Wat is de invloed van overgewicht op ons immuunsysteem?

Wat is de invloed van overgewicht op ons immuunsysteem?

Er is een duidelijke relatie te zien tussen overgewicht en ons immuunsysteem. Wat is deze relatie precies en wat kun je doen om je immuunsysteem te bevorderen?

Wanneer heb je overgewicht?

We spreken over overgewicht als je een BMI hebt van 25 of hoger. Wanneer je BMI hoger is dan 30 heet dit obesitas. Je BMI wordt samen bekeken met de hoeveelheid overtollig vet (in je lichaam).

Wanneer je heel gespierd bent, kan het zijn dat je een te hoge BMI hebt, terwijl je weinig vet hebt. Op dat moment spreken we niet over overgewicht.

Wat is het immuunsysteem?

Het immuunsysteem is afweersysteem van het lichaam wat je beschermt tegen onder andere bacteriën en virussen. Het immuunsysteem gaat ook verder dan dat en wilt alle indringers weg hebben, denk bijvoorbeeld ook aan kanker(cellen).

Het immuunsysteem bestaat uit organen (milt), cellen (witte bloedcellen) en moleculen (antilichamen). Ze werken samen om jou zo gezond mogelijk te houden.

Gevolg van overgewicht op immuunsysteem

Wanneer je overgewicht hebt, zijn er constant hele kleine ontstekingen aanwezig in je vetweefsel. Deze ontstekingen voel je niet, maar ze hebben wel invloed op je lichaam en gezondheid. Deze ontstekingen geven namelijk signalen af aan het afweersysteem, waardoor hij reageert. Door de reactie van het immuunsysteem wordt de ontsteking erger.

Gevolgen hiervan is het ontwikkelen van ongevoeligheid voor insuline. Je krijgt op dat moment (door het overgewicht) diabetes type 2. Vaak hebben mensen met overgewicht (en obesitas) ook andere ziektebeelden, zoals een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.

Met overgewicht is je immuunsysteem eigenlijk "overwerkt" en uit balans. Op het moment dat er een bacterie of virus langskomt, reageert je lichaam hier minder goed op en wordt je eerder ziek.

Verbeteren van het immuunsysteem

Wanneer je je levensstijl verbetert, heeft dit positieve effecten op je immuunsysteem. Ook als je overgewicht hebt, kun je dit stimuleren. Dit kun je doen door gezonder te eten, meer te bewegen en stress te vermijden. Ook hebben voldoende slaap, ontspanning en stoppen met roken veel invloed op je immuunsysteem.

Tip

Zoek hulp om je levensstijl te verbeteren wanneer je overgewicht of obesitas hebt. Dit is een erg ingewikkeld proces en je bent zeker niet de enige die hier hulp bij kan gebruiken. Je kunt naar je huisarts gaan om te vragen om hulp. Deze kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een diëtist of gezondheidscoach.

Diëtist Fleur Lassche

Geschreven door Fleur Lassche, Diëtist & Content CreatorBSc Voeding en diëtiek, MSc Health education and promotion, HBO minor Klinische voeding

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat is een positieve immuunrespons?

Het immuunsysteem, of het afweersysteem, is een verdedigingssysteem van het lichaam en beschermt ons tegen ziekteverwekk...

Medisch Medisch

Wanneer ben je obese?

Of je wel of geen obesitas hebt, bereken je door middel van je BMI (Body Mass Index). Dit is de verhouding tussen je len...

Medisch Medisch

Ben je als vrouw minder vruchtbaar bij overgewicht?

Overgewicht Overgewicht komt in Nederland steeds vaker voor. Vrouwen die overgewicht hebben zijn minder vruchtbaar dan ...

Medisch Medisch

Hebben kinderen met overgewicht meer moeite af te vallen als ze ouder zijn?

Kinderen met overgewicht hebben op latere leeftijd meer moeite om blijvend af te vallen. Groei vetcellen Het lichaam s...

Medisch Medisch

Wat zijn risico's van overgewicht op de zwangerschap?

In Nederland heeft ongeveer de helft van de mensen overgewicht. Overgewicht verhoogt de kans op bepaalde ziektes zoals h...

Toon meer (1163)