Een koortslip betekent dat je een huidinfectie hebt. Deze infectie bevindt zich op de lip of rondom je lippen. Als je besmet bent vertaalt zich dit in blaasjes die jeuken of pijnlijk zijn. Als je vaker last hebt van een koortslip, komt deze vaak weer terug op dezelfde plek. Ander benamingen voor een koortslip zijn herpes labialis of koortsuitslag.
Herpes
Het herpesvirus is de aanstichter van een koortslip. Bij het ontstaan van een koortslip voel je vaak al een tinteling of een brandend gevoel. Als je eenmaal een koortslip hebt, kan het gaan jeuken of pijn gaan doen. Door het vocht in de blaasjes waar het herpesvirus zich bevindt, kan dit virus worden overgedragen.
Besmettelijk
Een koortslip is zeer besmettelijk. Het overdragen gebeurt via lichamelijk contact. Maar kan ook worden overgedragen door het delen van spullen zoals bijvoorbeeld een beker, lippenbalsem of een handdoek. Daarnaast kan ook door seksueel contact het virus overdragen worden.
Geen genezing mogelijk
Indien je het virus ooit een keer hebt gehad, iets wat vaak al begint in de kleuterjaren, kom je er niet meer vanaf. Het virus blijft dan aanwezig in je lichaam. Dit wil niet zeggen dat je altijd een koortslip krijgt. Sommige mensen hebben er nooit last van, anderen altijd of soms. Het virus kan weer werkzaam worden door bijvoorbeeld stress, verkoudheid of, bij vrouwen, door menstruatie.
Koortslip gevaarlijk?
Over het algemeen is een koortslip niet gevaarlijk en gaat het binnen tien dagen vanzelf weg. Er blijft dan ook geen litteken achter. Pas wel op als je een koortslip hebt dat je niet met je handen aan je lippen zit en daarna in je ogen wrijft. Op deze manier kun je namelijk een oogontsteking oplopen.
Als de blaasjes zijn opgedroogd en er een korstje ontstaat is het risico op besmetting ook veel kleiner. Risicogroepen met betrekking tot een koortslip zijn mensen met uitgebreid eczeem, als je verminderde afweer hebt en baby's jonger dan een maand.
Behandeling koortslip
Voor de behandeling van een koortslip, kun je een antivirale crème, aciclovir crème gebruiken. Als je nog geen korstjes hebt maar wel blaasjes kun je gebruik maken van zinkoxide of zinksulfaat, een hydrocolloïdpleister, lidocaïne vaselinecrème of het smeersel zinkoxide/lidocaïne. Bij opgedroogde blaasjes met korst kun je gebruik maken van een neutrale crème bijvoorbeeld vaselinecetomacrogolcrème. Smeer altijd alleen het blaasje in en smeer het niet verder uit om verspreiding van het herpesvirus over je lichaam te voorkomen.