Voedingsmiddelen met extra vitamines en mineralen zijn vaak niet gezond

Met vitamines of mineralen verrijkte voedingsmiddelen vallen vaker buiten de Schijf van Vijf dan niet-verrijkte varianten. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Aan veel producten worden vitamines en mineralen onnodig toegevoegd

Verrijkte voedingsmiddelen

Van ontbijtgranen tot zuivelproducten en van dranken tot vleesvervangers: aan veel voedingsmiddelen worden extra vitamines en/of mineralen toegevoegd.

Verrijkte voedingsmiddelen verhogen de inname van vitamines en mineralen. Toch zijn ze meestal niet gezond te noemen.

Ze vallen namelijk vaker buiten de Schijf van Vijf dan niet-verrijkte varianten, bijvoorbeeld omdat ze te veel energie, suikers, verzadigd vet of zout bevatten of te weinig vezels. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM op basis van gegevens van de laatste Voedselconsumptiepeiling. 

Tip

Van de Nederlanders gebruikt 75 procent deze verrijkte producten, gemiddeld 1 per dag.

Vitamine A en D

De onderzoekers concluderen dat, ondanks de duidelijke bijdrage aan de voorziening in vitamines en mineralen, verrijkte voedingsmiddelen meestal geen gezonde keuzes zijn. Uitzonderingen zijn volgens het onderzoek margarines en andere plantaardige vetten, waarin fabrikanten op advies van de overheid vitamine A en D toevoegen.

Van de Nederlanders gebruikt 84 procent deze smeer- en bereidingsvetten. Zij krijgen daardoor meer vitamine A en D binnen dan niet-gebruikers. Verrijkte smeer- en bereidingsvetten dragen voor 44 procent bij aan de inname van vitamine D en voor 29 procent aan de inname van vitamine A. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

vitamine C D corona

Vitamines C, D en zink verkleinen kans op overlijden door COVID-19 niet

Extra gebruik van vitamine C, D of zink beschermt niet tegen sterfte door COVID-19. Alleen lijkt extra vitamine D wel de...

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Zo ongezond zijn sterk bewerkte voedingsmiddelen voor hartpatiënten

Hartpatiënten kunnen beter kiezen voor zoveel mogelijk verse en onbewerkte voedingsmiddelen. Dan lopen ze minder ri...

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 p...

zout eten

Minder zout, suiker en verzadigd vet in voedingsmiddelen

Het ministerie van VWS wil dat de voedingsindustrie sneller zorgt dat bewerkte voedingsmiddelen minder zout, suiker en v...

Toon meer (211)