Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 patiënten leidt dit tot extreme beperkingen in voeding, waardoor tekorten kunnen ontstaan.

Geen eenduidig voedingsadvies

Bij het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) heeft voeding een belangrijke invloed. Sommige voedingsmiddelen kunnen de darmen prikkelen, met klachten als buikpijn, opgeblazen gevoel, diarree of juist obstipatie. Andere voedingsmiddelen kunnen de klachten juist verminderen.

Het lastige bij PDS is dat er geen eenduidig voedingsadvies is, omdat de klachten vaak uiteenlopen en verschillen van persoon tot persoon.

Voeding vermijden

Mensen met darmproblemen zoals het Prikkelbare Darm Syndroom gaan daarom zelf vaak op zoek naar de voedingsmiddelen die bij hen de klachten verergeren. Uit een onderzoek onder bijna 1.000 mensen met PDS blijkt dat meer dan de helft van de mensen (54 procent) daardoor vaak voedingsmiddelen vermijdt.

Voor 13 procent (de ernstige vermijders) was dit zelfs een groot deel van de tijd. Zo’n 1 op de 3 mensen zegt hun eten vaak onaantrekkelijk te vinden vanwege PDS. En ruim een kwart (26 procent) van de patiënten zegt regelmatig niet te eten als ze honger hebben, om zo PDS-klachten te voorkomen.

Kenmerken van mensen die veel voeding vermijden

De onderzoekers vergeleken de groep ernstige vermijders met de andere mensen met PDS. Hieruit bleek dat de ernstige vermijders vaak jonger zijn en ernstiger klachten hebben. Ze hebben vaker dunne ontlasting of diarree en hebben niet alleen meer buikklachten, maar ook meer andere fysieke klachten.

Daarnaast zijn ze vaker angstig ten aanzien van hun aandoening en scoren ze op hun kwaliteit van leven lager dan de mensen met minder klachten.

Tekorten aan vitamines en mineralen

Bij het bekijken van de voedingsdagboeken van mensen die veel voeding vermijden, vielen ook een paar dingen op. Ten eerste eten de voedingsvermijders duidelijk minder dan de andere mensen en hebben ze zo een lagere inname van calorieën.

Ze eten vooral minder eiwitten en koolhydraten. Ook krijgen ze minder vezels binnen, die mogelijk juist gunstig zijn bij PDS. Ten tweede kregen ze minder vitamines en mineralen binnen. Vooral de hoeveelheden van de vitamines B1, B2, B3, B6, B12, foliumzuur, calcium en zink waren lager dan die bij de overige mensen met PDS. De onderzoekers waarschuwen dan ook dat het vermijden van voeding kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen. Het is verstandig om bij darmklachten begeleiding te zoeken van een arts of diëtist.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Clinical Gastroenterology and Hepatology (link)

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Stofwisseling

Stofwisseling daalt pas na zestigste levensjaar

Het metabolisme - de snelheid waarmee je calorieën verbruikt – blijft constant tussen je 20-ste en ...

Gezondeten.nl Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Wageningse onderzoekers hebben een test ontwikkeld, waarmee mensen met een voedselallergie ter plekke hun voed...

Gezondeten.nl voeding tijdens de zwangerschap

Wat moet je wel of niet eten als je zwanger bent?

Waarvan kun je tijdens de zwangerschap beter wat meer eten, en waar moet je juist mee opletten? Dat maakt de G...

Helft diabetespatiënten niet bewust van gezondheid risico’s

Helft diabetespatiënte­n­ niet bewust van risico’s voor hart en vaten

Mensen met diabetes type 2 lopen een hoger risico op hart- en vaatziekten. Maar de helft van de patiënten...

Maagzuurremmers erg onnodig en ongezond

Maagzuurremmer is vaak onnodig bij maagklachten

Zo’n 2,8 miljoen Nederlanders met maagklachten slikken sterke maagzuurremmers op recept. Volgens Zorgins...

Toon meer (-8)
Volg ons