De Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad zijn niet alleen geschikt voor gezonde mensen. Ook voor mensen met diabetes type 2 vormen ze de basis voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon.
Wat is een gezonde voeding bij diabetes type 2?
Schijf van Vijf
Ruim een miljoen mensen in Nederland hebben diabetes type 2. De Gezondheidsraad onderzocht of de Richtlijnen goede voeding ook geschikt zijn voor deze groep en dat blijkt het geval. De Richtlijnen goede voeding heeft de Gezondheidsraad in 2015 opgesteld en de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum is hierop gebaseerd.
Afvallen bij overgewicht
Een groot deel van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht. Afvallen en een lager gewicht vasthouden is dan belangrijk volgens de Gezondheidsraad. Een gewichtsverlies van vijf procent kan al aanzienlijke gezondheidswinst opleveren.
Met goede begeleiding is een dergelijk gewichtsverlies bovendien haalbaar. Bij het afvallen kunnen de Richtlijnen goede voeding gevolgd worden, als onderdeel van een bredere aanpak, waarbij ook andere leefstijlfactoren zoals voldoende bewegen centraal staan.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolKoolhydraatbeperkte diëten
Koolhydraatbeperkte diëten staan erg in de belangstelling en de Gezondheidsraad heeft die nader bekeken in relatie tot de gezondheid van mensen met diabetes type 2. Op korte termijn heeft koolhydraatbeperking een gunstig effect op het lichaamsgewicht en de bloedsuikerwaarden, maar na een jaar zijn er geen verschillen meer meetbaar ten opzichte van andere voedingspatronen.
Onderzoek op nog langere termijn is er nauwelijks. Het minderen van ongezonde koolhydraatrijke voedingsmiddelen, zoals suikerhoudende dranken en geraffineerde graanproducten, is onderdeel van de Richtlijnen goede voeding. De raad benadrukt het belang daarvan voor mensen met diabetes type 2.
Rol diëtist
Bij veranderingen in het voedingspatroon, waaronder een eventuele koolhydraatbeperking, is het belangrijk dat de inname van essentiële voedingsstoffen niet in het gedrang komt. Een diëtist kan, samen met andere zorgverleners, een advies op maat geven aan mensen met diabetes type 2.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
De Richtlijnen goede voeding in het kort
Dit zijn de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad:
- Eet meer plantaardig, minder dierlijk
- Eet dagelijks ten minste 200 gram groente en ten minste 200 gram fruit
- Eet dagelijks ten minste 90 gram bruin brood, volkorenbrood of andere volkorenproducten
- Eet wekelijks peulvruchten
- Eet ten minste 15 gram ongezouten noten per dag
- Neem enkele porties zuivel per dag, waaronder melk of yoghurt
- Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
- Drink dagelijks drie koppen thee
- Vervang geraffineerde graanproducten door volkorenproducten
- Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
- Vervang ongefilterde door gefilterde koffie
- Beperk de consumptie van rood en bewerkt vlees
- Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
- Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan een glas per dag
- Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
Het gebruik van voedingsstofsupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie