Hoe kan ik controle houden op mijn portiegroottes?

Hoe kan ik controle houden op mijn portiegroottes?

Wat voor iemand de ‘’juiste’’ portiegrootte is, is complex te beantwoorden. Ieder persoon én levensstijl is anders en daarmee verschillen de behoeftes.

Tegenwoordig worden er steeds grotere porties aangeboden. De verpakkingen groeien, maar ook de producten zelf worden groter. Mensen gaan hierdoor meer eten wanneer ze blootgesteld worden aan grotere porties. Wat vroeger een normale portie was, heet nu "small". Volgens de British Heart Foundation groeide afgelopen twintig jaar de hoeveelheid eten op ons bord en drinken met 50%.

Maar hoe bepaal je nou wat een juiste portiegrootte is? Er zijn een aantal simpele vuistregels die voor verschillende voedingsmiddelen zijn bepaald.

  • Wanneer een kwart van je bord uit rijst, pasta of aardappelen bestaat, zit je qua portiegrootte goed. Dit staat gelijk aan een vuistformaat ongekookte pasta of rijst.
  • Een portiegrootte vlees komt overeen met het formaat van de palm van de hand zonder de vingers. Op deze manier kom je uit op een portie van ongeveer 100 gram.
  • Voor vis is dit de grootte van je hand, inclusief de vingers.
  • Groente mogen twee gebalde vuisten zijn. Voor broccoli, bloemkool of wortel komt dit neer op 160 gram. Bij de warme maaltijd moet ongeveer de helft van het bord gevuld zijn met groenten.
  • Vetten mogen net zo groot zijn als de duim, van de knokkel tot het puntje.
  • Voor noten neem je een halve handpalm.
Dit is een makkelijke manier om de juiste portiegrootte in te schatten. Maar daarbij moet kritisch gekeken worden dat niet iedereen zijn/haar hand even groot is. Bovenstaande geldt als inschatting. Voor een nauwkeurige meting is de weegschaal het beste alternatief, houd dan de Richtlijnen Goede Voeding aan.
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Ilse Brand, Diëtist bij Sint JacobBSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Ontstoken teen of vinger?

Eerste hulp bij een ontstoken teen of vinger

Heb jij weleens last van een ontstoken teen of vinger? Een klein wondje of kloofje op je teen of vinger kan al vreselijk...

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Glycemische Index (GI) helpt bij afvallen en gezonder leven

Ben jij al bekend met de term 'Glycemische Index'? Het is een term die in de voedingsleer veel gebruikt wordt om de mate...

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Gezond eten met klein budget: 9 tips

Hoe kun je gezond eten met een klein budget? Veel mensen willen graag gezond eten, maar hebben simpelweg het geld niet ...

kibbeling gezond

Kibbeling: Calorieën, Gezondheidsvoordelen en Allergieën

Een portie verse kibbeling van de markt of de visboer, is een favoriet voor velen. De lekkernij geeft je energie en voor...

orzo pastasoort

Orzo: De Gezondheidsvoordelen (incl. Heerlijk Orzo Recept)

Is orzo pasta of is het rijst?  Het is niet gek dat orzo deze vraag oproept, als je de vorm van deze kleine korrelt...

rijst

Rijst: de verschillen tussen witte-en zilvervliesrijst op een rij

Bruine, witte, gele, jasmijn, zilvervlies, basmati; de lijst met rijstsoorten is eindeloos. Deze populaire graansoort wo...

Leptine

Leptine: De Werking en een Leptine-resistentie Voorkomen

In dit artikel lees je over het verzadigingshormoon leptine. We behandelen wat dit hormoon is en wat het doet voor je li...

Lees wat je gemist hebt

14113 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'