Stappenteller onvoldoende effect op gezond gedrag

Healthapps zoals stappentellers worden gebruikt om gezond gedrag te stimuleren. Toch blijkt een stappenteller niet altijd te leiden tot gedragsverandering, is de conclusie van nieuw onderzoek. 

stappenteller

Feedback effect

De helft van de Nederlanders gebruikt tegenwoordig 1 of meerdere gezondheidsapps. De stappenteller is daarbij de absolute favoriet. Bijna een kwart van de Nederlanders gebruikt deze gezondheidsapp het meest.

In zijn onderzoek toont gedragseconoom Buehler aan de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) aan dat mensen de neiging hebben om negatieve feedback van een gezondheidsapp te negeren. 

Wist je dat...

...er wordt geadviseerd om ongeveer 10.000 stappen per dag te zetten? 

Volgens Buehler is dit te verklaren doordat mensen makkelijker resultaten accepteren die een positief zelfbeeld in stand houden.

Tekortschietende productontwikkeling

Uit zijn onderzoek blijkt verder dat productontwikkeling van gezondheidsapps tekort schiet. Buehler: ’Je ziet dat veel gebruikers na een paar maanden de aangeschafte tools of apparaten niet meer gebruiken. En dat komt doordat de feedback teveel hamert op zaken die zij niet belangrijk vinden of die niet in hun zelfbeeld passen’.

Tip

Laat je sporthorloge eens een dagje thuis! Het gebruik ervan kan bijdragen aan het ontwikkelen of behouden van een gezonde levensstijl. Maar ook zorgen voor een fixatie op de getallen! Onthoud dat het gebruik van deze hulpmiddelen kunnen afwijken van je werkelijke activiteit of verbranding. 

gezondheidsapps

Volgens de onderzoeker is dat zonde, omdat deze technologieën in theorie ons kunnen stimuleren om gezonder, slimmer en sterker te worden. Bij de ontwikkeling en marketing van technologische innovaties zou daarom meer rekening gehouden moeten worden met de rol die mensen zelf spelen.

Dit kan bijvoorbeeld door een beter idee te krijgen over hoe en waarom consumenten een product gebruiken.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Jarenlang werd mensen met kanker voor de zekerheid afgeraden om vette vis en visolie te nemen bij bepaalde vormen van ch...

leefstijl zorg

Meer aandacht nodig voor gezonde leefstijl in de zorg

 De meerderheid van de Nederlanders vindt dat er meer aandacht moet gaan naar het bevorderen van een gezonde leefst...

Gezonde omgeving nodigt gezond gedrag uit, buiten spelen

Gezonde omgeving nodigt uit tot gezond gedrag

Veel fastfoodrestaurants en weinig ruimte om buiten te spelen maken de leefomgeving ongezond. De komst van een speelveld...

7000 stappen per dag genoeg

Zijn 7.000 stappen per dag genoeg?

Iedereen kent het advies om 10.000 stappen per dag te lopen. Wetenschappelijk gezien is dit getal echter uit de lucht ge...

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

Gezondere leefomgeving nodig voor gezond ouder worden

De sleutel tot gezond ouder worden, ligt vooral in de leefomgeving. Dat stelde prof. David van Bodegom tijdens zijn inau...

Toon meer (186)