Waarschuwing voor suikers op menu?

Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster van. Mogelijk leidt dit tot gezondere keuzes, hopen Amerikaanse onderzoekers.

suikers eten

Weten mensen waar veel suikers in zitten?

Amerikaanse onderzoekers wilden kijken of een mensen zich bewuster zijn van de hoeveelheid suiker in menu-items als hiervoor een waarschuwing op de kaart wordt gezet. Om dit te testen vroegen ze 1.300 volwassenen om 3 verschillende menukaarten te bekijken.

Op de eerste menukaart waren waarschuwingsicoontjes geplaatst bij de producten die veel toegevoegde suikers bevatten, gebaseerd op verkeersborden (zoals een omgekeerde driehoek, of een 8-hoekig stopbord).

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders ongeveer 20 kilo toegevoegde suikers per jaar binnenkrijgen? 

De tweede serie menu’s had ook de icoontjes, met daarachter tekst toegevoegd, zoals ‘veel toegevoegde suikers’, ‘veel suikers’ of ‘suikerwaarschuwing’.

De derde menukaart, de controlegroep, had een QR-code achter ieder gerecht met een link naar de volledige online menukaart.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
suiker waarschuwing

Waarschuwing en icoon maken bewuster

De deelnemers gaven bij de verschillende menukaarten een score voor hoe effectief ze de waarschuwing vonden. Ook kregen ze de opdracht de menu-items te sorteren op suikergehalte.

De deelnemers vonden de QR-code het minst duidelijk. Van deze menukaart deelden ze 56 procent van de items goed in op suikergehalte. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Wist je dat...

... de suiker uit een appel of uit een koekje door je lichaam op dezelfde manier worden opgenomen? 

De andere 2 waarschuwingen vonden de deelnemers even effectief. Op deze menukaarten werd 71 procent van de suikerrijke items juist gesorteerd.

Er was geen verschil in effectiviteit tussen de verschillende iconen of teksten. Zo’n 80 procent van de deelnemers vond het een goed idee om iconen of teksten toe te voegen op de menukaart.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
gezonde keuze suiker

Gaan klanten anders kiezen?

Nu de onderzoekers weten dat een waarschuwing op het menu ervoor zorgt dat mensen beter herkennen in welke producten veel suiker zit, is de volgende stap om te kijken of klanten daardoor ook andere keuzes gaan maken.

Hiervoor moet een nieuwe studie gedaan worden. Ook kan het tot gevolg hebben dat restaurants meer producten aan gaan bieden die minder suikers bevatten, hopen de onderzoekers.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Stevia

Is stevia de ideale suikervervanger?

Stevia is al eeuwen populair in Zuid-Amerika. Tegenwoordig zie je het ook hier in Nederland steeds vaker op de ingrediën...

Energiedrankjes ongezond?

Hoe Ongezond zijn Energiedrankjes

Trek jij wel eens een blikje energydrank open? Vooral jongeren drinken steeds meer energydrinks en sportdrankjes. In de ...

Buikvet afvallen

Buikvet, wat is het en hoe raak je het kwijt?

Iedereen heeft vet rond de buik, maar de één wat meer dan de ander. Dit blijkt ongezonder dan vet rondom de heupen, maar...

suiker

De ongezoete waarheid over suiker

Er is veel te doen over suiker. Het geeft een lekkere smaak, maar wordt ook vaak als boosdoener gezien. Is het terecht d...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

De gezondste ijsjes

Van koolhydraatarm tot proteïnerijk, dit zijn de gezondste ijsjes

Het is een zonnige en broeierige zomerdag. Je zit al zo?n vier uur weg te smelten op kantoor. Zonder airco. Gelukkig hoe...

ginseng

Ginseng, is dit kruid de oplossing voor vermoeidheid en erectieproblemen?

Heb je last van (chronische) vermoeidheid? Dan zou ginseng wel eens uitkomst kunnen bieden. Ook zou het je immuunsysteem...

Lees wat je gemist hebt

13514 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'