Informatie over allergenen is onduidelijk, allergieën

Informatie over allergenen is vaak onduidelijk

Hoe zoek je een veilig product uit voor iemand met een voedselallergie? Dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn. De vermeldingen van allergenen op de verpakkingen zorgen verwarring. Tijd voor meer duidelijkheid.

Waarschuwingen op verpakkingen

Voor mensen met een voedselallergie is het belangrijk om te weten of een product wel of geen allergeen bevat. Voor sommige mensen met een pinda-allergie bijvoorbeeld kan een klein spoortje van pinda voor een levensgevaarlijke situatie zorgen.

Producenten kunnen het allergeen vermelden op de ingrediëntenlijst van een product. Maar ze kunnen ook kiezen voor een zogenoemde Precautionary Allergen Labeling (PAL)-formulering. De 3 bekendste PAL-formuleringen voor bijvoorbeeld pinda’s zijn: “kan pinda bevatten”, “kan sporen van pinda bevatten” en “geproduceerd in fabriek waar ook pinda verwerkt wordt”.

Wat denken consumenten ervan?

In 2 experimenten keken de onderzoekers hoe consumenten deze informatie lezen. In het eerste experiment keken ze hoe consumenten met of zonder voedselallergie de waarschuwingen interpreteren. De deelnemers kregen 3 verschillende verpakkingen te zien: 1 zonder waarschuwing, 1 met een PAL-formulering en 1 met het allergeen als ingrediënt.

Ruim de helft van de deelnemers vond de informatie op alle verpakkingen onduidelijk. De deelnemers zagen een hoger risico bij producten waarin het allergeen als ingrediënt genoemd werd, dan wanneer er een PAL-formulering op stond. Dat is echter niet juist: beide hebben een even groot risico voor mensen met een allergie.

Een PAL-formulering werd bovendien lang niet altijd serieus genomen. Juist de mensen met een voedselallergie gingen losser om met die waarschuwingen dan de mensen zonder voedselallergie.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Formuleringen zorgen voor verwarring

In het tweede experiment keken de onderzoekers wat de consumenten dachten over de 3 meest voorkomende PAL-formuleringen. Ruim de helft van de deelnemers vonden deze formuleringen moeilijk te interpreteren. Ook dachten ze dat de verschillende formuleringen een verschillend risico betekenen.

Aan de formulering “geproduceerd in fabriek waar ook pinda verwerkt wordt” koppelden mensen het laagste risico. Dit is niet het geval, omdat producenten vrij zijn om de PAL-formulering te kiezen die zij willen. De formulering zegt niets over het risico.

Meer duidelijkheid nodig

Om meer duidelijkheid te scheppen, adviseren de onderzoekers om slechts 1 PAL-formulering toe te staan. Bovendien moet daar een grenswaarde aan worden toegevoegd. Dat houdt in dat bij een bepaalde hoeveelheid allergeen er een PAL-formulering op de verpakking aanwezig moet zijn.

Hierdoor hoeven consumenten niet meer een eigen inschatting te maken of het product wel of niet veilig is, wat veel helderheid zal geven volgens de onderzoekers.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Gezondheidswetenschapper Marjolein Steur

Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Alles over voedselallergieën

Voedselallergieën, voedselovergevoeligheden en intoleranties wat zijn het en hoe herken je ze?

“Wij zijn een keuken, geen ziekenhuis”. Op de BBC Good Food Show opperde Raymond Blanc, een Franse Chef, dat het momente...

Noten gezond

Noten gezond? Wij zetten alle voordelen op een rij!

Noten zijn droge vruchten en groeien aan bomen. Noten zijn omhuld met een harde vruchtwand, namelijk vaak een harde hout...

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Eieren & cholesterol – Hoeveel eieren kun je veilig eten?

Zondag ochtend - een lekker ontbijt met zelfgebakken brood, smoothies en een gekookt eitje. Op je verjaardag zet je een ...

BPA (Bisfenol A)

BPA (Bisfenol A)

Bij het woord 'BPA' gaat er niet bij iedereen gelijk een belletje rinkelen. Toch staan de gezonde lifestyle-websites vol...

Pinda voordelen en pinda-allergie

De Pinda: het Gezonde buitenbeentje onder de Nootjes

Grond-, olie- of aardnootje? De pinda heeft veel verschillende namen. Hoewel deze allemaal op nootje eindigen, is de pin...

arachideolie

Arachideolie: kun je deze olie onbeperkt gebruiken in de keuken?

Met arachideolie of wel pindaolie kun je alle kanten op. Je kunt arachide olie gebruiken als saladedressing of er je aar...

zoetstoffen

De waarheid over zoetstoffen, zijn ze veilig te gebruiken of toch niet?

Drink je weleens cola zero of een andere light-frisdrank? Tegenwoordig heeft bijna elk product in de supermarkt wel een ...

Lees wat je gemist hebt

9830 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'