Hoe bevorder ik mijn spijsvertering?

Hoe bevorder ik mijn spijsvertering?

Een goede spijsvertering is ontzettend belangrijk, maar waarom eigenlijk en hoe kun je dit bevorderen? Wij vertellen je hoe.

Wat is een (goede) spijsvertering?

Je spijsvertering is een verzamelnaam voor het omzetten van eten en drinken in energie en bouwstoffen voor je lichaam. De spijsvertering begint al op het moment dat je een hap neemt en je je eten kleiner maakt met je kaken en speeksel. Je kauwt en vermaalt je voedsel, zodat het uiteindelijk in je maag en darmen opgenomen kan worden door het lichaam. We spreken dan over voedingsstoffen.

Wanneer je spijsvertering goed verloopt, ondervindt je geen klachten en loopt alles "soepel". Je krijgt voldoende en gezonde voedingsstoffen binnen, waarop je lichaam goed op kan functioneren.

Tips om met voeding je spijsvertering te bevorderen

Je kunt je spijsvertering op verschillende manieren stimuleren. Dit hebben we hieronder voor je op een rij gezet:

Tip 1: Eet voldoende vezels

Voedingsvezels zijn ontzettend belangrijk voor je spijsvertering, ze bevorderen namelijk de werking van je darmen. Je krijgt vezels binnen door groenten, fruit, aardappelen, volkorenbrood, volkoren granen, peulvruchten en noten te eten.

Tip 2: Drink voldoende

Voldoende vocht drinken helpt bij de opname van voedingsstoffen in de darmen en bij het afvoeren van afvalstoffen.

Voldoende vocht nemen gaan hand in hand met voldoende vezels. Wanneer je (meer) vezels gaat eten, is het belangrijk om hier voldoende bij te drinken. Vezels nemen namelijk vocht op en je kan harde ontlasting krijgen op het moment dat er niet voldoende vocht aanwezig is.

Tip 3: Eet regelmatig en sla geen maaltijden over

Door je eten te verdelen over de dag en geen maaltijden over te slaan, komt het eten geleidelijker je maag en darmen in. Daarnaast heb je minder honger, waardoor je minder in de verleiding komt om ongezond te eten.

Tip 4: Laat niet zomaar voedingsmiddelen weg

Wanneer je klachten denkt te ervaren van bepaalde voedingsmiddelen, is het niet verstandig om deze zomaar niet meer te eten. Het is verstandig om dit in overleg en/of onder begeleiding van een diëtist of huisarts te doen.

Goed kauwen

Het is belangrijk om goed te kauwen, omdat hier de spijsvertering al begint. Wanneer je eten kleiner de maag en darmen in komt, zullen de voedingsstoffen makkelijker opgenomen kunnen worden. Neem rustig de tijd voor het eten van je maaltijd.

Wist je dat...

Door voldoende te bewegen je spijsvertering ook gezond blijft? Je darmen blijven letterlijk actief en zullen geactiveerd worden door beweging en sport.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Welke voedingsmiddelen bevorderen de spijsvertering?

Voor een goede spijsvertering is het vooral belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Eet pure voedingsmiddelen en ver...

Medisch Medisch

Hoe snel werkt je spijsvertering?

De menselijke spijsvertering bestaat uit verschillende onderdelen. We zullen ze langsgaan met het voorbeeld van een bote...

Medisch Medisch

Wat is je spijsvertering?

Je spijsvertering is de vertering van voeding tot voedingsstoffen die door het lichaam kunnen worden opgenomen. In de m...

Gezond leven Gezond leven

Hoe lang moet je na het eten wachten met water drinken?

Het is prima om tijdens of na de maaltijd water te drinken. Bevorderen spijsvertering Vroeger dacht men nog wel eens d...

Gezond leven Gezond leven

Waar komt de after lunch dip vandaan?

Veel mensen ervaren een duf en slaperig gevoel ongeveer een uur nadat ze geluncht hebben. We noemen dit wel de after lun...

Toon meer (407)