Wat zijn je beperkingen met een stoma?

Wat zijn je beperkingen met een stoma?

In principe zou je met een stoma een zo normaal mogelijk leven moeten kunnen leiden. Voorwaarde is wel dat je stoma goed functioneert, niet lekt, niet irriteert en niet in de weg zit bij je bezigheden. 

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige opening die je (tijdelijk) helpt om ontlasting af te voeren wanneer je lichaam niet in staat is om dit op een natuurlijke wijze te doen. Deze opening verbindt je darmen met de buitenwereld.

Beperkingen bij een stoma

Er zitten helaas behoorlijk wat haken en ogen aan een stoma.

  • Bloedingen Bij een stoma wordt een klein deel van je darm door een opening in je buikwand naar buiten gebracht. Daar wordt het als het ware dubbel geklapt. Doordat er heel veel kleine bloedvaatjes in je darmen zitten kun je gemakkelijk last krijgen van bloedingen.
  • Onverwachte verplaatsing Daarbij is je stoma gevoelloos, omdat er geen zenuwuiteinden op dit stukje zitten. Dat zorgt ervoor dat je het niet altijd direct doorhebt als je stoma niet goed zit, verschuift of lekt. Dat kan voor hele vervelende situaties zorgen.
  • Verschonen Je dient je stomazakje regelmatig te legen en te vervangen. Dit kan best een uitdaging zijn in het begin en hierdoor erg tijdrovend en stressvol.
  • Verzorging Persoonlijke hygiëne is vanzelfsprekend erg belangrijk; je zult je stoma en de huid goed moeten verzorgen. Je huid rondom de opening kan geïrriteerd raken en is vaker droog.
  • Bewegen Ten slotte zul je rekening moeten houden met je stoma bij het douchen, in bad gaan, kleding, slapen en seks. Ook zul je rekening moeten houden met wat je eet en drinkt.
Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

https://oncologie.nwz.nl/Voor-pati%C3%ABnten/Medische-informatie/Behandelingen/Behandeling/tid/15 (link)

https://www.stomavereniging.nl/leven-met-een-stoma/

Terry Schouten beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Hoe ziet het plaatsen van een stoma eruit?

Een stoma is een medische ingreep die wordt gedaan als je lichaam niet meer zelfstandig in staat is om je ontlasting af ...

Medisch Medisch

Wanneer krijg je een stoma?

Een stoma wordt gebruikt als je lichaam niet meer zelfstandig in staat is om ontlasting af te voeren. Deze kunstmatige o...

Medisch Medisch

Welk dieet volg je met een stoma?

Een stoma wordt bij een patiënt gemaakt wanneer de ontlasting niet bepaalde delen van de darm mag passeren of wanne...

Gezond leven Gezond leven

Is E261, ook wel Kaliumacetaat, slecht voor je gezondheid?

Nee, E261 is niet ongezond. Kaliumacetaat (E261) is het (kalium)zout in azijnzuur, een natuurlijk zuur dat wordt toegevo...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Heeft een 50-plusser extra vitamines nodig?

Wanneer je ouder wordt, beginnen de functies van het lichaam steeds minder goed te werken. Gezond eten en regelmatig bew...

Toon meer (1129)
Volg ons