Helpt pepermunt tegen buikpijn bij kinderen?

Bij volwassenen lijkt pepermunt een gunstig effect te hebben op chronische buikpijn. Het St. Antonius Ziekenhuis gaat nu onderzoek doen naar de werking van pepermunt bij kinderen met buikpijnklachten.  

pepermuntolie buikpijn

Effect pepermuntolie 

Ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland heeft last van chronische buikpijn. Pepermuntolie, afkomstig uit de muntplant, wordt al heel lang gebruikt bij darmproblemen.

Uit laboratoriumproeven is bekend dat pepermuntolie de darmspieren kan laten ontspannen en de pijnsignalen uit de buik kan verminderen.

Bij volwassenen met chronische buikpijn is al aangetoond dat capsules met pepermuntolie effectiever zijn dan placebo’s bij het verminderen van de buikpijn. Over de invloed van pepermuntolie bij kinderen is minder bekend. 

Wist je dat...

...pepermunt en munt van elkaar verschillen? De pepermunt, is een van de muntsoorten en heeft zijn eigen plant. Pepermunt heeft een iets sterkere smaak, vandaar de toevoeging van peper aan de naam. 

onderzoek buikklachten

Capsules en pepermuntjes 

Het St. Antonius Ziekenhuis is gestart met onderzoek naar de effecten van pepermunt op buikpijnklachten bij kinderen. Aan het onderzoek doen 13 Nederlandse ziekenhuizen en 240 kinderen mee. 

De kinderen worden via loting ingedeeld in 3 groepen en zullen gedurende 8 weken  - afhankelijk van in welke groep ze zitten - pepermuntoliecapsules, pepermuntjes of placebo-capsules gebruiken.   

Tip

(Peper)munt kan je makkelijk zelf verbouwen! De plant groeit snel en heeft niet veel verzorging nodig! 

Buikpijndagboek 

Na de behandeling worden de kinderen nog 4 weken gevolgd. Gedurende de totale studieperiode van 12 weken vragen de onderzoekers de kinderen een buikpijndagboek in te vullen via een app, waarin kan worden aangegeven hoe vaak ze buikpijn hadden, hoe erg de buikpijn was en of hierbij extra pijnstillers (zoals paracetamol) zijn gebruikt.

Ook wordt de kinderen voor en na afloop van de behandeling gevraagd om vragenlijsten in te vullen over de kwaliteit van leven, gevoelens van angst en depressie, en andere zaken zoals schoolverzuim, bijwerkingen en gebruiksgemak van de pillen. Het wetenschappelijk onderzoek zal in totaal 3 jaar duren.  

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Minder maagdarminfecties dankzij corona?

Minder maagdarminfecties dankzij corona?

Het lijkt erop dat coronamaatregelen als handen wassen en afstand houden niet alleen gunstig zijn tegen een coronabesmet...

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen, Darmen

Darmklachten? Pas op met het vermijden van voedingsmiddelen

Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom vermijden vaak voedingsmiddelen om klachten te voorkomen. Bij ruim 1 op de 10 p...

kinderen overgewicht

Be-My-Coach helpt kinderen met overgewicht bij leefstijlaanpassi­n­g

Het project “Be-My-Coach" wil kinderen met overgewicht actief betrekken bij de best passende zorg en leefstijlaanp...

PCOS genezen

Leefstijlprogramm­a helpt vrouwen met PCOS

Vrouwen met het polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) hebben baat bij een leefstijlprogramma. Het helpt om af te vallen en ...

gehandicapten sporten

Nieuwe app helpt gehandicapten meer te sporten en bewegen

Het Fonds Gehandicaptensport heeft een app ontwikkeld, waarmee vanuit huis gesport kan worden. Dit helpt gehandicapten, ...

Toon meer (202)