelen of fietsen. Uit een literatuurstudie waaraan ze meewerkte, blijkt dat cardiotraining daarnaast ook kan helpen.

Het lichamelijk functioneren verbetert sterker als krachttraining wordt gecombineerd met cardiotraining. Verder adviseert Verreijen om ouderen in een rustig tempo te laten afvallen. Dat betekent 500 kilocalorieën per dag minder dan iemands energiebehoefte.

1 kg spieren

Tijdens één van de studies liet Verreijen bijvoorbeeld tachtig 55-plussers met obesitas drie maanden afvallen, verdeeld over twee groepen.

De eerste groep deelnemers kreeg dagelijks, voor het ontbijt, een eiwitshake met vitamine D en leucine. De tweede groep kreeg een controle-shake met dezelfde hoeveelheid energie, maar zonder toevoegingen. Alle ouderen volgden drie keer per week krachttraining, waarna ze een extra eiwit- of controle-shake kregen.

In de groep met de eiwitshakes nam de spiermassa een beetje toe, ondanks het gewichtsverlies. In de andere groep nam het iets af. Na drie maanden hadden de deelnemers in de eiwitshake-groep gemiddeld 1 kg spiermassa meer. Ze waren dus sterker geworden, terwijl ze ook zijn afgevallen.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Vrije Universiteit Amsterdam (link)

Hogeschool van Amsterdam (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Afvallen door sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Afvallen door te sporten moeilijker voor mensen met obesitas

Mensen met obesitas die gaan sporten, vallen daardoor lang niet altijd af. Hoewel ze meer calorieën verbranden door het ...

Operatie Obesitas: nieuwe tv-serie met willie wartaal

“Operatie Obesitas”: nieuwe tv-serie

Op 8 september start de 4-delige tv-serie “Operatie Obesitas”. Hierin worden  verschillende mensen gevolgd in het proces...

Gezondeten.nl | Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Meer aandacht nodig voor oorzaak van obesitas bij behandeling

Obesitas kan verschillende oorzaken hebben. Door de behandeling meer op de oorzaak op af te stemmen, wordt de behandelin...

Wat zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Wat zijn de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?

Op zoek naar eenvoudige uitleg over chronische darmziekten als de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa? Deze praatplaten...

Is vitamine D gunstig bij ouderen met een depressie?

Is vitamine D gunstig bij ouderen met een depressie?

Ouderen met een depressie hebben vaak een verlaagd vitamine D-gehalte. Een psychiater adviseert om vitamine D te suppler...

Toon meer (-8)
Volg ons