Bakje gehakt, Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Slechts 20 procent van de volwassenen eet iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Bijna 5 procent eet nooit vlees, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna helft is flexitariër

Het CBS ondervroeg in de eerste helft van 2020 ruim 3.600 volwassen Nederlanders naar hun vleesconsumptie. De helft van de Nederlanders blijkt minimaal 5 dagen vlees te eten. Circa 45 procent eet maximaal 4 dagen in de week vlees, ook wel flexitariërs genoemd. 

Vegetariër, pescotariër of veganist

Bijna 5 procent van de Nederlanders eet nooit vlees. Deze groep  is onder te verdelen in 1,7 procent vegetariërs (geen vlees, geen vis),2,6 procent pescotariërs (geen vlees, wel vis) en 0,4 procent veganisten (volledig plantaardig dieet). Hoogopgeleiden, vrouwen en mensen jonger dan 35 jaar eten vaker geen vlees. Stedelingen eten vaker pescotarisch, vegetarisch of flexitarisch dan plattelandsbewoners.

Dierenwelzijn en klimaat

Het dierenwelzijn is de meest genoemde reden om geen vlees meer te eten. Andere veelgenoemde redenen zijn klimaat of milieu. Voor flexitariërs wegen persoonlijke redenen (gezondheid, geen behoefte aan vlees of de smaak van vlees) zwaarder dan dierenwelzijn, klimaat of milieu.

Minderen met vlees

In 2020 zegt 35 procent van de volwassenen dat ze in de voorafgaande 12 maanden minder vlees zijn gaan eten dan daarvoor, door vleesloze dagen in te lassen of door kleinere porties vlees te eten. Een half procent van de volwassenen is het afgelopen jaar gestopt met het eten van vlees. Daarentegen is 1,5 procent juist meer vlees gaan eten. Bij de meerderheid is de vleesconsumptie het afgelopen jaar niet veranderd.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie bij volwassenen (vrouwen & mannen)

Urine-incontinentie is nog steeds een taboe voor veel mensen. Wanneer mensen er last van hebben zullen ze in veel gevall...

rood vlees

Rood vlees: is het schadelijk voor je gezondheid?

Een malse, sappige hamburger met een flinke laag saus en een plakje gesmolten kaas. Geserveerd op een knapperig broodje ...

De verschillende duurzame keurmerken

Duurzame Keurmerken: Welke zijn er en wat houden ze in?

In de supermarkt kies je een product waarschijnlijk op basis van het uiterlijk, de houdbaarheidsdatum en de prijs. Maar ...

poke bowl

Poke bowl: hoe gezond is dit traditioneel Hawaïaans gerecht?

Poke bowl is een traditioneel Hawaïaans gerecht, waarin vers in blokjes gesneden vis en groenten centraal staan. Een Pok...

zalm

Zalm: hoe gezond is deze populaire vis?

Zalm is een veel gegeten vis die wordt geprezen om een hoog eiwitgehalte en de aanwezigheid van omega-3-vetzuren. Versch...

vegetariërs leven langer

Feit of fabel: Vegetariërs leven langer

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder of geen vlees te eten vanwege hun gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. I...

Biologisch vlees zuivel beter

Biologisch vlees en zuivel beter voor jou en het milieu?

Biologische vlees- en zuivelproducten zijn hot! Zo kan het zomaar gebeuren dat je bij je buurvrouw op de koffie bent en ...

Lees wat je gemist hebt

9832 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'