Met vitamines of mineralen verrijkte voedingsmiddelen vallen vaker buiten de Schijf van Vijf dan niet-verrijkte varianten. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Voedingsmiddelen met extra vitamines en mineralen zijn vaak niet gezond
Verrijkte voedingsmiddelen
Van ontbijtgranen tot zuivelproducten en van dranken tot vleesvervangers: aan veel voedingsmiddelen worden extra vitamines en/of mineralen toegevoegd.
Verrijkte voedingsmiddelen verhogen de inname van vitamines en mineralen. Toch zijn ze meestal niet gezond te noemen.
Ze vallen namelijk vaker buiten de Schijf van Vijf dan niet-verrijkte varianten, bijvoorbeeld omdat ze te veel energie, suikers, verzadigd vet of zout bevatten of te weinig vezels. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM op basis van gegevens van de laatste Voedselconsumptiepeiling.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolVan de Nederlanders gebruikt 75 procent deze verrijkte producten, gemiddeld 1 per dag.
Vitamine A en D
De onderzoekers concluderen dat, ondanks de duidelijke bijdrage aan de voorziening in vitamines en mineralen, verrijkte voedingsmiddelen meestal geen gezonde keuzes zijn. Uitzonderingen zijn volgens het onderzoek margarines en andere plantaardige vetten, waarin fabrikanten op advies van de overheid vitamine A en D toevoegen.
Van de Nederlanders gebruikt 84 procent deze smeer- en bereidingsvetten. Zij krijgen daardoor meer vitamine A en D binnen dan niet-gebruikers. Verrijkte smeer- en bereidingsvetten dragen voor 44 procent bij aan de inname van vitamine D en voor 29 procent aan de inname van vitamine A.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie