Wat voor verschillende leveraandoeningen zijn er?

Wat voor verschillende leveraandoeningen zijn er?

Verschillende leveraandoeningen zijn leververvetting, leverontsteking, levercirrose, leverfibrose en acute alcoholische hepatitis. Door langdurig gebruik van alcohol kan de lever beschadigen.

Een aantal van deze leveraandoeningen verlopen een cyclus. Wanneer er leververvetting is gediagnosticeerd, en wanneer de vetcellen zich ophopen, is er sprake van leververvetting. Als de oorzaak wordt weggenomen is deze fase nog omkeerbaar. Wanneer de tweede fase wordt gepasseerd, is er sprake van een leverontsteking. In derde fase is er sprake van leverfibrose en uiteindelijk leidt dit tot levercirrose. De lever is nu zo erg aangetast door littekenweefsel, dat de leverfunctie niet goed meer kan worden uitgevoerd.

Levercirrose is het belangrijkste risico voor leverkanker. Wanneer er sprake is van leverfalen, werkt de lever niet goed meer, waardoor het lichaam onvoldoende functioneert.

Bericht bewaren
Beoordeel
Professor Bink beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Medisch Medisch

Wat zijn de oorzaken van een gebrek aan eetlust?

Soms heb je wat minder trek en soms heb je helemaal geen eetlust. Gebrek aan eetlust is vaak een teken van het lichaam dat er...

Medisch Medisch

Wat is er bekend over het vermijden van voeding bij Colitis ulcerosa?

Bij Colitis ulcerosa heb je last van een chronisch ontstoken dikke darm. Op dit moment bestaat nog geen specifiek dieet tegen...

Producten Producten

Welke blijvende effecten heeft alcohol?

Alcohol drinken is niet gezond en het advies is dan ook om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol wordt in het lichaam afg...

Algemeen Algemeen

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nutriënt...

Algemeen Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Toon meer (1041)
Volg ons