Healthapps zoals stappentellers worden gebruikt om gezond gedrag te stimuleren. Toch blijkt een stappenteller niet altijd te leiden tot gedragsverandering, is de conclusie van nieuw onderzoek.
Stappenteller onvoldoende effect op gezond gedrag
Feedback effect
De helft van de Nederlanders gebruikt tegenwoordig 1 of meerdere gezondheidsapps. De stappenteller is daarbij de absolute favoriet. Bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt deze gezondheidsapp het meest.
In zijn onderzoek toont gedragseconoom Buehler aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) aan dat mensen de neiging hebben om negatieve feedback van een gezondheidsapp te negeren.
Wist je dat...
...er wordt geadviseerd om ongeveer 10.000 stappen per dag te zetten?
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVolgens Buehler is dit te verklaren doordat mensen makkelijker resultaten accepteren die een positief zelfbeeld in stand houden.
Tekortschietende productontwikkeling
Uit zijn onderzoek blijkt verder dat productontwikkeling van gezondheidsapps tekort schiet. Buehler: ’Je ziet dat veel gebruikers na een paar maanden de aangeschafte tools of apparaten niet meer gebruiken. En dat komt doordat de feedback teveel hamert op zaken die zij niet belangrijk vinden of die niet in hun zelfbeeld passen’.
Laat je sporthorloge eens een dagje thuis! Het gebruik ervan kan bijdragen aan het ontwikkelen of behouden van een gezonde levensstijl. Maar ook zorgen voor een fixatie op de getallen! Onthoud dat het gebruik van deze hulpmiddelen kunnen afwijken van je werkelijke activiteit of verbranding.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Volgens de onderzoeker is dat zonde, omdat deze technologieën in theorie ons kunnen stimuleren om gezonder, slimmer en sterker te worden. Bij de ontwikkeling en marketing van technologische innovaties zou daarom meer rekening gehouden moeten worden met de rol die mensen zelf spelen.
Dit kan bijvoorbeeld door een beter idee te krijgen over hoe en waarom consumenten een product gebruiken.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek