Verband tussen ultrabewerkt voedsel en dementie

Het eten van veel ultrabewerkte producten zoals snacks en frisdrank, gaat samen met een grotere kans op dementie, blijkt uit onderzoek. Het goede nieuws is: kleine gezonde aanpassingen kunnen het risico verlagen

Ultrabewerkt voedsel

Ultrabewerkt voedsel

Ultrabewerkt voedsel is sterk bewerkt voedsel dat vooral bestaat uit zetmeel, suiker, vet en zout. Deze voedingsmiddelen missen belangrijke voedingsstoffen als vitamines, mineralen en zijn ook vezelarm. 

Uit eerdere onderzoeken komen aanwijzingen dat de toegevoegde stoffen aan ultrabewerkt eten nadelig kunnen zijn voor het denkvermogen en het geheugen.

Wist je dat...

...koek, snoep, snacks, frisdranken, fast food, toetjes, ontbijtgranen, maaltijdmixen en sauzen allen ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn?

Dementie

Voor een nieuw onderzoek naar het effect van ultrabewerkt voedsel op het risico van het ontstaan van dementie, bestudeerden wetenschappers de gegevens van meer dan 70.000 Britten in de leeftijd van 55 jaar en ouder. De onderzochte personen werden in 4 even grote groepen verdeeld, gebaseerd op hun eetgewoonten: van mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eten tot mensen die dat erg vaak doen. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Dementie oudere man

Na een onderzoeksperiode van 10 jaar hadden in totaal 518 personen een vorm van dementie ontwikkeld. Uit de groep mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eet, bleken 105 mensen na 10 jaar dementie te hebben ontwikkeld. In de groep die veel ultrabewerkt voedsel gebruikte kregen 150 mensen de diagnose dementie.

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's

Sterk verband

De onderzoekers zagen in hun gegevens een sterk verband tussen het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen en het ontwikkelen van dementie. Op basis van hun gegevens concluderen ze dat gebruik van 10 procent meer ultrabewerkte producten het risico op het ontstaan van dementie met 25 procent doet toenemen. 

Kleine veranderingen, groot effect

Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek ook aan dat overschakelen op gezondere alternatieven echt kan lonen. Wie 10 procent ultrabewerkt voedsel in het eetpatroon inruilt voor meer onbewerkte producten als vers fruit en groenten, kan het risico op het ontstaan van dementie met 19 procent verlagen. 

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Chocolade appel

Kleine veranderingen in de voeding kunnen daarbij al helpen, zagen de onderzoekers. Zo zou het vervangen van 50 gram bewerkt voedsel per dag, bijvoorbeeld 1 chocoladereep, door 50 gram onbewerkt voedsel, bijvoorbeeld een halve appel, het risico op dementie met 3 procent verminderen. Volgens de wetenschappers is het hoopvol dat zulke kleine aanpassingen in ons eetpatroon een groot verschil kunnen maken.

Tip

Ruil je kant-en-klare mueslireep eens in voor een zelfgemaakte notenreep. Dan weet je precies wat je eet en heb je dus controle over onnodige vetten en suikers. Online zijn er veel gezonde recepten te vinden.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over Koolhydraten

Alles wat jij moet weten over koolhydraten

Koolhydraten hebben vaak een slechte naam en worden al snel gelinkt aan gewichtstoename. Maar niet alle koolhydraten zij...

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Wat doet een voedingscoach?

Dit kun je verwachten van een voedingscoach

Het is soms lastig om door de bomen het bos te zien wanneer je gezond wilt eten. Want wat is goede voeding? En met welke...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezondeten.nl, Alles wat je moet weten over Macronutriënten

Alles wat je moet weten over macronutriënten

In dit artikel wordt een antwoord gegeven op de volgende vragen. Waarom heb je dagelijks macronutriënten nodig? Hoeveel ...

Gezondeten.nl Vetten, een onmisbaar onderdeel van het dieet?

Vetten, onderschat maar onmisbaar in een gezond eetpatroon

Vetten, zijn ze vet belangrijk? Of kun je er beter voor zorgen dat je niet te veel van deze stofjes binnenkrijgt? Over ...

Lees wat je gemist hebt

13802 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'