Verband tussen ultrabewerkt voedsel en dementie

Het eten van veel ultrabewerkte producten zoals snacks en frisdrank, gaat samen met een grotere kans op dementie, blijkt uit onderzoek. Het goede nieuws is: kleine gezonde aanpassingen kunnen het risico verlagen

Ultrabewerkt voedsel

Ultrabewerkt voedsel

Ultrabewerkt voedsel is sterk bewerkt voedsel dat vooral bestaat uit zetmeel, suiker, vet en zout. Deze voedingsmiddelen missen belangrijke voedingsstoffen als vitamines, mineralen en zijn ook vezelarm. 

Uit eerdere onderzoeken komen aanwijzingen dat de toegevoegde stoffen aan ultrabewerkt eten nadelig kunnen zijn voor het denkvermogen en het geheugen.

Wist je dat...

...koek, snoep, snacks, frisdranken, fast food, toetjes, ontbijtgranen, maaltijdmixen en sauzen allen ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn?

Dementie

Voor een nieuw onderzoek naar het effect van ultrabewerkt voedsel op het risico van het ontstaan van dementie, bestudeerden wetenschappers de gegevens van meer dan 70.000 Britten in de leeftijd van 55 jaar en ouder. De onderzochte personen werden in 4 even grote groepen verdeeld, gebaseerd op hun eetgewoonten: van mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eten tot mensen die dat erg vaak doen. 

Dementie oudere man

Na een onderzoeksperiode van 10 jaar hadden in totaal 518 personen een vorm van dementie ontwikkeld. Uit de groep mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eet, bleken 105 mensen na 10 jaar dementie te hebben ontwikkeld. In de groep die veel ultrabewerkt voedsel gebruikte kregen 150 mensen de diagnose dementie.

Sterk verband

De onderzoekers zagen in hun gegevens een sterk verband tussen het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen en het ontwikkelen van dementie. Op basis van hun gegevens concluderen ze dat gebruik van 10 procent meer ultrabewerkte producten het risico op het ontstaan van dementie met 25 procent doet toenemen. 

Kleine veranderingen, groot effect

Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek ook aan dat overschakelen op gezondere alternatieven echt kan lonen. Wie 10 procent ultrabewerkt voedsel in het eetpatroon inruilt voor meer onbewerkte producten als vers fruit en groenten, kan het risico op het ontstaan van dementie met 19 procent verlagen. 

Chocolade appel

Kleine veranderingen in de voeding kunnen daarbij al helpen, zagen de onderzoekers. Zo zou het vervangen van 50 gram bewerkt voedsel per dag, bijvoorbeeld 1 chocoladereep, door 50 gram onbewerkt voedsel, bijvoorbeeld een halve appel, het risico op dementie met 3 procent verminderen. Volgens de wetenschappers is het hoopvol dat zulke kleine aanpassingen in ons eetpatroon een groot verschil kunnen maken.

Tip

Ruil je kant-en-klare mueslireep eens in voor een zelfgemaakte notenreep. Dan weet je precies wat je eet en heb je dus controle over onnodige vetten en suikers. Online zijn er veel gezonde recepten te vinden.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

gezond kinderen

CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...

Is dementie te voorkomen door gezond te leven?

Is dementie te voorkomen door gezond te leven?

Er zijn steeds meer mensen met dementie en genezing van dementie is nog niet mogelijk. Maar dementie lijkt wel te voorko...

onderzoek gezondheid

Gezond voedsel moet goedkoper

Consumenten willen massaal dat btw op groenten en fruit wordt afgeschaft. Ook is men voor een suikertaks en het beperken...

Amerikaanse kinderen eten sterk bewerkt voedsel

Amerikaanse kinderen eten vooral sterk bewerkt voedsel

Uit onderzoek blijkt dat Amerikaanse kinderen ongeveer tweederde van hun calorieën halen uit sterk bewerkt voedsel. De i...

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

Steeds meer aanbod van ongezond voedsel

In de afgelopen 10 jaar zijn er in Nederland duizenden fastfoodlocaties, donutzaken, ijssalons en dönerzaken bijgek...

Toon meer (211)