Waarom verandert je smaak als je zwanger bent?

Waarom verandert je smaak als je zwanger bent?

Tijdens je zwangerschap kan je smaak veranderen. Je kunt ineens afkeer tegen smaken krijgen of producten die je normaal niet lust lekker vinden.

Meestal gebeurt dit in het eerste trimester van de zwangerschap. De grootste reden dat de smaak verandert is omdat de hormoonhuishouding verandert. Er wordt meer van het hormoon oestrogeen aangemaakt en dat maakt de smaakpapillen gevoeliger.

Onderzoekers denken dat de veranderde smaak een manier is om het ongeboren kindje te beschermen. Zo kunnen vrouwen vaak minder goed tegen pittige en bittere smaken. (Te veel) pittig eten zou vroegtijdig de bevalling kunnen opwekken. Bitter eten zou in relatie staan tot voeding die een voedselvergiftiging kan veroorzaken.

Vrouwen kunnen ook trek krijgen in gekke combinaties. Daar zijn meerdere theorieën over, namelijk dat vrouwen meer voeding nodig hebben om het kind te laten groeien. Of dat vrouwen voedingstekorten hebben en het eten zoeken waar dat in zou zitten.

Diëtist Alicia Izeboud beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Geschreven door Alicia Izeboud, DiëtistBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit antwoord

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Orthomoleculaire voeding

Het orthomoleculaire dieet: zin of onzin?

Orthomoleculaire voeding wordt door veel mensen als een wondermiddel beschouwd. Maar ik hoor je denken ortho.. wat? Ort...

Top 14 meest gezonde voeding

Dit zijn de 14 gezondste producten ter wereld

Natuurlijk bestaan er veel gezonde producten, maar je hebt altijd baas boven baas. Sommige voedingsmiddelen zijn gewoon ...

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap

Misselijkheid tijdens de zwangerschap: maar liefst 80% van de zwangere vrouwen heeft er regelmatig last van. Het is een ...

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer & geneeskunde

Orthomoleculaire voedingsleer en de daaraan gekoppelde orthomoleculaire geneeskunde beleven een opmars. Het wordt bijvoo...

10x cholesterolverlagende voeding

Je cholesterol verlagen? Dit wil je (w)eten!

Wanneer je een te hoog cholesterol hebt, wil je letten op wat je eet. Het kan dan verstandig zijn om je favoriete borrel...

voedingsstoffen zwangerschap

Dit moet je eten tijdens je zwangerschap en bij het geven van borstvoeding

Als er één moment is om te beginnen met een gezond voedingspatroon, dan is het tijdens je zwangerschap. Wat je in die pe...

foliumzuur vitamine

Foliumzuur, een onmisbare vitamine voor mensen mét en zonder kinderwens

Alleen zwangere vrouwen slikken foliumzuur, toch? Als je dit denkt ben je niet de enige. In dit artikel vertel ik je waa...

Lees wat je gemist hebt

10018 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'