Wat is het verschil tussen glutenallergie en gluten sensitiviteit?

Wat is het verschil tussen glutenallergie en gluten sensitiviteit?

Glutenallergie is een term die vaak wordt gebruikt voor coeliakie. Echter is coeliakie geen allergie maar een auto-immuunziekte.

Het verschil tussen coeliakie en gluten sensitiviteit is dat bij coeliakie de gluten zorgen voor beschadigingen in de dunne darm. Dit gebeurt bij een gluten sensitiviteit niet. Coeliakie zorgt voor diverse symptomen. Het lichaam reageert op gluten; een eiwit dat in verschillende soorten granen voorkomt.

Over gluten sensitiviteit is nog vrij weinig bekend. De symptomen komen overeen met die van coeliakie, terwijl er geen coeliakie of tarwe allergie kan worden gediagnosticeerd. Bij het weglaten van gluten worden de klachten wel verminderd, echter is er meer onderzoek is nodig voor verdere uitspraken.

Wanneer je glutenvrij eet is het goed te weten dat haver, quinoa en boekweit van nature glutenvrij zijn. Echter kunnen er tijdens de productie of verwerking hiervan sporen van gluten bij deze granen komen. Alleen met een gecertificeerd glutenvrij logo kunnen deze granen veilig genuttigd worden.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recept)

3 Gezonde broodvervangers zonder tarwe (inclusief recepten)

Steeds meer mensen proberen brood zo veel mogelijk te mijden. Zo kun je last hebben van een tarwe- of glutenintolerantie...

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Thaise quinoa salade met cashewnoten en gember-amandel dressing (veganistisch en glutenvrij)

Wat dacht je van een overheerlijke Thaise quinoa salade met cashewnoten? En een gember-amandel dressing om van te water...

Is speltbrood gezond?

Alles over spelt en tarwe: welke graan is het meest gezond?

Overal zie je producten die gemaakt zijn van speltmeel, zoals brood, pasta, koeken, crackers en beschuit. Dit oergraan w...

Pinda voordelen en pinda-allergie

Wist jij dat pinda's geen noten maar peulvruchten zijn?

Heb jij wel eens van een grondnootje of aardnootje gehoord? Dit zijn de bijzondere bijnamen van ... de pinda! Hoewel dez...

Boekweit

Boekweit, een glutenvrij en gezond alternatief voor graan

Boekweit wordt vaak geschaard onder de graansoorten. Maar wist je dat het officieel gezien helemaal geen graansoort is? ...

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van mandarijnen?

Mandarijnen: Calorieën, Voordelen en Allergieën

Je eet vast weleens een mandarijn! Mandarijnen zijn handig om mee te nemen en lekker. Het is dus niet verwonderlijk dat ...

Lees wat je gemist hebt

14193 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'