Het eten van veel ultrabewerkte producten zoals snacks en frisdrank, gaat samen met een grotere kans op dementie, blijkt uit onderzoek. Het goede nieuws is: kleine gezonde aanpassingen kunnen het risico verlagen
Verband tussen ultrabewerkt voedsel en dementie
Ultrabewerkt voedsel
Ultrabewerkt voedsel is sterk bewerkt voedsel dat vooral bestaat uit zetmeel, suiker, vet en zout. Deze voedingsmiddelen missen belangrijke voedingsstoffen als vitamines, mineralen en zijn ook vezelarm.
Uit eerdere onderzoeken komen aanwijzingen dat de toegevoegde stoffen aan ultrabewerkt eten nadelig kunnen zijn voor het denkvermogen en het geheugen.
Wist je dat...
...koek, snoep, snacks, frisdranken, fast food, toetjes, ontbijtgranen, maaltijdmixen en sauzen allen ultrabewerkte voedingsmiddelen zijn?
Dementie
Voor een nieuw onderzoek naar het effect van ultrabewerkt voedsel op het risico van het ontstaan van dementie, bestudeerden wetenschappers de gegevens van meer dan 70.000 Britten in de leeftijd van 55 jaar en ouder. De onderzochte personen werden in 4 even grote groepen verdeeld, gebaseerd op hun eetgewoonten: van mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eten tot mensen die dat erg vaak doen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolNa een onderzoeksperiode van 10 jaar hadden in totaal 518 personen een vorm van dementie ontwikkeld. Uit de groep mensen die het minst vaak ultrabewerkt voedsel eet, bleken 105 mensen na 10 jaar dementie te hebben ontwikkeld. In de groep die veel ultrabewerkt voedsel gebruikte kregen 150 mensen de diagnose dementie.
Sterk verband
De onderzoekers zagen in hun gegevens een sterk verband tussen het eten van ultrabewerkte voedingsmiddelen en het ontwikkelen van dementie. Op basis van hun gegevens concluderen ze dat gebruik van 10 procent meer ultrabewerkte producten het risico op het ontstaan van dementie met 25 procent doet toenemen.
Kleine veranderingen, groot effect
Volgens de onderzoekers toont hun onderzoek ook aan dat overschakelen op gezondere alternatieven echt kan lonen. Wie 10 procent ultrabewerkt voedsel in het eetpatroon inruilt voor meer onbewerkte producten als vers fruit en groenten, kan het risico op het ontstaan van dementie met 19 procent verlagen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Kleine veranderingen in de voeding kunnen daarbij al helpen, zagen de onderzoekers. Zo zou het vervangen van 50 gram bewerkt voedsel per dag, bijvoorbeeld 1 chocoladereep, door 50 gram onbewerkt voedsel, bijvoorbeeld een halve appel, het risico op dementie met 3 procent verminderen. Volgens de wetenschappers is het hoopvol dat zulke kleine aanpassingen in ons eetpatroon een groot verschil kunnen maken.
Ruil je kant-en-klare mueslireep eens in voor een zelfgemaakte notenreep. Dan weet je precies wat je eet en heb je dus controle over onnodige vetten en suikers. Online zijn er veel gezonde recepten te vinden.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek