Wanneer je pijn op de borst ervaart en je eten niet wilt zakken, kan dit betekenen dat je last hebt van een aandoening die "achalasie" wordt genoemd.
Wat is achalasie?
Via de mond komt het eten, nadat we het hebben gekauwd en doorgeslikt, terecht in je slokdarm. Zodra het eten in je slokdarm komt trekken de spieren van je slokdarmwand zich samen. Door het samentrekken wordt het eten richting je maag vervoerd. Normaliter werkt het onderste gedeelte van de slokdarm als sluitspier. De functie hiervan is dat als je voeding eenmaal in je maag komt het niet meer terug kan keren in je slokdarm.
Bij de aandoening achalasie heb je een bewegingsstoornis van de slokdarm en werkt onderin je slokdarm de zenuwvoorziening minder. Hierdoor is de werking van je slokdarmspieren onderin ook minder. Dit heeft als gevolg dat de onderste slokdarmspier zich continu aanspant. De slokdarmspier kan zich daarom niet goed ontspannen als je iets doorslikt waardoor je voeding in de slokdarm blijft hangen boven de sluitspier.
Ophoping voedsel in slokdarm
Omdat het eten zicht ophoopt onderaan de slokdarm zet de slokdarm uit. Door de aanhoudende spanning onderin ze de sluitspier van de slokdarm uit en wordt deze dikker. Ontspanning wordt steeds moeilijker waardoor het doorlaten van eten ook wordt bemoeilijkt. Zelfs vocht heeft op den duur moeite met zakken. Doordat alles zich ophoopt wordt ook slikken steeds lastiger. Daardoor blijft het eten hangen onderin de slokdarm waardoor het kan gaan rotten. Dit heeft weer als gevolg dat je last kan krijgen van een stinkende adem.
Klachten bij achalasie
Klachten die kunnen voorkomen bij achalasie zijn pijn en/of krampen rond het borstbeen. Dit kan daarnaast ook voelbaar zijn in je rug of keel maar ook het weer omhoogkomen van eten uit de maag is een klacht die kan voorkomen. Met name na het eten of als je gaat liggen merk je dit. Eten kan hierdoor in de luchtwegen komen waardoor je je kan verslikken. Daarnaast kunnen achterblijvende etensresten ervoor zorgen dat er infecties ontstaan in de luchtwegen of longen. Een andere klacht kan zijn dat je afvalt doordat je eetlust vermindert.
Behandeling
Om deze aandoening te verhelpen is het belangrijks dat de sluitspier tussen maag en slokdarm weer goed gaat werken. Behandelingen die uitgevoerd kunnen worden zijn:
- sluitspier oprekken
- het insnijden van de sluitspier (operatie)
- botox
- pijnstillers en/of spierverslappers.
Deze methodes hebben allemaal als doel dat na het eten de voeding in de maag blijft en niet meer terugkeert in de slokdarm om deze aandoening te verhelpen.