Helpt pepermunt tegen buikpijn bij kinderen?

Bij volwassenen lijkt pepermunt een gunstig effect te hebben op chronische buikpijn. Het St. Antonius Ziekenhuis gaat nu onderzoek doen naar de werking van pepermunt bij kinderen met buikpijnklachten.  

pepermuntolie buikpijn

Effect pepermuntolie 

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Pepermuntolie, afkomstig uit de muntplant, wordt al heel lang gebruikt bij darmproblemen.

Uit laboratoriumproeven is bekend dat pepermuntolie de darmspieren kan laten ontspannen en de pijnsignalen uit de buik kan verminderen.

Bij volwassenen met chronische buikpijn is al aangetoond dat capsules met pepermuntolie effectiever zijn dan placebo’s bij het verminderen van de buikpijn. Over de invloed van pepermuntolie bij kinderen is minder bekend. 

Wist je dat...

...pepermunt en munt van elkaar verschillen? De pepermunt, is een van de muntsoorten en heeft zijn eigen plant. Pepermunt heeft een iets sterkere smaak, vandaar de toevoeging van peper aan de naam. 

onderzoek buikklachten

Capsules en pepermuntjes 

Het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met onderzoek naar de effecten van pepermunt op buikpijnklachten bij kinderen. Aan het onderzoek doen 13 Nederlandse ziekenhuizen en 240 kinderen mee. 

De kinderen worden via loting ingedeeld in 3 groepen en zullen gedurende 8 weken  - afhankelijk van in welke groep ze zitten - pepermuntoliecapsules, pepermuntjes of placebo-capsules gebruiken.   

Tip

(Peper)munt kan je makkelijk zelf verbouwen! De plant groeit snel en heeft niet veel verzorging nodig! 

Buikpijndagboek 

Na de behandeling worden de kinderen nog 4 weken gevolgd. Gedurende de totale studieperiode van 12 weken vragen de onderzoekers de kinderen een buikpijndagboek in te vullen via een app, waarin kan worden aangegeven hoe vaak ze buikpijn hadden, hoe erg de buikpijn was en of hierbij extra pijnstillers (zoals paracetamol) zijn gebruikt.

Ook wordt de kinderen voor en na afloop van de behandeling gevraagd om vragenlijsten in te vullen over de kwaliteit van leven, gevoelens van angst en depressie, en andere zaken zoals schoolverzuim, bijwerkingen en gebruiksgemak van de pillen. Het wetenschappelijk onderzoek zal in totaal 3 jaar duren.  

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

St. Antonius Ziekenhuis  (link)

Diëtist Sophie Luderer

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Kinderen beeldscherm

Dagelijks 3 uur beweging en maximaal 1 uur beeldscherm voor jonge kinderen

De Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen voor beweging opgesteld voor kinderen van0 tot en met 4 jaar. Voor het eerst zi...

kinderen beweging

Nederlandse kinderen bewegen te weinig

Een kwart van de basisschoolleerlingen beweegt te weinig. Onder kinderen tussen 9 en 12 jaar is dit aantal nog hoger. Di...

allergieën kinderen

Genezen van voedselallergie door nieuwe behandeling

Is voedselallergie bij jonge kinderen te genezen? De eerste resultaten van orale immunotherapie in Nederland zijn veelbe...

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Kinderen met obesitas hebben vaak slaapapneu

Obesitas vergroot de kans op slaapapneu, niet alleen bij volwassenen, maar ook bij kinderen. Slaapapneu op de kinderleef...

Gezondeten.nl Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Waarom zijn groenten en fruit belangrijk voor jonge kinderen?

Deze vraag beantwoordt dr. Koen Joosten, kinderarts in het Erasmus MC-Sophia in Rotterdam, in een circa 10-minuten duren...

Toon meer (-8)
Volg ons