Bij volwassenen lijkt pepermunt een gunstig effect te hebben op chronische buikpijn. Het St. Antonius Ziekenhuis gaat nu onderzoek doen naar de werking van pepermunt bij kinderen met buikpijnklachten.
Helpt pepermunt tegen buikpijn bij kinderen?
Effect pepermuntolie
Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Pepermuntolie, afkomstig uit de muntplant, wordt al heel lang gebruikt bij darmproblemen.
Uit laboratoriumproeven is bekend dat pepermuntolie de darmspieren kan laten ontspannen en de pijnsignalen uit de buik kan verminderen.
Bij volwassenen met chronische buikpijn is al aangetoond dat capsules met pepermuntolie effectiever zijn dan placebo’s bij het verminderen van de buikpijn. Over de invloed van pepermuntolie bij kinderen is minder bekend.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolWist je dat...
...pepermunt en munt van elkaar verschillen? De pepermunt, is een van de muntsoorten en heeft zijn eigen plant. Pepermunt heeft een iets sterkere smaak, vandaar de toevoeging van peper aan de naam.
Capsules en pepermuntjes
Het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met onderzoek naar de effecten van pepermunt op buikpijnklachten bij kinderen. Aan het onderzoek doen 13 Nederlandse ziekenhuizen en 240 kinderen mee.
De kinderen worden via loting ingedeeld in 3 groepen en zullen gedurende 8 weken - afhankelijk van in welke groep ze zitten - pepermuntoliecapsules, pepermuntjes of placebo-capsules gebruiken.
(Peper)munt kan je makkelijk zelf verbouwen! De plant groeit snel en heeft niet veel verzorging nodig!
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Buikpijndagboek
Na de behandeling worden de kinderen nog 4 weken gevolgd. Gedurende de totale studieperiode van 12 weken vragen de onderzoekers de kinderen een buikpijndagboek in te vullen via een app, waarin kan worden aangegeven hoe vaak ze buikpijn hadden, hoe erg de buikpijn was en of hierbij extra pijnstillers (zoals paracetamol) zijn gebruikt.
Ook wordt de kinderen voor en na afloop van de behandeling gevraagd om vragenlijsten in te vullen over de kwaliteit van leven, gevoelens van angst en depressie, en andere zaken zoals schoolverzuim, bijwerkingen en gebruiksgemak van de pillen. Het wetenschappelijk onderzoek zal in totaal 3 jaar duren.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek