Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 patiënten leidt dit tot extreme beperkingen in voeding, waardoor tekorten kunnen ontstaan.
Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen
Geen eenduidig voedingsadvies
Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heeft voeding een belangrijke invloed. Sommige voedingsmiddelen kunnen de darmen prikkelen, met klachten als buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie. Andere voedingsmiddelen kunnen de klachten juist verminderen.
Het lastige bij PDS is dat er geen eenduidig voedingsadvies is, omdat de klachten vaak uiteenlopen en verschillen van persoon tot persoon.
Voeding vermijden
Mensen met darmproblemen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom gaan daarom zelf vaak op zoek naar de voedingsmiddelen die bij hen de klachten verergeren. Uit een onderzoek onder bijna 1.000 mensen met PDS blijkt dat meer dan de helft van de mensen (54 procent) daardoor vaak voedingsmiddelen vermijdt.
Voor 13 procent (de ernstige vermijders) was dit zelfs een groot deel van de tijd. Zo’n 1 op de 3 mensen zegt hun eten vaak onaantrekkelijk te vinden vanwege PDS. En ruim een kwart (26 procent) van de patiënten zegt regelmatig niet te eten als ze honger hebben, om zo PDS-klachten te voorkomen.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolKenmerken van mensen die veel voeding vermijden
De onderzoekers vergeleken de groep ernstige vermijders met de andere mensen met PDS. Hieruit bleek dat de ernstige vermijders vaak jonger zijn en ernstiger klachten hebben. Ze hebben vaker dunne ontlasting of diarree en hebben niet alleen meer buikklachten, maar ook meer andere fysieke klachten.
Daarnaast zijn ze vaker angstig ten aanzien van hun aandoening en scoren ze op hun kwaliteit van leven lager dan de mensen met minder klachten.
Tekorten aan vitamines en mineralen
Bij het bekijken van de voedingsdagboeken van mensen die veel voeding vermijden, vielen ook een paar dingen op. Ten eerste eten de voedingsvermijders duidelijk minder dan de andere mensen en hebben ze zo een lagere inname van calorieën.
Ze eten vooral minder eiwitten en koolhydraten. Ook krijgen ze minder vezels binnen, die mogelijk juist gunstig zijn bij PDS. Ten tweede kregen ze minder vitamines en mineralen binnen. Vooral de hoeveelheden van de vitamines B1, B2, B3, B6, B12, foliumzuur, calcium en zink waren lager dan die bij de overige mensen met PDS. De onderzoekers waarschuwen dan ook dat het vermijden van voeding kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Het is verstandig om bij darmklachten begeleiding te zoeken van een arts of diëtist.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie