Fluoxetine is een geneesmiddel dat valt onder de antidepressiva. Fluoxetine is een serotonineheropnameremmer, ook wel bekend als SSRI. Fluoxetine voorziet de hersenen van een dosis serotonine. Serotonine is een lichaamseigen stof die bijdraagt aan onze stemmingen en emoties.
Wanneer wordt fluoxetine voorgeschreven?
Fluoxetine wordt door artsen voorgeschreven als een persoon last heeft van één van de volgende klachten:
- angststoornissen (bijvoorbeeld een paniekstoornis of een sociale fobie)
- posttraumatische stressstoornis
- dwangstoornis
- depressie
Boulimia nervosa
Daarnaast wordt fluoxetine ook ingezet als onderdeel van het behandelplan bij mensen die lijden aan boulimia nervosa. Bij deze aandoening heb je last van een obsessie over je lichaamsgewicht en eten. Hierbij ontstaan eetbuien wat nadien (soms) weer wordt uitgespuugd (braken). Wanneer je aan deze ziekte lijdt is het sowieso nodig dat je wordt geholpen door een psycholoog of psychiater. Deze kan, indien de behandeling daarom vraagt, bijvoorbeeld bij bijkomende klachten als depressie of angstgevoelens, fluoxetine voorgeschreven.
PMS
Maar fluoxetine kan ook worden ingezet bij menstruatieklachten en dan wel bij het premenstrueel syndroom (PMS). Je hebt last van het premenstrueel syndroom als je voorafgaand aan je menstruatie last hebt van lichamelijke en psychische klachten. Deze klachten uiten zich in onder andere emotioneler reageren, pijnlijke borsten of geïrriteerd of somber zijn.
Ook bij zenuwpijn kan dit geneesmiddel worden voorgeschreven.
Bijwerkingen fluoxetine
Net als veel andere geneesmiddelen heeft ook fluoxetine bijwerkingen. De bijwerkingen die je ervan kunt krijgen zijn er best veel. Met name in de eerste week treden deze bijwerkingen op daarna wordt het minder of gaan ze helemaal weg.
Hierbij wordt onderscheidt gemaakt tussen bijwerkingen die soms voorkomen (10 tot 30 op de 100 mensen). Klachten die soms voorkomen zijn slapeloosheid, hoofdpijn en maag-darmklachten.
Daarnaast heb je bijwerkingen die zelden voorkomen (1 tot 10 op de 100 mensen). Enkele klachten die zelden voorkomen zijn een droge mond, rusteloosheid, suf zijn en huiduitslag.
En als laatst bijwerkingen die zeer zelden voorkomen (minder dan 1 op de 100 mensen). Zeer zelden komen haaruitval, hallucinaties en leverziekten voor.
Stoppen met fluoxetine
Fluoxetine krijg je voorgeschreven door je behandelaar en is op recept te verkrijgen bij de apotheek. Indien je dit geneesmiddel gebruikt, stop dan nooit op eigen initiatief in één keer. Voordat je met dit antidepressivum wilt stoppen, overleg dan altijd met je behandelaar. Doe je dit niet, dan kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen.