Als je niet lekker in je vel zit voel je dit snel genoeg. Er ontstaan dan klachten. Deze klachten kunnen tot stand komen door een disbalans tussen voelen, denken en doen. Een haptonoom begeleidt je om deze signalen van je lichaam die je voelt te interpreteren. Het doel hiervan is om in contact te komen met wat je voelt en dus met jezelf. Onder begeleiding van een haptonoom ga je aan de slag om bewust te worden van wat je precies voelt, waar de oorzaak ligt en hoe je dit kan ophelderen voor jezelf. Dit heeft als doel om weer in balans te komen tussen lichaam en geest.
Hoe gaat een haptonoom te werk?
Door middel van aanrakingen, oefeningen en gesprekken met de haptonoom leer je (weer) naar je lichaam te luisteren. Hierbij is lichamelijk contact tussen cliënt en behandelaar heel normaal. Door aanrakingen leer je weer voelen en leer je klachten op te lossen. Klachten waarvoor je een haptonoom kunt inschakelen zijn onder andere:
- chronische pijn
- stress
- onverwerkte/ traumatische ervaringen
- hyperventilatie
- relationele problemen
Er is niet veel wetenschappelijk bewijs dat deze vorm van alternatieve geneeswijze werkt, behalve bij angst voor de bevalling. Toch kan je er voordeel van ervaren bij bovengenoemde klachten. Er is bekend dat een haptonoom een oplossing kan zijn voor je klachten.
Voelen en tastzin
Een woord dat je vaak tegenkomt in de haptonomie is "voelen". En dat is niet zo gek, want voelen staat min of meer centraal.
Als ongeboren baby is tast het eerste zintuig wat je vormt. Tastzin zorgt ervoor dat de contacten die je ervaart, bijvoorbeeld een liefdevolle aanraking, je in verbinding brengt met je gevoel. Deze liefdevolle aanraking zorgt ervoor dat je je welkom voelt. Alles wat je als kind daarna ervaart op het gebied van zien, horen, ruiken en proeven sla je op. Uiteindelijk maakt dit ook wie je bent of wordt als persoon. Als de ontwikkeling van je gevoel een deuk heeft opgelopen, letterlijk en figuurlijk, heeft dit uiteindelijk zijn weerslag op je geluk.
Haptonomie of haptotherapie?
Als je op zoek gaat naar haptonomie kom je vanzelf ook haptotherapie tegen. Het verschil tussen haptonomie en haptotherapie zit hem in de opleidingen die gevolgd zijn. Een haptonoom heeft een basisopleiding en een haptotherapeut heeft een hbo-opleiding en mag zich daarmee ook zorgverlener noemen. Daarnaast is een haptotherapeut aangesloten bij een beroepsvereniging en een haptonoom niet.