Wat doet chemotherapie met de eetlust en voedingsbehoefte?

Wat doet chemotherapie met de eetlust en voedingsbehoefte?

Chemotherapie kan invloed hebben op de eetlust. Het is fijn om te weten hoe je hier mee om kunt gaan. Dit hebben we hieronder op een rij gezet.

Chemotherapie en eetlust

Door chemotherapie kunnen je slijmvliezen in je mond en neus aangetast worden. Hierdoor kun je last krijgen van een verminderde eetlust. Daarnaast kan het zijn dat voedingsmiddelen anders smaken en ruiken.

Ook kun je last krijgen van misselijkheid, braken en een drukkend gevoel op de maag. Het kan zijn dat de arts hier medicatie voor voorschrijft.

6 tips bij een verminderde eetlust

Er zijn verschillende dingen te je kunt doen bij een verminderde eetlust. Dit hoeft niet alleen tijdens de chemotherapie te zijn, maar bij een verminderde eetlust in het algemeen.

Tip 1: Blijf actief

Probeer zo actief mogelijk te blijven. Zoek bijvoorbeeld de buitenlucht op door een klein stukje te lopen.

Tip 2: Zorg voor een fijne omgeving

Het is fijn om een rustige en aangename omgeving te hebben. Misschien is het prettig om een keer in een andere ruimte te eten. Vaak vindt men het fijn om met vrienden en/of familie te eten (of juist helemaal alleen). Probeer aan te voelen wat goed voor je voelt.

Tip 3: Eet kleine porties

Door kleine beetjes te eten, kijk je minder op tegen een maaltijd. Daarnaast zit je maag minder vol en zal dat je een minder drukkend gevoel geven. Het kan helpen om altijd iets kleins op zak te hebben, zoals een (muesli)reep. Op die manier heb je altijd de mogelijkheid om iets te eten. Zorg ervoor dat het eten goede voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten en calorieën. Drink ook niet te veel caloriearme dranken, zodat je voldoende energie binnenkrijgt.

Tip 4: Varieer met eten

Je eetlust en smaak kunnen veranderen, waardoor je dingen die je normaal lekker vindt, opeens niet meer lekker vindt. Het kan ook andersom; dingen die "normaal" niet smakelijk waren, zijn nu opeens wel aantrekkelijk.

Ook is het belangrijk om te variëren met eten (en drinken), om zo alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt.

Tip 5: Drink niet voor het eten

Door te drinken voor het eten vul je je maag, hierdoor heb je minder trek in eten. Bewaar je drankje dus voor na de maaltijd/ snack of voor tussendoor.

Tip 6: Zoek professionele hulp

Vaak hebben mensen al begeleiding van een diëtist tijdens chemotherapie. Wanneer dit niet zo is, kun je bij een arts een verwijzing vragen. Een diëtist kan je begeleiden bij je klachten. Daarnaast is het belangrijk om geen gewicht te verliezen. Deze professional zal je voedingsadvies op maat geven.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, BSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding, Diëtist & Content Creator

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat zijn de oorzaken van een gebrek aan eetlust?

Soms heb je wat minder trek en soms heb je helemaal geen eetlust. Gebrek aan eetlust is vaak een teken van het lichaam d...

Medisch Medisch

Wat voor invloed hebben vrouwelijke hormonen op de eetlust?

Geslachtshormonen hebben invloed op de eetlust, maar ook op het eetgedrag en de stofwisseling. Belangrijke vrouwelijke h...

Diëten Diëten

Wat is een gezonde manier om je eetlust te verminderen?

Om af te vallen dien je over het algemeen je dagelijkse calorie-inname te verminderen. Helaas leiden diëten voor gewicht...

Medisch Medisch

Wat is de invloed van harddrugs op de eetlust?

Harddrugs zijn volgens de wet drugs die grote risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. Voorbeelden zijn heroïne,...

Medisch Medisch

Hebben voedingsstoffen invloed op de werking van kankermedicatie?

Verminderd effect Ja, voedingsstoffen hebben invloed op hoe medicijnen tegen kanker werken. Antioxidanten, zoals vitami...

Toon meer (1148)