Wat is maizena voor product?

Maizena, of maïszetmeel, is een bindmiddel voor bijvoorbeeld sauzen, jus en soep. Zetmeel is onderdeel van het macronutriënt koolhydraten en zit in veel levensmiddelen. Levensmiddelen die rijk zijn aan zetmeel zijn bijvoorbeeld aardappelen en graanproducten zoals brood en pasta.

Maïs is ook een graansoort. Bij maïszetmeel is het zetmeel uit maïs geïsoleerd en gevormd tot een poeder. Dit kan ook met andere voedingsmiddelen. Zo is er ook aardappelzetmeel en tarwezetmeel. Ze hebben allemaal dezelfde werking.

Het zetmeel is alleen oplosbaar in warm water. Zetmeel neemt dan veel water op, zodat het flink opzwelt. Hierdoor ontstaat een dikkere substantie, die het bindende effect veroorzaakt. Het proces van opzwellen tot een dikkere substantie werkt het beste bij een temperatuur tussen de 80°C en 90°C. Als de temperatuur hoger wordt, dan nemen de zetmeelkorrels zoveel water op dat het open barst waardoor er een minder dikke substantie ontstaat.

Geschreven door

Rabia Kechouch beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Rabia Kechouh

Diëtist i.o.

Mogelijk ook interessant om te weten

Wanneer mag een product 'light' genoemd worden?

Terry Schouten
Light betekent eigenlijk niets anders dan verlaagd. De regels voor een 'light' product zijn daardoor hetzelfde als voor een product met de claim 'verl...

Hoe lees je de voedingswaardetabel op de verpakking correct?

Michel Swaab
De voedingswaardetabel begint vaak met de voedingswaarden. Deze geeft de voedingsstoffen en calorieën van het product weer.  Voedingswaarde...

Wat zijn misleidende teksten op productverpakkingen?

Rabia Kechouh
Wat misleidend is op productverpakkingen is voor iedereen anders. In de Europese levensmiddelenwetgeving zijn er wel een aantal zaken vastgelegd om mi...

Wanneer is een product "gezond"?

Johnny van Schooneveld
Veel producten zijn gezond. Er bestaan geen vaste eisen waar een product aan moet voldoen om de stempel "gezond" te krijgen. Vaak worden producten gez...

Wat zijn bekende marketingtrucs van producenten?

Amanda Ligt
Er zijn veel bekende marketingtrucs die worden gebruikt door producenten om een (vaak ongezond) product aantrekkelijker te maken. Hieronder worden er ...
Toon meer (976)
Volg ons