Gewichtstoename is het gevolg van een te hoge calorie-inname en een te laag energieverbruik. Echter zijn er ook een aantal oorzaken die kunnen leiden tot plotselinge gewichtstoename, denk hierbij aan:
- Een traag werkende schildklier. De schildklier is een belangrijk orgaan wat betrokken is bij hormonen en de stofwisseling. De stofwisseling heeft een grote invloed op de hoeveelheid calorieën die verbrand worden in het lichaam. Een trage schildklier zorgt niet voor een enorme gewichtstoename, maar kan wel een oorzaak zijn van plotseling gewichtstoename.
- Stress. Bij stress komt het hormoon cortisol vrij wat de vetverbranding blokkeert, hierdoor wordt de benodigde energie sneller uit de spieren gehaald waardoor de hoeveelheid spieren afneemt. Minder spieren betekent dat je in rust minder calorieën zal verbranden. Daarnaast kan je in tijden van stress meer honger krijgen en meer grijpen naar ‘’troostvoedsel’’, ofwel comfort food.
- Door slaapgebrek mist je lichaam energie, en bij een gebrek aan slaap ervaar je eerder een hongerig gevoel. Daarnaast kan je door slaapgebrek gevoeliger zijn voor emotie eten.
- Vochtretentie, oftewel het vasthouden van water. Oorzaken hiervan zijn een hogere zoutinname, meer stress of te weinig drinken.
- Problemen met de stoelgang. De ontlasting kan best wat wegen en daarom tot (schijnbare) gewichtstoename leiden.
- Ongesteldheid. De menstruatie zorgt voor fluctuaties in het gewicht door het vasthouden van vocht.
- Medicatie (bèta-blokkers, antidepressiva). Sommige medicijnen kunnen zorgen voor snelle gewichtstoename, omdat dit de stofwisseling kan beïnvloeden. Dit zorgt ervoor dat je lichaam in een langzamer tempo energie verbrandt en meer energie opslaat als vet.