Weinig verandering in overgewicht, roken en alcoholgebruik

Tussen 2018 en 2021 is het aantal mensen dat te zwaar is, rookt of te veel alcohol drinkt licht gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Om de doelen in het preventieakkoord te halen, moet er nog veel gebeuren.

roken gezondheid

Jaarlijkse enquête

Ieder jaar houdt het Centraal Bureau voor Statistiek een gezondheidsenquête onder minimaal 9.500 Nederlanders. Hierin kijken onderzoekers dan naar de trends die er zijn op het gebied van gezondheid.

Uit de nieuwe cijfers over 2021 blijkt dat er de voorgaande 3 jaren weinig verschil is in hoeveel mensen te zwaar zijn, hoeveel mensen roken en hoeveel mensen te veel alcohol gebruiken.

Overgewicht en obesitas 

Ongeveer de helft van de Nederlanders is te zwaar. In 2021 had 50,0 procent van de Nederlanders overgewicht en in 2018 was dat bijna hetzelfde (50,2 procent). Obesitas kwam in 2018 voor bij 15 procent van de mensen. In 2021 ligt dat iets lager met 14,3 procent.

Tip

Alcoholische dranken bevatten vaak veel energie, en kunnen daarom bijdragen aan de ontwikkeling van overgewicht. 

Roken en alcohol

Het aantal rokers is tussen 2018 en 2021 licht gedaald van 22,4 procent naar 20,6 procent. Ook het aantal mensen dat te veel alcohol drinkt is licht gedaald. Hierin wordt een verschil gemaakt in overmatige en zware drinkers.

Overmatige drinkers zijn mensen die wekelijks meer dan 14 (vrouwen) / 21 (mannen) glazen alcohol drinken. Zware drinkers zijn mensen die minstens één keer per week 4 (vrouwen) / 6 (mannen) glazen op een avond drinken. Het aantal overmatige drinkers daalde van 8,2 procent naar 7,3 procent. Het aantal zware drinkers daalde van 9 procent naar 8,3 procent.

Wist je dat...

...sigaretten ongeveer 25 jaar nodig hebben om te verteren in het milieu?

Preventieakkoord 

Om de doelen van het preventieakkoord te halen, zal er een sterkere daling moeten plaatsvinden. In het preventieakkoord is het streven dat in 2040 nog maar 38 procent van de mensen overgewicht heeft en 7,1 procent obesitas. Het aantal rokers zou gedaald moeten zijn naar 5 procent, net als het aantal overmatige drinkers en zware drinkers.

Wist je dat...

...een programma om te stoppen met roken, vaak (grotendeels) vergoed kan worden door je zorgverzekering. 

Verschillen tussen groepen

Verschillende groepen mensen hebben verschillende uitdagingen op gezondheidsgebied. Bij mensen met een laag onderwijsniveau komt overgewicht en obesitas duidelijk meer voor (60 procent heeft overgewicht en 18 procent obesitas) dan bij mensen die hoogopgeleid zijn (respectievelijk 41 en 10 procent).

Roken komt het meest voor bij mensen met de laagste welvaart; 31 procent rookt, vergeleken met 14 procent in de groep met de hoogste welvaart. In de hoogste welvaartgroepen is het alcoholgebruik juist een probleem. Daar is 9 procent een overmatige drinker en 10 procent een zware drinker. In de laagste welvaartgroep is dit respectievelijk 6 en 7 procent.

Tip

...het drinken van alcohol vergroot de drang naar een sigaret. Wil je hiermee stoppen? Vraag aan de mensen om je heen het niet meer aan te bieden. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Centraal bureau statistiek (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Overgewicht is grote kostenpost voor de maatschappij

Overgewicht is grote kostenpost voor de maatschappij

Overgewicht en obesitas kosten de Nederlandse maatschappij 79 miljard euro per jaar. Dat zijn niet alleen zorgkosten. He...

Gezondeten.nl | Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht minder positief over eigen gezondheid

Jongeren met overgewicht zijn minder vaak positief over hun gezondheid dan leeftijdsgenoten zonder overgewicht. Dat blij...

Iemand zonder overgewicht op de weegschaal

Mensen met ernstig overgewicht zijn vaker tevreden met hun gewicht

Ruim 1 op de 4 mensen met ernstig overgewicht (obesitas) is tevreden met zijn of haar gewicht. Dat meldt het CBS op basi...

Doelen in Preventie-akkoord niet gehaald

Meeste doelen in preventieakkoord niet gehaald

Het Nationaal Preventie-akkoord is bedoeld om roken, overgewicht en alcohol terug te dringen. De meeste doelen voor 2020...

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Sociaal isolement vergroot risico op diabetes

Niet alleen lichamelijke factoren kunnen zijn een oorzaak van diabetes type 2. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat ook me...

Toon meer (-8)
Volg ons