Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster van. Mogelijk leidt dit tot gezondere keuzes, hopen Amerikaanse onderzoekers.
Waarschuwing voor suikers op menu?
Weten mensen waar veel suikers in zitten?
Amerikaanse onderzoekers wilden kijken of een mensen zich bewuster zijn van de hoeveelheid suiker in menu-items als hiervoor een waarschuwing op de kaart wordt gezet. Om dit te testen vroegen ze 1.300 volwassenen om 3 verschillende menukaarten te bekijken.
Op de eerste menukaart waren waarschuwingsicoontjes geplaatst bij de producten die veel toegevoegde suikers bevatten, gebaseerd op verkeersborden (zoals een omgekeerde driehoek, of een 8-hoekig stopbord).
Wist je dat...
...uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders ongeveer 20 kilo toegevoegde suikers per jaar binnenkrijgen?
De tweede serie menu’s had ook de icoontjes, met daarachter tekst toegevoegd, zoals ‘veel toegevoegde suikers’, ‘veel suikers’ of ‘suikerwaarschuwing’.
De derde menukaart, de controlegroep, had een QR-code achter ieder gerecht met een link naar de volledige online menukaart.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWaarschuwing en icoon maken bewuster
De deelnemers gaven bij de verschillende menukaarten een score voor hoe effectief ze de waarschuwing vonden. Ook kregen ze de opdracht de menu-items te sorteren op suikergehalte.
De deelnemers vonden de QR-code het minst duidelijk. Van deze menukaart deelden ze 56 procent van de items goed in op suikergehalte.
Wist je dat...
... de suiker uit een appel of uit een koekje door je lichaam op dezelfde manier worden opgenomen?
De andere 2 waarschuwingen vonden de deelnemers even effectief. Op deze menukaarten werd 71 procent van de suikerrijke items juist gesorteerd.
Er was geen verschil in effectiviteit tussen de verschillende iconen of teksten. Zo’n 80 procent van de deelnemers vond het een goed idee om iconen of teksten toe te voegen op de menukaart.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Gaan klanten anders kiezen?
Nu de onderzoekers weten dat een waarschuwing op het menu ervoor zorgt dat mensen beter herkennen in welke producten veel suiker zit, is de volgende stap om te kijken of klanten daardoor ook andere keuzes gaan maken.
Hiervoor moet een nieuwe studie gedaan worden. Ook kan het tot gevolg hebben dat restaurants meer producten aan gaan bieden die minder suikers bevatten, hopen de onderzoekers.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie