Diëtetiek staat voor dieetleer, naar het Griekse woord diaitètikos. Het betreft de toepassing van de voedingswetenschap op de mens in gezondheid en ziekte. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan het effect van voeding op ons lichaam en het bestrijden of voorkomen van ziektes met voeding.
Op het gebied van diëtetiek ligt de nadruk sterk op de volksgezondheid en mensen voorlichten over het belang van juiste voedingskeuzes maken.
Professionals op het gebied van diëtetiek, zoals diëtisten en voedingswetenschappers, richten hun inspanningen vaak op specifieke populaties, faciliteiten of initiatieven, waaronder:
• Onderzoeken hoe veranderingen in het dieet de gezondheid beïnvloeden
• Het ontwerpen van individuele voedingstherapieën om specifieke gezondheidsproblemen aan te pakken
• Het publiek bewust maken van de juiste voedingsnormen en -gewoonten
• Het ontwikkelen van voedingsprogramma's voor de gezondheidszorg, onderwijsinstellingen, justitiële instellingen en andere instellingen
• Zorgen voor de veiligheid van onze voedselvoorziening door het opstellen van protocollen
• Samenwerken met voedselproducenten om de voedingskwaliteit van voedingsmiddelen te verbeteren