Welke neurotransmitters bezorgen een goede gemoedstoestand?

Welke neurotransmitters bezorgen een goede gemoedstoestand?

Neurotransmitters zijn simpel gezegd boodschappers van informatie tussen de twee hersenhelften. Sommigen worden continue geproduceerd, anderen komen vrij bij bepaalde activiteiten. Er zijn vijf bekende neurotransmitters welke een positief effect hebben op de stemming en dus onze gemoedstoestand. Hieronder vertellen we je welke dit zijn.

Dopamine

Een van de bekendste neurotransmitters is dopamine. Dopamine is een neurotransmitter die werkt op het beloningssysteem van de hersenen. Dopamine wordt komt vrij bij slapen, sporten, eten of drugsgebruik. Het geeft een tevreden en beloond gevoel. 

Wist je dat...

...bij een langer tekort aan dopamine in de hersenen er een risico ontstaat op het ontwikkelen depressie, angststoornissen en AHDH?

Endorfine

Endorfine is een neurotransmitter die gemaakt wordt bij lichamelijke inspanning, pijn, pittig eten, liefde en orgasmes. Endorfine staat ook in link met de ''runners high''. Dit is een gevoel wat het rennen beloont en het gevoel geeft dat ondanks je lichamelijk niet meer kunt, mentaal nog door kan gaan. Het geeft een gelukszalig gevoel en functioneert als lichaamseigen pijnstiller. 

Endorfine speelt ook een rol bij een (eet)verslaving. Het eten geeft namelijk het gelukkige gevoel, welke in de hersenen ook weer als beloning wordt gezien. 

Serotonine

Serotonine heeft een stimulerende werking. Serotonine heeft invloed op de stemming, innerlijke rust, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasmes en eetlust. Ook heeft het een effect bij het verwerken van pijnprikkels. Wanneer serotonine vrijkomt, heeft het een remmend effect op verslaving en agressie. Bij ziektes als depressie kan serotonine als medicatie gebruikt worden.

Om op natuurlijke wijze de serotonine productie op gang te laten komen, kun je proberen jezelf uit te dagen en doelen te behalen. Hoe meer doelen je behaalt, hoe meer serotonine je produceert.  

GABA

GABA, of Gamma-aminoboterzuur, staat erom bekend de hersenen rust te geven. Het vermindert symptomen die horen bij stress en angsten, vooral als deze van langere duur zijn. Voor de aanmaak van GABA is voldoende vitamine B6 noodzakelijk. Medicatie voor angststoornissen hebben de focus op het verhogen van GABA in de hersenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voldoende GABA de angststoornissen aanzienlijk kunnen verminderen. 

Oxytocine

Deze neurotransmitter, het knuffelhormoon, speelt een belangrijke rol op sociaal vlak. Het geeft het gevoel van plezier en een blij effect bij vriendschappen en romantische momenten. Het is ook essentieel voor de moeder-kind binding. Oxytocine wordt aangemaakt bij het zorgen voor anderen. Dit gevoel geeft een verbinding en plezier met degene waar je voor zorgt. 

Dewika

Geschreven door Dewika Atwaroe , Diëtist bij Albert Schweitzer ziekenhuisBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Wat zijn neurotransmitters­?

Neurotransmitters zorgen voor de communicatie in de hersenen, we noemen ze ook wel signaalstoffen. Naast de communicatie...

Medisch Medisch

Kunnen bepaalde voedingsmiddelen helpen tegen angst?

Gezonde voeding is belangrijk voor een goede gemoedstoestand. Zo kan ondervoeding resulteren in verhoogde symptomen van ...

Voedingsstoffen Voedingsstoffen

Wat is L-Glutamine en wat doet het voor je?

L-Glutamine, ofwel gewoon glutamine, is een niet-essentieel aminozuur dat het meest voorkomt in ons lichaam en betrokken...

Medisch Medisch

Wat kan ik eten om mijn gemoedstoestand te verbeteren?

Volgens het Europese onderzoeksproject MooDFood vermindert het hebben van een gezond voedingspatroon depressieve gevoele...

Medisch Medisch

Helpt koffie tegen depressie?

In een groot onderzoek onder Amerikaanse vrouwen werd aangetoond dat het dagelijks drinken van koffie de kans op een dep...

Toon meer (513)