Hoe kan ik controle houden op mijn portiegroottes?

Hoe kan ik controle houden op mijn portiegroottes?

Wat voor iemand de ‘’juiste’’ portiegrootte is, is complex te beantwoorden. Ieder persoon én levensstijl is anders en daarmee verschillen de behoeftes.

Tegenwoordig worden er steeds grotere porties aangeboden. De verpakkingen groeien, maar ook de producten zelf worden groter. Mensen gaan hierdoor meer eten wanneer ze blootgesteld worden aan grotere porties. Wat vroeger een normale portie was, heet nu "small". Volgens de British Heart Foundation groeide afgelopen twintig jaar de hoeveelheid eten op ons bord en drinken met 50%.

Maar hoe bepaal je nou wat een juiste portiegrootte is? Er zijn een aantal simpele vuistregels die voor verschillende voedingsmiddelen zijn bepaald.

  • Wanneer een kwart van je bord uit rijst, pasta of aardappelen bestaat, zit je qua portiegrootte goed. Dit staat gelijk aan een vuistformaat ongekookte pasta of rijst.
  • Een portiegrootte vlees komt overeen met het formaat van de palm van de hand zonder de vingers. Op deze manier kom je uit op een portie van ongeveer 100 gram.
  • Voor vis is dit de grootte van je hand, inclusief de vingers.
  • Groente mogen twee gebalde vuisten zijn. Voor broccoli, bloemkool of wortel komt dit neer op 160 gram. Bij de warme maaltijd moet ongeveer de helft van het bord gevuld zijn met groenten.
  • Vetten mogen net zo groot zijn als de duim, van de knokkel tot het puntje.
  • Voor noten neem je een halve handpalm.
Dit is een makkelijke manier om de juiste portiegrootte in te schatten. Maar daarbij moet kritisch gekeken worden dat niet iedereen zijn/haar hand even groot is. Bovenstaande geldt als inschatting. Voor een nauwkeurige meting is de weegschaal het beste alternatief, houd dan de Richtlijnen Goede Voeding aan.
Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wat zijn tips om cravings en eetbuien tegen te gaan?

Een eetbui is een moment waarbij je in een korte tijd veel gaat eten. Dit is vaak eten waar je extreme behoefte aan hebt (vaa...

Medisch Medisch

Waar zijn voedingsapps goed voor?

Voedingsapps zoals ‘’Mijn Eetmeter’’, ‘’Kies Ik Gezond app’’ of ‘’My Fitness Pal’’ zijn veel gebruikte apps om snel en makkel...

Diëten Diëten

Waar moet een diabeet op letten qua voeding?

Diabetes (suikerziekte) is een chronische ziekte, waarbij er onderscheid wordt gemaakt in type 1 en type 2. Beide typen hebbe...

Producten Producten

Hoe kan ik mijn groenten lang vers houden?

Hoe je groenten lang vers kunt houden, is afhankelijk van de soort groente. Sommige groenten zijn langer houdbaar in de koelk...

Medisch Medisch

Waarom zijn je ogen altijd groter dan je maag?

Normaal gesproken krijgen wij trek als de energievoorraden in ons lichaam leeg raken. Echter hebben trek en verzadiging veel ...

Toon meer (446)
Volg ons