Endorfine
Endorfine is een neurotransmitter die gemaakt wordt bij lichamelijke inspanning, pijn, pittig eten, liefde en orgasmes. Endorfine staat ook in link met de ''runners high''. Dit is een gevoel wat het rennen beloont en het gevoel geeft dat ondanks je lichamelijk niet meer kunt, mentaal nog door kan gaan. Het geeft een gelukszalig gevoel en functioneert als lichaamseigen pijnstiller.
Endorfine speelt ook een rol bij een (eet)verslaving. Het eten geeft namelijk het gelukkige gevoel, welke in de hersenen ook weer als beloning wordt gezien.
Serotonine
Serotonine heeft een stimulerende werking. Serotonine heeft invloed op de stemming, innerlijke rust, zelfvertrouwen, slaap, emotie, orgasmes en eetlust. Ook heeft het een effect bij het verwerken van pijnprikkels. Wanneer serotonine vrijkomt, heeft het een remmend effect op verslaving en agressie. Bij ziektes als depressie kan serotonine als medicatie gebruikt worden.
Om op natuurlijke wijze de serotonine productie op gang te laten komen, kun je proberen jezelf uit te dagen en doelen te behalen. Hoe meer doelen je behaalt, hoe meer serotonine je produceert.
GABA
GABA, of Gamma-aminoboterzuur, staat erom bekend de hersenen rust te geven. Het vermindert symptomen die horen bij stress en angsten, vooral als deze van langere duur zijn. Voor de aanmaak van GABA is voldoende vitamine B6 noodzakelijk. Medicatie voor angststoornissen hebben de focus op het verhogen van GABA in de hersenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat voldoende GABA de angststoornissen aanzienlijk kunnen verminderen.
Oxytocine
Deze neurotransmitter, het knuffelhormoon, speelt een belangrijke rol op sociaal vlak. Het geeft het gevoel van plezier en een blij effect bij vriendschappen en romantische momenten. Het is ook essentieel voor de moeder-kind binding. Oxytocine wordt aangemaakt bij het zorgen voor anderen. Dit gevoel geeft een verbinding en plezier met degene waar je voor zorgt.