Voedselonzekerheid is een situatie waarin mensen niet consequent kunnen voldoen aan hun voedingsbehoeften. Dit kunnen situaties zijn waarin mensen periodieke problemen ervaren met voedsel. Maar ook hongersnood, waarin zij niet in staat zijn om voedsel te krijgen op elk gewenst moment.
Er zijn een aantal oorzaken die kunnen leiden tot voedselonzekerheid. Een eenvoudige oorzaak is het gebrek aan economische toegang. Mensen hebben vaak niet genoeg geld om een gezonde maaltijd te eten. Of men maakt zich zorgen dat het eten op raakt voordat er nieuw geld binnen is.
Daarnaast kan ook klimaatverandering, wat een grote invloed op de gewassen kan hebben, samen met politieke of sociale onrust leiden tot voedselonzekerheid. Als een land in rep en roer is, kan de levering van voedsel worden uitgesteld. Ook de boeren kunnen moeite hebben om gewassen in de grond te hebben. Oorlogen kunnen ook leiden tot de vernietiging van gewassen en landbouwgrond. Culturele waarden over voedsel en eten kan tot slot ook zorgen voor voedselonzekerheid.
Uit onderzoek van de LUMC Campus Den Haag en het Leiden University College is gebleken dat ouders die voedselonzekerheid ervaren, aangeven zich minder gezond te voelen. Daarnaast hebben zij vaak een lagere groente- en fruitinname en vaker obesitas. Deze mensen konden wel goed aangeven hoe een gezond voedingspatroon eruit zou moeten zien. Zij gaven echter ook aan dat de energie ontbreekt om bijvoorbeeld een gezonde maaltijd te koken.