Voedingsmiddelen met extra vitamines en mineralen zijn vaak niet gezond

Met vitamines of mineralen verrijkte voedingsmiddelen vallen vaker buiten de Schijf van Vijf dan niet-verrijkte varianten. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM.

Aan veel producten worden vitamines en mineralen onnodig toegevoegd

Verrijkte voedingsmiddelen

Van ontbijtgranen tot zuivelproducten en van dranken tot vleesvervangers: aan veel voedingsmiddelen worden extra vitamines en/of mineralen toegevoegd.

Verrijkte voedingsmiddelen verhogen de inname van vitamines en mineralen. Toch zijn ze meestal niet gezond te noemen.

Ze vallen namelijk vaker buiten de Schijf van Vijf dan niet-verrijkte varianten, bijvoorbeeld omdat ze te veel energie, suikers, verzadigd vet of zout bevatten of te weinig vezels. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM op basis van gegevens van de laatste Voedselconsumptiepeiling. 

Tip

Van de Nederlanders gebruikt 75 procent deze verrijkte producten, gemiddeld 1 per dag.

Vitamine A en D

De onderzoekers concluderen dat, ondanks de duidelijke bijdrage aan de voorziening in vitamines en mineralen, verrijkte voedingsmiddelen meestal geen gezonde keuzes zijn. Uitzonderingen zijn volgens het onderzoek margarines en andere plantaardige vetten, waarin fabrikanten op advies van de overheid vitamine A en D toevoegen.

Van de Nederlanders gebruikt 84 procent deze smeer- en bereidingsvetten. Zij krijgen daardoor meer vitamine A en D binnen dan niet-gebruikers. Verrijkte smeer- en bereidingsvetten dragen voor 44 procent bij aan de inname van vitamine D en voor 29 procent aan de inname van vitamine A. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Journal of Nutrition (link)

Journal of Nutrition (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

gezond kinderen

CDA: gezond voedsel goedkoper en ongezond voedsel duurder

Het aanbod van fastfood beperken, gezond voedsel goedkoper maken en ongezond voedsel juist duurder: dit zijn enkele voor...

Gezondeten.nl Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Hersenfuncties beter behouden door gezond eten

Wie gezond eet, kan zijn brein jonger houden en achteruitgang vertragen. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVMGezonde vo...

Gezondeten.nl | Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Gezond én milieubewust eten met nieuwe Belgische adviezen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven richt zich nu meer op het milieuaspect van gezond eten. De Belgische voedingsrichtlijn...

Gezondeten.nl Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Huisartsen raden intermitterend (afwisselend) vasten af bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde andere m...

kookcursus gezond

Kookcursus heeft positief effect op lichaam en geest 

Nieuw onderzoek wijst uit dat een kookcursus niet alleen zorgt voor meer zelfvertrouwen in de keuken, maar ook voor bete...

Toon meer (-8)
Volg ons