Afslanken met tabletten en injecties

Mensen met een overtollig lichaamsgewicht zijn soms gebaat bij hulp. Een voedingspatroon is vaak lastig te doorbreken, hoe gemotiveerd je ook bent. Tegenwoordig zijn er veel manieren van afvallen onder medische begeleiding voor mensen met obesitas. Denk aan tabletten, injecties en een maagballon. 

Behandeling in combinatie met een betere leefstijl

Behandeling met leefstijltraject

De medische behandelingen worden vaak uitgevoerd in combinatie met een leefstijltraject. Met een traject kunnen deze manieren van afvallen volgens de diëtist van de Nederlandse Obesitas Kliniek een goede steun in de rug zijn. De behandeling valt niet onder de zorgverzekering, dus mensen moeten deze wel zelf betalen. 

Wist je dat...

...in 2020 overgewicht is geconstateerd bij 50% van de Nederlanders vanaf 18 jaar.

Injecties en tabletten

Voor mensen met een BMI vanaf 30, die last hebben van “cravings”, zijn tabletten vooral geschikt. Deze werken op het eetlustcentrum in de hersenen.

Injecties zijn vooral geschikt voor mensen met een BMI vanaf 30 met veel honger, die het lastig vinden om te stoppen met eten. In combinatie met een leefstijltraject van 1 jaar wordt er met deze medicatie gemiddeld 8-12 procent gewichtsverlies bereikt.

De behandeling kost circa 1.700 euro voor het leefstijltraject en 150-250 euro per maand voor de medicatie.

Maagballon 

Een andere optie voor mensen met een BMI vanaf 27 is de inslikbare maagballon. De ballon heeft de vorm van een capsule en kan door de patiënt worden doorgeslikt zonder narcose. Eenmaal in de maag wordt de ballon gevuld met 550 ml water. Je maag zit zo eerder vol en daardoor heb je een verminderd hongergevoel.

Na circa 4 maanden loopt de ballon vanzelf leeg en verlaat deze het lichaam via de ontlasting. De maagballon is te zien als een soort kickstart. Het is belangrijk om daarna nog goed aan de slag te gaan met leefstijlverbeteringen, omdat 4 maanden te kort is voor een echte gedragsverandering.

De inslikbare maagballon kost inclusief leefstijltraject circa 4.000 euro en daarmee wordt na een jaar gemiddeld 10-15 procent gewichtsverlies bereikt. 

Alternatief voor maagverkleining

Voor mensen met een BMI vanaf 30 die niet in aanmerking komen voor een maagverkleining of geen operatie willen, kan POSE uitkomst bieden. Dit is een soort maagverkleining via de slokdarm, die wel onder narcose plaatsvindt, maar waarbij niet wordt gesneden. Er worden dan plooien in de maag gemaakt, die met hechtingen worden vastgezet, waardoor de maag blijvend verkleind wordt.

Inclusief leefstijltraject zijn de kosten hiervoor circa 10.000 euro en na een jaar wordt gemiddeld 15 procent gewichtsverlies bereikt. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, WO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie, Voedingswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Is diabetes type 2 om te keren? Check het met deze zelftest!

Is diabetes type 2 om te keren? Check het met deze zelftest!

“Voeding Leeft” heeft een online zelftest ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2. Binnen 2 minuten weet ...