Afslanken met tabletten en injecties

Mensen met een overtollig lichaamsgewicht zijn soms gebaat bij hulp. Een voedingspatroon is vaak lastig te doorbreken, hoe gemotiveerd je ook bent. Tegenwoordig zijn er veel manieren van afvallen onder medische begeleiding voor mensen met obesitas. Denk aan tabletten, injecties en een maagballon. 

Behandeling in combinatie met een betere leefstijl

Behandeling met leefstijltraject

De medische behandelingen worden vaak uitgevoerd in combinatie met een leefstijltraject. Met een traject kunnen deze manieren van afvallen volgens de diëtist van de Nederlandse Obesitas Kliniek een goede steun in de rug zijn. De behandeling valt niet onder de zorgverzekering, dus mensen moeten deze wel zelf betalen. 

Wist je dat...

...in 2020 overgewicht is geconstateerd bij 50% van de Nederlanders vanaf 18 jaar.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Injecties en tabletten

Voor mensen met een BMI vanaf 30, die last hebben van “cravings”, zijn tabletten vooral geschikt. Deze werken op het eetlustcentrum in de hersenen.

Injecties zijn vooral geschikt voor mensen met een BMI vanaf 30 met veel honger, die het lastig vinden om te stoppen met eten. In combinatie met een leefstijltraject van 1 jaar wordt er met deze medicatie gemiddeld 8-12 procent gewichtsverlies bereikt.

De behandeling kost circa 1.700 euro voor het leefstijltraject en 150-250 euro per maand voor de medicatie.

Maagballon 

Een andere optie voor mensen met een BMI vanaf 27 is de inslikbare maagballon. De ballon heeft de vorm van een capsule en kan door de patiënt worden doorgeslikt zonder narcose. Eenmaal in de maag wordt de ballon gevuld met 550 ml water. Je maag zit zo eerder vol en daardoor heb je een verminderd hongergevoel.

Na circa 4 maanden loopt de ballon vanzelf leeg en verlaat deze het lichaam via de ontlasting. De maagballon is te zien als een soort kickstart. Het is belangrijk om daarna nog goed aan de slag te gaan met leefstijlverbeteringen, omdat 4 maanden te kort is voor een echte gedragsverandering.

De inslikbare maagballon kost inclusief leefstijltraject circa 4.000 euro en daarmee wordt na een jaar gemiddeld 10-15 procent gewichtsverlies bereikt. 

Voedingsschema's op maatNieuw

Ontvang elke week een nieuw voedingsschema op basis van je persoonlijke macro- en caloriebehoefte. Inclusief wekelijkse boodschappenlijst.

Elke week een nieuw voedingsschema op maat!
Fitchef logo Powered by FitChef
Voedingsschema's
Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Alternatief voor maagverkleining

Voor mensen met een BMI vanaf 30 die niet in aanmerking komen voor een maagverkleining of geen operatie willen, kan POSE uitkomst bieden. Dit is een soort maagverkleining via de slokdarm, die wel onder narcose plaatsvindt, maar waarbij niet wordt gesneden. Er worden dan plooien in de maag gemaakt, die met hechtingen worden vastgezet, waardoor de maag blijvend verkleind wordt.

Inclusief leefstijltraject zijn de kosten hiervoor circa 10.000 euro en na een jaar wordt gemiddeld 15 procent gewichtsverlies bereikt. 

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert
Nieuw Voedingsschema's op maat

Gezond eten was nog nooit zo eenvoudig!

Voedingsschema's
Meer informatie
Fitchef logo Powered by FitChef

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Afvallen

Afvallen, hoe doe je dat op een gezonde manier?

5 Kilo afvallen in 3 weken. Klinkt dat te mooi om waard te zijn? Dan is dat het waarschijnlijk ook. Gezond afvallen is n...

Behaal jouw doelen met een gepersonaliseerd voedingsschema

Gezond aan je gewicht werken? Gebruik een voedingsschema

Afvallen, spiermassa opbouwen, op gewicht blijven of het nastreven van een bepaalde sportieve challenge. Wat je doel ook...

Wat doet de maag en waarom knort onze maag

De Maag: Anatomie, Functie en meest voorkomende Aandoeningen

Je maag is een belangrijk orgaan dat een essentiële rol speelt bij de vertering van je voedsel. Voedselvertering start i...

Alizonne dieet therapeut

Alizonne dieet: de voor- en nadelen van Alizonne therapie

Het Alizonne dieet is uitgegroeid tot een grote trend in Nederland. Met dit dieet hebben verschillende bekende Nederland...

Wespensteek: van lastig tot gevaarlijk

Wespensteek: van lastig tot gevaarlijk

Een zoet drankje biedt vaak de perfecte verfrissing op een hete zomerdag. En wat blijkt snel: een zoemende wesp komt ook...

Grapefruits zijn erg gezond, maar pas op met medicatie

Grapefruit: Voedingswaarde, Voordelen en Mogelijke Nadelen

De grapefruit is een ontzettend populaire citrusvrucht en niet zonder reden: het is namelijk een van de gezondste citrus...

gezond aankomen in gewicht

Hoe kun je gezond aankomen? ( + 5 tips)

Denk jij weleens: 'Ik wil aankomen maar het lukt niet?' En vraag jij je af: 'Hoe kan ik snel en gezond aankomen?'. 5 kil...

Lees wat je gemist hebt

13293 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'