Ouderdomswratten kunnen vanzelf ontstaan naarmate je ouder wordt. Ondanks dat de naam doet vermoeden dat ze op wratten lijken, zien ze er meer uit onregelmatige, ruwe moedervlekken. Ze zijn bruin van kleur en zitten vaak in het gezicht, de nek, op de rug of borst.
Ouderdom of genetisch?
Ouderdomswratten komen met name voor bij mensen boven de 50 jaar en ze komen vaak niet alleen. Hoe de wratten ontstaan is onbekend, mogelijk heeft dit iets te maken met je genen.
Ouderdomswratten verwijderen
Ondanks dat de wratjes vaak ongewenst zijn, kunnen ze geen kwaad. Wil je er toch graag vanaf? Dan kun je ze door je huisarts laten verwijderen. Dat kan op verschillende manieren:
Afschaven met een speciale lepel. Hiervoor is geen verdoving nodig (maar dit kan wel). Als je de wrat met deze methode verwijdert blijft er een schaafwondje achter dat vanzelf geneest.
Bevriezen met stikstof. Dit is de manier waarop 'gewone' wratten ook kunnen worden behandeld. Door de koude stikstof op de plek te drukken bevriest de ouderdomswrat en zal deze verdwijnen. Het bevriezen geeft een koud, prikkend gevoel.
Wegsnijden. Wanneer de ouderdomswrat erg lijkt op een gewone moedervlek dan wordt er vaak voor gekozen om deze weg te snijden. In dat geval word je plaatselijk verdoofd.
Moedervlek of wrat?
Als de arts twijfelt of het om een ouderdomswrat of moedervlek gaat, kan hij/zij besluiten om een biopt (een piepklein stukje huid dat met een soort appelboor is verwijderd) of een deel van het weggesneden stuk huid op te sturen naar het lab voor verder onderzoek.