Vaker schadelijke bestrijdingsmidde­l­e­n op fruit en groente

Het aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is in de afgelopen jaren toegenomen. Met name bij fruit is er een stijgende trend. 

Onderzoek naar zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen

Zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen

In het onderzoek is specifiek gekeken naar bestrijdingsmiddelen van de zogeheten groep “Kandidaten voor Vervanging”. Dit zijn zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen met risico’s als verhoogd risico op kanker, schadelijkheid voor de voortplanting en giftigheid in het milieu. 

Tip

Het gaat om 61 verschillende stoffen, die kort zijn toegelaten op de markt omdat er haast bij is ze te vervangen door minder schadelijke alternatieven. Maar in de praktijk zijn ze nog nooit vervangen.

Meer blootstelling

PAN Nederland (Pesticide Action Network Netherlands) heeft gekeken naar de meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er is specifiek gekeken naar de groep van Kandidaten voor Vervanging. Deze zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen in 34 procent van alle geanalyseerde producten.

Tip

Vooral bij fruit is er een toename van de resten van deze bestrijdingsmiddelen. De stijging is ook te zien bij groente, maar is minder uitgesproken.

Volgens PAN Nederland betekent de stijging dat de blootstelling en dus de gezondheidsrisico’s voor mensen zijn toegenomen. PAN Nederland denkt dat er steeds meer verschillende bestrijdingsmiddelen in de landbouw worden gebruikt omdat ziektes en plagen steeds meer resistent worden tegen deze chemische stoffen.

Appels en peren

Bij fruit en groente uit Nederland is door de jaren heen een duidelijke toename te zien van resten van de zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen, vooral bij peren, appels, kersen, spinazie en komkommers. In 2020 werden deze bestrijdingsmiddelen aangetroffen op 93 procent van de Nederlandse peren en op 84 procent van de Nederlandse appels.

Wanneer producten uit alle landen worden meegenomen, dan is de sterkste toename te zien bij kiwi’s, citroenen, sinaasappelen, pruimen, appels en perziken. Bij groente gaat het om aubergines, wortels, spinazie en komkommers. Bij sommige buitenlandse producten zijn in 2020 op alle monsters zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Het ging om ananassen uit Costa-Rica en avocado’s uit Columbia.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Baby groente tas, meer groente eten

Baby’s eten vaker groente met de Baby Groente Tas

Baby Groente Tas stimuleert het leren eten van groente. Als ouders wekelijks een tas krijgen met groenten, dan eten baby...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de Gezondheids...

meer-fruit-en-groente-zorgen-voor-meer-winderigheid

Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!

Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het kom...

groente en fruit btw

Radboudumc betaalt een week lang btw op groente en fruit in restaurant

Het Radboudumc vindt dat het afschaffen van btw op groente en fruit te lang duurt. Om een voorbeeld te stellen, betaalde...

Iemand zonder overgewicht op de weegschaal

Mensen met ernstig overgewicht zijn vaker tevreden met hun gewicht

Ruim 1 op de 4 mensen met ernstig overgewicht (obesitas) is tevreden met zijn of haar gewicht. Dat meldt het CBS op basi...

Toon meer (211)