Bloedvaten
Slecht behandelde diabetes type 2 kan zorgen voor beschadigingen aan zowel de grote als de kleine bloedvaten. Door de hoge glucosewaarden bij niet of slecht behandelde diabetes worden de bloedvatten stugger en kunnen ze dus eerder beschadigen. Dit kun je merken aan de nieren, ogen en zenuwen. Beschadigde bloedvaatjes en vliesjes in de nieren zorgen voor nierschade, waardoor er meer eiwit de urine verlaat. In de ogen zorgt het voor een verminderd zicht. En in de zenuwen zorgt het voor pijn, tintelingen en gevoelloosheid bijvoorbeeld bij de voeten. Als laatste zorgt het ook voor overmatig zweten, minder goed evenwicht kunnen houden en een verminderde spierkracht in de benen.
Slagaderverkalking
Beschadigingen in de grote bloedvaten zijn minder merkbaar, maar wel fataal. Dit zorgt namelijk voor een grotere kans op slagaderverkalking. Hierbij hopen witte bloedcellen, cholesterol en kalk zich op op de beschadigde vaatwand. Deze dikkerwordende vaatwand, ook wel plaque genoemd, zorgt voor vernauwingen in bijvoorbeeld de slagaders van de hersenen, het hart en de benen. Hierdoor krijgt het orgaan of lichaamsdeel te weinig zuurstof en kan het pijn gaan doen aan het hart of de benen. Wanneer er ook nog een bloedpropje door het bloedbaan stroomt, kan dit leiden tot een hartinfarct, beroerte of een trombosebeen. Dit propje sluit de slagader naar een bepaald orgaan of lichaamsdeel volledig af, waardoor het zonder behandeling kan afsterven.
Behandeling en leefstijl
De genoemde gevolgen van diabetes kunnen voorkomen worden door een goede behandeling. Ten eerste houdt dit in dat de glucosewaarden onder controle worden gehouden door dieetaanpassingen en/of medicatie. Ten tweede kunnen een aantal zaken helpen om de risico's van diabetes in te perken. Dit zijn stoppen met roken, minimaal dertig minuten per dag matig intensief bewegen, een gezond gewicht nastreven en verzadigde vetten en transvetten in de voeding zoveel mogelijk vermijden.