Leverschade
Voeding kan leverschade niet herstellen. Leverschade is chronisch en onomkeerbaar. Bij leverschade sterft een deel van het weefsel af en verandert het in littekenweefsel. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals hepatitis, een vervette lever door (ernstig) overgewicht, schade door alcohol of medicatie en bepaalde erfelijke ziekten. Wanneer de oorzaak van leverschade duidelijk is, kan verdere schade voorkomen worden. De eerdere schade is echter niet te genezen.
Voeding bij leverproblemen
Met voeding kan je een hoop doen om het lichaam fit te houden. Ook kan je met een gezond eetpatroon verdere schade voorkomen en omgaan met de klachten die typisch zijn voor leverschade. Wanneer je gevarieerd eet, krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Bij leverschade kan je lever minder energie opslaan dan bij een gezonde lever. Een voedingstekort kan daardoor al na 8 tot 10 uur ontstaan. Regelmatig eten is hierbij extra belangrijk. Eet voor het slapen gaan nog een energie- en eiwitrijk tussendoortje en ontbijt onmiddellijk na het opstaan. Zorg voor zo'n zeven eetmomenten per dag. Voldoende eiwitten in de voeding zijn ook een aandachtspunt. Bij vochtophoping kan je een zoutbeperking geadviseerd krijgen.