Wat is het verschil tussen glutenallergie en gluten sensitiviteit?

Wat is het verschil tussen glutenallergie en gluten sensitiviteit?

Glutenallergie is een term die vaak wordt gebruikt voor coeliakie. Echter is coeliakie geen allergie maar een auto-immuunziekte.

Het verschil tussen coeliakie en gluten sensitiviteit is dat bij coeliakie de gluten zorgen voor beschadigingen in de dunne darm. Dit gebeurt bij een gluten sensitiviteit niet. Coeliakie zorgt voor diverse symptomen. Het lichaam reageert op gluten; een eiwit dat in verschillende soorten granen voorkomt.

Over gluten sensitiviteit is nog vrij weinig bekend. De symptomen komen overeen met die van coeliakie, terwijl er geen coeliakie of tarwe allergie kan worden gediagnosticeerd. Bij het weglaten van gluten worden de klachten wel verminderd, echter is er meer onderzoek is nodig voor verdere uitspraken.

Wanneer je glutenvrij eet is het goed te weten dat haver, quinoa en boekweit van nature glutenvrij zijn. Echter kunnen er tijdens de productie of verwerking hiervan sporen van gluten bij deze granen komen. Alleen met een gecertificeerd glutenvrij logo kunnen deze granen veilig genuttigd worden.

Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Professor Bink, Vertegenwoordigt gezondeten.nl

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat is het effect van suiker bij een gluten-intolerant­i­e­?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden is het belangrijk om te weten of er sprake is van een glutenallergie (coeliaki...

Medisch Medisch

Is een glutenallergie hetzelfde als een gluten intolerantie?

Een glutenallergie en een gluten intolerantie zijn niet hetzelfde. Er is ook niet iets als een glutenallergie maar wel e...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat zijn gluten?

Gluten zijn een mengsel van eiwitten dat voorkomt in sommige graansoorten. Dit betreft alle tarwesoorten (dus ook bijvoo...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Zijn er voordelen aan glutenvrij eten?

Gluten zijn bestanddelen van granen zoals rogge, tarwe, spelt, gerst en kamut. Voedingsstoffen in gluten In granen zit...

Medisch Medisch

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een gluten-intolerantie. Gluten is een eiwit wat in sommige granen voorkomt, zoals tarwe en spelt. Bij een ...

Toon meer (1133)