Wat zijn oorzaken van ontstekingsreacties in de darmflora?

Wat zijn oorzaken van ontstekingsreacti­e in de darmflora?

Met darmflora worden alle micro-organismen (darmbacteriën) bedoeld die in het maag-darmstelsel leven en zij hebben een belangrijke functie. Maar wist je dat deze term feitelijk gezien onjuist is? 

Darm'flora'

Het woordje 'flora' verwijst eigenlijk naar planten. Mogelijk is deze term gebruikt omdat onze darmbacteriën, net als planten, water nodig hebben om te kunnen overleven. Een beter passend woord voor darmflora is darmmicrobiotica. Hiermee bedoelen we het geheel aan micro-organismen die in ons maag- en darmstelsel leven en de meesten hiervan leven in de dikke darm. In de maag en dunne darm komen minder bacteriestammen voor.

Ieder persoon heeft een unieke samenstelling aan darmbacteriën, net als een vingerafdruk. Onze darmflora hoort in balans te zijn. Wanneer de darmflora uit balans raakt heeft dit negatieve gevolgen voor de (darm)gezondheid.

Hoe komt de darmflora tot stand?

Onze darmflora komt tot stand bij de geboorte. Via het geboortekanaal komt de baby in aanraking met bacteriën die zich uiteindelijk in het maag-darmstelsel van de baby nestelen. Een pasgeboren baby heeft feitelijk een 'steriel' darmstelsel dat na enkele weken of zelfs maanden pas een eigen darmflora heeft opgebouwd. Dit is bijvoorbeeld een reden waarom baby's vitamine K toegediend krijgen.

De belangrijkste taken van de darmflora

  • De darmflora ondersteunt de spijsvertering door de afbraak van biologische stoffen zoals vezels en scheiden gezonde vetzuren en slijm uit die de darmwand beschermen tegen ontstekingsreacties.
  • De darmflora ondersteunt ook het immuunsysteem en produceert vitamine K, dit speelt een belangrijke rol in de bloedstolling.
  • Verder bevordert de darmflora de darmperistaltiek, het samentrekken en verslappen van de darm. 

Uit balans

Het kan voorkomen dat de darmflora uit balans raakt, bijvoorbeeld wanneer de populatie aan darmbacteriën afneemt en de overgroei van bepaalde gisten of schadelijke bacteriën toeneemt. Dit wordt 'dysbiose' genoemd en kan klachten geven zoals:

  • een opgeblazen gevoel
  • misselijkheid
  • buikpijn
  • verstopping
  • diarree

Oorzaken van ontstekingsreacties in de darmflora

In feite raakt niet de darmflora ontstoken, maar raakt deze uit balans, wat ontstekingsreacties in de darmwand kan veroorzaken. Onze darmflora produceert slijm wat de darmwand beschermt tegen ontstekingsreacties. Zodra deze uit balans raakt, is de kans groter dat er een ontstekingsreactie plaatsvindt. Een ongezond (westers) voedingspatroon is de grootste boosdoener. Dit wil zeggen veel (verzadigde) vetten, suikers, (rood) vlees en bewerkte voedingsmiddelen en een tekort aan groenten en fruit.

Wist je dat...

...ook het gebruik van bepaalde medicijnen zoals antibiotica, bepaalde pijnstillers en maagzuurremmers, de kans op dysbiose in de darmen vergroten? De medicatie zorgt in dit geval dus voor de disbalans van de darmflora.

Deborah

Geschreven door Deborah Nieuwdorp, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Medisch Medisch

Waarom is een gezonde darmflora zo belangrijk?

Je darmflora is een ontzettend belangrijk onderdeel van je lichaam. Je darmflora is de samenstelling van verschillende b...

Medisch Medisch

Wat is je darmflora?

Je darmflora bestaat uit bacteriën in de dikke darm. Dit zijn zowel de goede bacteriën als de schadelijke bacteriën. Wan...

Voeding Voeding

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn levende bacterieculturen die je kunt consumeren en waar gezondheidsclaims aan zitten. In de darmen leven...

Medisch Medisch

Hoe kunnen antibiotica de darmflora beïnvloeden?

Antibiotica zijn medicijnen die bacteriële infecties kunnen genezen, doordat ze de groei van bacteriën remmen of de bact...

Medisch Medisch

Wanneer ben je obese?

Of je wel of geen obesitas hebt, bereken je door middel van je BMI (Body Mass Index). Dit is de verhouding tussen je len...

Toon meer (1107)