Informatie over allergenen is onduidelijk, allergieën

Informatie over allergenen is vaak onduidelijk

Hoe zoek je een veilig product uit voor iemand met een voedselallergie? Dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn. De vermeldingen van allergenen op de verpakkingen zorgen verwarring. Tijd voor meer duidelijkheid.

Waarschuwingen op verpakkingen

Voor mensen met een voedselallergie is het belangrijk om te weten of een product wel of geen allergeen bevat. Voor sommige mensen met een pinda-allergie bijvoorbeeld kan een klein spoortje van pinda voor een levensgevaarlijke situatie zorgen.

Producenten kunnen het allergeen vermelden op de ingrediëntenlijst van een product. Maar ze kunnen ook kiezen voor een zogenoemde Precautionary Allergen Labeling (PAL)-formulering. De 3 bekendste PAL-formuleringen voor bijvoorbeeld pinda’s zijn: “kan pinda bevatten”, “kan sporen van pinda bevatten” en “geproduceerd in fabriek waar ook pinda verwerkt wordt”.

Wat denken consumenten ervan?

In 2 experimenten keken de onderzoekers hoe consumenten deze informatie lezen. In het eerste experiment keken ze hoe consumenten met of zonder voedselallergie de waarschuwingen interpreteren. De deelnemers kregen 3 verschillende verpakkingen te zien: 1 zonder waarschuwing, 1 met een PAL-formulering en 1 met het allergeen als ingrediënt.

Ruim de helft van de deelnemers vond de informatie op alle verpakkingen onduidelijk. De deelnemers zagen een hoger risico bij producten waarin het allergeen als ingrediënt genoemd werd, dan wanneer er een PAL-formulering op stond. Dat is echter niet juist: beide hebben een even groot risico voor mensen met een allergie.

Een PAL-formulering werd bovendien lang niet altijd serieus genomen. Juist de mensen met een voedselallergie gingen losser om met die waarschuwingen dan de mensen zonder voedselallergie.

Formuleringen zorgen voor verwarring

In het tweede experiment keken de onderzoekers wat de consumenten dachten over de 3 meest voorkomende PAL-formuleringen. Ruim de helft van de deelnemers vonden deze formuleringen moeilijk te interpreteren. Ook dachten ze dat de verschillende formuleringen een verschillend risico betekenen.

Aan de formulering “geproduceerd in fabriek waar ook pinda verwerkt wordt” koppelden mensen het laagste risico. Dit is niet het geval, omdat producenten vrij zijn om de PAL-formulering te kiezen die zij willen. De formulering zegt niets over het risico.

Meer duidelijkheid nodig

Om meer duidelijkheid te scheppen, adviseren de onderzoekers om slechts 1 PAL-formulering toe te staan. Bovendien moet daar een grenswaarde aan worden toegevoegd. Dat houdt in dat bij een bepaalde hoeveelheid allergeen er een PAL-formulering op de verpakking aanwezig moet zijn.

Hierdoor hoeven consumenten niet meer een eigen inschatting te maken of het product wel of niet veilig is, wat veel helderheid zal geven volgens de onderzoekers.

Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, HBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie, Gezondheidswetenschapper

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

allergenen informatie

Bedrijven moeten beter informeren over allergenen

Veel restaurants, ijssalons en bakkers informeren klanten niet goed over welke allergenen in gerechten of onverpakte voe...

Allergenen op verpakkingen

Goed nieuws voor mensen met een voedselallergie

Momenteel zijn er geen regels voor meldingen op verpakkingen als ‘kan sporen bevatten van’. Nieuwe normen vo...

Gezondeten.nl Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Zelftest voor voedingsmiddelen bij voedselallergie in de maak

Wageningse onderzoekers hebben een test ontwikkeld, waarmee mensen met een voedselallergie ter plekke hun voedsel kunnen...

Kleurstof E171 onder andere gebruikt in tandpasta en kauwgom wordt mogelijk verboden

Kleurstof E171 wordt mogelijk verboden

Het kleur- en glansmiddel E171, dat gebruikt wordt in bijvoorbeeld kauwgom en snoep, is mogelijk niet veilig. De Consume...

Doelen in Preventie-akkoord niet gehaald

Meeste doelen in preventieakkoord niet gehaald

Het Nationaal Preventie-akkoord is bedoeld om roken, overgewicht en alcohol terug te dringen. De meeste doelen voor 2020...

Toon meer (188)