Bakje gehakt, Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Vlees geen dagelijkse kost voor 8 op de 10 Nederlanders

Slechts 20 procent van de volwassenen eet iedere dag vlees en 30 procent eet 5 of 6 dagen per week vlees. Bijna 5 procent eet nooit vlees, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Bijna helft is flexitariër

Het CBS ondervroeg in de eerste helft van 2020 ruim 3.600 volwassen Nederlanders naar hun vleesconsumptie. De helft van de Nederlanders blijkt minimaal 5 dagen vlees te eten. Circa 45 procent eet maximaal 4 dagen in de week vlees, ook wel flexitariërs genoemd. 

Vegetariër, pescotariër of veganist

Bijna 5 procent van de Nederlanders eet nooit vlees. Deze groep  is onder te verdelen in 1,7 procent vegetariërs (geen vlees, geen vis),2,6 procent pescotariërs (geen vlees, wel vis) en 0,4 procent veganisten (volledig plantaardig dieet). Hoogopgeleiden, vrouwen en mensen jonger dan 35 jaar eten vaker geen vlees. Stedelingen eten vaker pescotarisch, vegetarisch of flexitarisch dan plattelandsbewoners.

Dierenwelzijn en klimaat

Het dierenwelzijn is de meest genoemde reden om geen vlees meer te eten. Andere veelgenoemde redenen zijn klimaat of milieu. Voor flexitariërs wegen persoonlijke redenen (gezondheid, geen behoefte aan vlees of de smaak van vlees) zwaarder dan dierenwelzijn, klimaat of milieu.

Minderen met vlees

In 2020 zegt 35 procent van de volwassenen dat ze in de voorafgaande 12 maanden minder vlees zijn gaan eten dan daarvoor, door vleesloze dagen in te lassen of door kleinere porties vlees te eten. Een half procent van de volwassenen is het afgelopen jaar gestopt met het eten van vlees. Daarentegen is 1,5 procent juist meer vlees gaan eten. Bij de meerderheid is de vleesconsumptie het afgelopen jaar niet veranderd.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

CBS (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Minder vlees eten, vleeseter, flexitariër, vegetariër of veganist

Nederlanders eten steeds minder vlees

De laatste jaren eten veel Nederlanders steeds minder vlees. Dit is vooral omdat ze het beter vinden voor het milieu, he...

Nederlanders aten in 2020 minder vlees

Nederlanders aten in 2020 minder vlees

In 2020 hebben Nederlanders minder vlees gegeten dan de jaren ervoor. Er is nog niet eerder zo’n grote daling gewe...

Gezondeten.nl | Artsen in actie tegen roken

Artsen in actie tegen roken

Roken vormt de grootste bedreiging van de volksgezondheid. Daarom doen artsen een oproep aan de overheid: verminder het ...

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

Europeanen eten steeds minder vlees, Nederland aan kop

In heel Europa gaan mensen steeds minder dierlijke producten als vlees en zuivel gebruiken. Nederland is daarbij koplope...

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Onze voedselvoorziening wereldwijd veroorzaakt 33% van de broeikasgassenuitstoot en draagt daarmee sterk bij aan de klim...

Toon meer (-8)
Volg ons