Waarom verandert je smaak als je zwanger bent?

Waarom verandert je smaak als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan je smaak veranderen. Je kunt ineens afkeer tegen smaken krijgen of producten die je normaal niet lust lekker vinden.

Meestal gebeurt dit in het eerste trimester van de zwangerschap. De grootste reden dat de smaak verandert is omdat de hormoonhuishouding verandert. Er wordt meer van het hormoon oestrogeen aangemaakt en dat maakt de smaakpapillen gevoeliger.

Onderzoekers denken dat de veranderde smaak een manier is om het ongeboren kindje te beschermen. Zo kunnen vrouwen vaak minder goed tegen pittige en bittere smaken. (Te veel) pittig eten zou vroegtijdig de bevalling kunnen opwekken. Bitter eten zou in relatie staan tot voeding die een voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Vrouwen kunnen ook trek krijgen in gekke combinaties. Daar zijn meerdere theorieën over, namelijk dat vrouwen meer voeding nodig hebben om het kind te laten groeien. Of dat vrouwen voedingstekorten hebben en het eten zoeken waar dat in zou zitten.

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alicia Izeboud, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Gezond leven Gezond leven

Hoeveel moet je dagelijks drinken als je zwanger bent?

We weten inmiddels dat je dagelijks voldoende moet drinken om gezond te blijven. Vocht is namelijk belangrijk bij de opn...

Gezond leven Gezond leven

Waarom mogen bepaalde kazen niet als je zwanger bent?

Wanneer je zwanger bent is het extra belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Echter, sommige producten die je gewend...

Gezond leven Gezond leven

Mag je haring eten als je zwanger bent?

Als je zwanger bent mag je geen rauwe of gerookte haring eten. Deze haring wordt ook wel Hollandse Nieuwe of maatjeshari...

Medisch Medisch

Hoe verandert de weerstand naarmate we ouder worden?

Wanneer je ouder wordt vermindert je weerstand, wordt vaak gezegd. Maar waarom eigenlijk? Zo werkt je immuunsysteem Je...

Voeding Voeding

Verandert de voedingswaarde van een ei door de bereidingswijze?

Nee, de voedingswaarde van het ei zelf verandert niet door het te koken, te bakken of te pocheren. Door verhitting van h...

Toon meer (454)