Een eetverslaving is een psychische aandoening, een afwijking van het normale eetgedrag. Iemand die eetverslaafd is voelt een dwangmatige drang voor het innemen van meer voedsel dan normaal is voor de leeftijd en het geslacht.
Exorfine
Veel mensen met een eetverslaving eten de hele dag door, en dan meestal geen gezonde dingen maar overwegend voedsel als koek, snoep, taart, chips en junkfood. Voeding waar je (tijdelijk) een fijn gevoel van krijgt, ofwel exorfine rijke voeding. Dat komt doordat de stofjes die vrijkomen ongeveer hetzelfde effect hebben als ons lichaamseigen endorfine, wat aangemaakt wordt op verzoek bijvoorbeeld tijdens het hardlopen of sporten.
Oorzaken eetverslaving
Achter een eetverslaving zit vaak een onderliggend probleem. Iemand eet uit verveling, emotie (troost) of uit gewoonte. Maar er kunnen ook andere zaken meespelen. Als je eet en je hebt genoeg gehad gaat er normaal gesproken een signaal naar de hersenen om te laten weten dat je vol zit. Je voelt je verzadigd en stopt met eten. Leptine, het verzadigingshormoon, geeft de boodschap door dat er genoeg energie in het lichaam is gekomen om de stofwisseling op gang te houden. Bij mensen met overgewicht is er vaak sprake van teveel leptine in het bloed. De gevoeligheid voor dit hormoon neemt af waardoor je steeds meer en meer gaat eten.
Ook een tekort aan de juiste voedingsstoffen kan ertoe leiden dat je steeds meer wilt eten.
Wat kun je er zelf aan doen?
- De eerste stap om van een eetverslaving af te komen is een stuk bewustwording. Ik heb een probleem, wat kan mij helpen?
- Hierna is het goed om uit te zoeken wat er achter het eetgedrag schuilgaat? Welke emotie laat mij eten, wat geeft mij die trigger?
- Zoek vervolgens de juiste deskundige hulp bij iemand die je vertrouwt.