Wat is voedselonzekerheid?

Wat is voedselonzekerhei­d­?­

Voedselonzekerheid is een situatie waarin mensen niet consequent kunnen voldoen aan hun voedingsbehoeften. Dit kunnen situaties zijn waarin mensen periodieke problemen ervaren met voedsel. Maar ook hongersnood, waarin zij niet in staat zijn om voedsel te krijgen op elk gewenst moment.

Er zijn een aantal oorzaken die kunnen leiden tot voedselonzekerheid. Een eenvoudige oorzaak is het gebrek aan economische toegang. Mensen hebben vaak niet genoeg geld om een gezonde maaltijd te eten. Of men maakt zich zorgen dat het eten op raakt voordat er nieuw geld binnen is.

Daarnaast kan ook klimaatverandering, wat een grote invloed op de gewassen kan hebben, samen met politieke of sociale onrust leiden tot voedselonzekerheid. Als een land in rep en roer is, kan de levering van voedsel worden uitgesteld. Ook de boeren kunnen moeite hebben om gewassen in de grond te hebben. Oorlogen kunnen ook leiden tot de vernietiging van gewassen en landbouwgrond. Culturele waarden over voedsel en eten kan tot slot ook zorgen voor voedselonzekerheid.

Uit onderzoek van de LUMC Campus Den Haag en het Leiden University College is gebleken dat ouders die voedselonzekerheid ervaren, aangeven zich minder gezond te voelen. Daarnaast hebben zij vaak een lagere groente- en fruitinname en vaker obesitas. Deze mensen konden wel goed aangeven hoe een gezond voedingspatroon eruit zou moeten zien. Zij gaven echter ook aan dat de energie ontbreekt om bijvoorbeeld een gezonde maaltijd te koken.

Bericht bewaren
Beoordeel
Diëtist Ilse Brand beantwoordt jouw vragen | Gezondeten.nl

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Algemeen Algemeen

Welk tussendoortje kan ik het beste aan mijn kind geven?

Veel van de tussendoortjes die in de supermarkt te vinden zijn bevatten weinig goede voedingsstoffen (ofwel een lage nutriënt...

Algemeen Algemeen

Hoe kan ik voedselverspillin­g­ tegengaan?

Er wordt gemiddeld 34 kg aan voedsel per persoon per jaar weggegooid. Denk bijvoorbeeld aan brood, zuivel, groenten en fruit....

Producten Producten

Worden er kleurstoffen en smaakstoffen aan goedkope thee toegevoegd?

Er wordt veel gespeculeerd over de aanwezigheid van kleur- en smaakstoffen in (goedkope) thee. Kleurstoffen en smaakstoffen ...

Medisch Medisch

Hoe kun je kinderen meer fruit en groenten laten eten?

Volgens de Nederlandse Voedsel Consumptie Peiling van het RIVM haalt maar 19% van de jonge kinderen (2 tot 6 jaar) de aanbevo...

Producten Producten

Hoe maak je gezond ijs?

Gezond ijs maken hoeft niet moeilijk te zijn. Benodigdheden Het enige wat je nodig hebt zijn ijsvormpjes, een blender of st...

Toon meer (1027)
Volg ons