Waarschuwing voor suikers op menu?

Als op een menukaart wordt aangegeven hoeveel suiker er in een product of maaltijd zit, zijn klanten zich hier bewuster van. Mogelijk leidt dit tot gezondere keuzes, hopen Amerikaanse onderzoekers.

suikers eten

Weten mensen waar veel suikers in zitten?

Amerikaanse onderzoekers wilden kijken of een mensen zich bewuster zijn van de hoeveelheid suiker in menu-items als hiervoor een waarschuwing op de kaart wordt gezet. Om dit te testen vroegen ze 1.300 volwassenen om 3 verschillende menukaarten te bekijken.

Op de eerste menukaart waren waarschuwingsicoontjes geplaatst bij de producten die veel toegevoegde suikers bevatten, gebaseerd op verkeersborden (zoals een omgekeerde driehoek, of een 8-hoekig stopbord).

Wist je dat...

...uit onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders ongeveer 20 kilo toegevoegde suikers per jaar binnenkrijgen? 

De tweede serie menu’s had ook de icoontjes, met daarachter tekst toegevoegd, zoals ‘veel toegevoegde suikers’, ‘veel suikers’ of ‘suikerwaarschuwing’.

De derde menukaart, de controlegroep, had een QR-code achter ieder gerecht met een link naar de volledige online menukaart.

suiker waarschuwing

Waarschuwing en icoon maken bewuster

De deelnemers gaven bij de verschillende menukaarten een score voor hoe effectief ze de waarschuwing vonden. Ook kregen ze de opdracht de menu-items te sorteren op suikergehalte.

De deelnemers vonden de QR-code het minst duidelijk. Van deze menukaart deelden ze 56 procent van de items goed in op suikergehalte. 

Wist je dat...

... de suiker uit een appel of uit een koekje door je lichaam op dezelfde manier worden opgenomen? 

De andere 2 waarschuwingen vonden de deelnemers even effectief. Op deze menukaarten werd 71 procent van de suikerrijke items juist gesorteerd.

Er was geen verschil in effectiviteit tussen de verschillende iconen of teksten. Zo’n 80 procent van de deelnemers vond het een goed idee om iconen of teksten toe te voegen op de menukaart.

gezonde keuze suiker

Gaan klanten anders kiezen?

Nu de onderzoekers weten dat een waarschuwing op het menu ervoor zorgt dat mensen beter herkennen in welke producten veel suiker zit, is de volgende stap om te kijken of klanten daardoor ook andere keuzes gaan maken.

Hiervoor moet een nieuwe studie gedaan worden. Ook kan het tot gevolg hebben dat restaurants meer producten aan gaan bieden die minder suikers bevatten, hopen de onderzoekers.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Waarom klimaatbewust eten zo lastig is

Onze voedselvoorziening wereldwijd veroorzaakt 33% van de broeikasgassenuitstoot en draagt daarmee sterk bij aan de klim...

Duurzaam en gezond eten voor een betere toekomst

Hoe ziet het “menu van de toekomst” eruit?

Om voldoende voedsel te blijven produceren zonder de aarde uit te putten, moeten we duurzamer eten. Niet alleen thuis, m...

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

vegetarisch ziekenhuis

Recht op vegetarische maaltijden in de zorg

Als je vegetariër of veganist bent, wil je ook in zorginstellingen zo eten. Maar dat is niet altijd vanzelfsprekend...

minder suiker

Inname suikers moet zo laag mogelijk

Eet en drink zo min mogelijk toegevoegde suikers. Dat zegt de Europese voedingswaakhond EFSA. Suiker vergroot de kans op...

Toon meer (211)