Hoe zoek je een veilig product uit voor iemand met een voedselallergie? Dat blijkt nog niet eenvoudig te zijn. De vermeldingen van allergenen op de verpakkingen zorgen verwarring. Tijd voor meer duidelijkheid.
Informatie over allergenen is vaak onduidelijk
Waarschuwingen op verpakkingen
Voor mensen met een voedselallergie is het belangrijk om te weten of een product wel of geen allergeen bevat. Voor sommige mensen met een pinda-allergie bijvoorbeeld kan een klein spoortje van pinda voor een levensgevaarlijke situatie zorgen.
Producenten kunnen het allergeen vermelden op de ingrediëntenlijst van een product. Maar ze kunnen ook kiezen voor een zogenoemde Precautionary Allergen Labeling (PAL)-formulering. De 3 bekendste PAL-formuleringen voor bijvoorbeeld pinda’s zijn: “kan pinda bevatten”, “kan sporen van pinda bevatten” en “geproduceerd in fabriek waar ook pinda verwerkt wordt”.
Wat denken consumenten ervan?
In 2 experimenten keken de onderzoekers hoe consumenten deze informatie lezen. In het eerste experiment keken ze hoe consumenten met of zonder voedselallergie de waarschuwingen interpreteren. De deelnemers kregen 3 verschillende verpakkingen te zien: 1 zonder waarschuwing, 1 met een PAL-formulering en 1 met het allergeen als ingrediënt.
Ruim de helft van de deelnemers vond de informatie op alle verpakkingen onduidelijk. De deelnemers zagen een hoger risico bij producten waarin het allergeen als ingrediënt genoemd werd, dan wanneer er een PAL-formulering op stond. Dat is echter niet juist: beide hebben een even groot risico voor mensen met een allergie.
Een PAL-formulering werd bovendien lang niet altijd serieus genomen. Juist de mensen met een voedselallergie gingen losser om met die waarschuwingen dan de mensen zonder voedselallergie.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolFormuleringen zorgen voor verwarring
In het tweede experiment keken de onderzoekers wat de consumenten dachten over de 3 meest voorkomende PAL-formuleringen. Ruim de helft van de deelnemers vonden deze formuleringen moeilijk te interpreteren. Ook dachten ze dat de verschillende formuleringen een verschillend risico betekenen.
Aan de formulering “geproduceerd in fabriek waar ook pinda verwerkt wordt” koppelden mensen het laagste risico. Dit is niet het geval, omdat producenten vrij zijn om de PAL-formulering te kiezen die zij willen. De formulering zegt niets over het risico.
Meer duidelijkheid nodig
Om meer duidelijkheid te scheppen, adviseren de onderzoekers om slechts 1 PAL-formulering toe te staan. Bovendien moet daar een grenswaarde aan worden toegevoegd. Dat houdt in dat bij een bepaalde hoeveelheid allergeen er een PAL-formulering op de verpakking aanwezig moet zijn.
Hierdoor hoeven consumenten niet meer een eigen inschatting te maken of het product wel of niet veilig is, wat veel helderheid zal geven volgens de onderzoekers.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Marjolein Streur, GezondheidswetenschapperHBO niveau Leefstijlcoach, MSc Health sciences, BSc Gezondheidspsychologie