Glutenallergie is een term die vaak wordt gebruikt voor coeliakie. Echter is coeliakie geen allergie maar een auto-immuunziekte.
Het verschil tussen coeliakie en gluten sensitiviteit is dat bij coeliakie de gluten zorgen voor beschadigingen in de dunne darm. Dit gebeurt bij een gluten sensitiviteit niet. Coeliakie zorgt voor diverse symptomen. Het lichaam reageert op gluten; een eiwit dat in verschillende soorten granen voorkomt.
Over gluten sensitiviteit is nog vrij weinig bekend. De symptomen komen overeen met die van coeliakie, terwijl er geen coeliakie of tarwe allergie kan worden gediagnosticeerd. Bij het weglaten van gluten worden de klachten wel verminderd, echter is er meer onderzoek is nodig voor verdere uitspraken.
Wanneer je glutenvrij eet is het goed te weten dat haver, quinoa en boekweit van nature glutenvrij zijn. Echter kunnen er tijdens de productie of verwerking hiervan sporen van gluten bij deze granen komen. Alleen met een gecertificeerd glutenvrij logo kunnen deze granen veilig genuttigd worden.