Kalium in eten vermindert nadelige effecten van te veel zout in voeding

Te veel zout eten is ongezond. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt nu dat vrouwen die kaliumrijk voedsel zoals groenten en fruit eten, de negatieve effecten van te veel zout in hun voeding kunnen verminderen. 

Kalium en zout

Minder zout, meer kalium  

Het is bekend dat veel zout eten meer risico geeft op een verhoogde bloeddruk en op hartaanvallen en beroertes.

Gezondheidsadviezen zijn dan ook vooral gericht op het beperken van deze zoutinname. 

Maar minder zout eten is moeilijk zolang ons voedsel voor een groot deel bestaat uit bewerkte producten waar veel zout in zit. Het eten van meer kaliumrijke voedingsmiddelen kan de nadelige effecten van te veel zoutinname verminderen. Dit komt doordat kalium zorgt voor een hogere uitscheiding van zout via de nieren.

Kalium in voedingsmiddelen

Kalium is een mineraal dat van nature voorkomt in bijna alle voedingsmiddelen. Grote hoeveelheden kalium zitten in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis en noten. Daarnaast zit er kalium in dieetzout en mineralenzout (hierin is natrium vervangen door kalium). 

kalium en hartaanval

Minder risico op een hartaanval

Om het verband tussen kaliuminname en bloeddruk te onderzoeken, bestudeerden de onderzoekers de gegevens van bijna 25.000 volwassenen.

De deelnemers vulden een vragenlijst in over leefgewoonten, de bloeddruk werd gemeten en er werd een urinemonster afgenomen. Zout en kalium in de urine werden gemeten om de dagelijkse inname te schatten. 

Na ruim 19 jaar deden de onderzoekers een vervolgonderzoek bij deze deelnemers. Hieruit bleek dat 55 procent van de deelnemers in de tussentijd opgenomen is geweest in een ziekenhuis vanwege hart- en vaatziekten, of hieraan is overleden.

Ook ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers die de meest kaliumrijke voeding gebruikten 13 procent minder kans hadden op een hartaanval in vergelijking met de deelnemers met de laagste kaliuminname. 

Effect bij vrouwen het grootst

Bij vrouwen bleek de hoeveelheid kalium in hun voeding het grootste effect te hebben: als zij meer kaliumrijke producten aten, daalde hun bloeddruk. Maar dit verband werd alleen gevonden bij vrouwen die veel zout aten. Bij mannen bleek er geen verband tussen kalium en bloeddruk.

Volgens de onderzoekers suggereert dit dat kalium bij mannen op een andere manier het hart beschermt. Er is meer onderzoek nodig om dit verder uit te zoeken. 

Kies meer vers en onbewerkt

‘Een dieet dat goed is voor het hart gaat verder dan een beperkte zoutinname. Meer kalium eten helpt ook’, concluderen de onderzoekers. ‘Voedselproducenten kunnen bijdragen door het standaard zout op basis van natrium te vervangen door een kaliumvariant.

Daarnaast moeten we allemaal meer vers onbewerkt voedsel eten. Dat is niet alleen zoutarm, maar ook rijk aan kalium.’ 

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Is kalium de gezonde zoutvervanger voor iedereen?

Kaliumzouten hebben een bloeddrukverlagend effect. Is kalium daarmee een goede zoutvervanger, ook bij een nierziekte? Er...

teveel zout

Volwassenen krijgen nog steeds te veel zout binnen

De inname van zout lijkt de afgelopen 14 jaar iets te dalen, maar is nog steeds te hoog.Vooral mannen krijgen meer zout ...

Zoutvervangers verkleint kans op hart- en vaatziekten

Natriumbeperkt zout verkleint kans op hart- en vaatziekten

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verkleint de kans op een beroerte, hartziekten en vroegtijdig ove...

obesitas

Mensen met obesitas hebben hongerige hersenen

De hersenen van mensen met obesitas zijn van slag. Ze zenden voortdurend signalen uit om meer te gaan eten. Deze continu...

duurzaam eten

Gezonde en duurzame voeding gaan meestal hand in hand

Om in de toekomst iedereen te voeden, is het nodig om duurzamer te gaan eten. Maar hoe doe je dat? Prof. Ingeborg Brouwe...

Toon meer (211)