Waarom is groenten stomen gezonder dan groenten koken?

Door groenten te stomen blijven vitaminen en mineralen beter behouden. Bij het koken van groenten gaan vitamines en mineralen verloren in het kookvocht. Hoe langer je ze kookt en hoe meer water je gebruikt, des te meer waardevolle voedingsstoffen er verloren gaan.
Tip: wanneer je er toch voor kiest om groenten te koken kun je het overgebleven kookvocht gebruiken om een jus of (groente)saus te maken. Zo krijg je toch nog een deel van de verloren vitamines en mineralen binnen.

Geschreven door

Samantha Annaars beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Samantha Annaars

Diëtist & Eigenaresse Online-afslanken.nl

Mogelijk ook interessant om te weten

Hoe kan je koken met zo min mogelijk of zonder olie of boter?

Ilse Brand
Om te beginnen is het goed te weten dat olie beter is voor onze gezondheid dan vaste vetten. Je kunt beter bakken met een olie dan met een blok boter,...

Is koken op inductie slecht voor de gezondheid?

Alicia Izeboud
Het koken op een inductieplaat is een alternatief voor het koken op een gasfornuis. Een inductieplaat is een verwarmde plaat die door elektriciteit wo...

Welke vitamines en mineralen gaan verloren als je groenten kookt?

Julia Haarhuis
De bereidingswijze van je groenten heeft effect op de hoeveelheid vitamines en mineralen die er uiteindelijk overblijft. Verloren vitamines Bij het ...

Welke groenten kun je beter niet rauw eten?

Mireille Bakermans
Dat groenten gezond zijn wist je waarschijnlijk al wel. En je hebt vast wel eens gehoord dat rauwe groenten nog gezonder zijn. Er zijn ook een aantal ...

Hoe lang mag je groenten koken voor behoud van vitamines?

Samantha Annaars
De kooktijd van groenten varieert per groentesoort en is onder andere afhankelijk van hoe grof of hoe fijn je een groente snijdt. Hoe fijner een groen...
Toon meer (482)
Volg ons