Vaker schadelijke bestrijdingsmiddelen op fruit en groente

Het aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen op groente en fruit is in de afgelopen jaren toegenomen. Met name bij fruit is er een stijgende trend. 

Onderzoek naar zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen

Zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen

In het onderzoek is specifiek gekeken naar bestrijdingsmiddelen van de zogeheten groep “Kandidaten voor Vervanging”. Dit zijn zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen met risico’s als verhoogd risico op kanker, schadelijkheid voor de voortplanting en giftigheid in het milieu. 

Tip

Het gaat om 61 verschillende stoffen, die kort zijn toegelaten op de markt omdat er haast bij is ze te vervangen door minder schadelijke alternatieven. Maar in de praktijk zijn ze nog nooit vervangen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Meer blootstelling

PAN Nederland (Pesticide Action Network Netherlands) heeft gekeken naar de meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er is specifiek gekeken naar de groep van Kandidaten voor Vervanging. Deze zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen werden aangetroffen in 34 procent van alle geanalyseerde producten.

Tip

Vooral bij fruit is er een toename van de resten van deze bestrijdingsmiddelen. De stijging is ook te zien bij groente, maar is minder uitgesproken.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Volgens PAN Nederland betekent de stijging dat de blootstelling en dus de gezondheidsrisico’s voor mensen zijn toegenomen. PAN Nederland denkt dat er steeds meer verschillende bestrijdingsmiddelen in de landbouw worden gebruikt omdat ziektes en plagen steeds meer resistent worden tegen deze chemische stoffen.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Appels en peren

Bij fruit en groente uit Nederland is door de jaren heen een duidelijke toename te zien van resten van de zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen, vooral bij peren, appels, kersen, spinazie en komkommers. In 2020 werden deze bestrijdingsmiddelen aangetroffen op 93 procent van de Nederlandse peren en op 84 procent van de Nederlandse appels.

Wanneer producten uit alle landen worden meegenomen, dan is de sterkste toename te zien bij kiwi’s, citroenen, sinaasappelen, pruimen, appels en perziken. Bij groente gaat het om aubergines, wortels, spinazie en komkommers. Bij sommige buitenlandse producten zijn in 2020 op alle monsters zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen aangetroffen. Het ging om ananassen uit Costa-Rica en avocado’s uit Columbia.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Kaki fruit gezond

De 5 belangrijkste voordelen van kaki fruit (Sharonfruit)

Kakis' zijn relatief onbekende vruchten, afkomstig uit China. Je kunt ze herkennen aan een felle, oranje kleur. Als je z...

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Spinazie, hoe gezond is deze groene bladgroente?

Er zijn maar weinig groenten waarbij we zulke sterke associaties hebben als bij spinazie: je wordt er sterk van, het is ...

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Wat is pastinaak en hoe gezond is deze vergeten groente?

Pastinaak is een echte wintergroente. Een vergeten groente noemen we deze wortel ook wel. Maar inmiddels heeft deze smaa...

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, een populaire groente in de Nederlandse keuken

Witlof, ook wel wit loof genoemd, is een bladgroente met een van nature iets bittere smaak. De groente wordt in het donk...

Boerenkool: van vergeten groente tot superfood

Boerenkool: Calorieën, Voordelen en mogelijke Risico's

Dankzij het indrukwekkende voedingsprofiel groeide boerenkool tien jaar geleden uit tot een populaire superfood. Boerenk...

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette: veelzijdige Groente vol Vitaminen

Courgette is een soort zomerpompoen die je op allerlei manieren in gerechten kunt verwerken. Je kunt courgettes koken, m...

Lees wat je gemist hebt

13845 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'