Te veel zout eten is ongezond. Uit onderzoek van het Amsterdam UMC blijkt nu dat vrouwen die kaliumrijk voedsel zoals groenten en fruit eten, de negatieve effecten van te veel zout in hun voeding kunnen verminderen.
Kalium in eten vermindert nadelige effecten van te veel zout in voeding
Minder zout, meer kalium
Het is bekend dat veel zout eten meer risico geeft op een verhoogde bloeddruk en op hartaanvallen en beroertes.
Gezondheidsadviezen zijn dan ook vooral gericht op het beperken van deze zoutinname.
Maar minder zout eten is moeilijk zolang ons voedsel voor een groot deel bestaat uit bewerkte producten waar veel zout in zit. Het eten van meer kaliumrijke voedingsmiddelen kan de nadelige effecten van te veel zoutinname verminderen. Dit komt doordat kalium zorgt voor een hogere uitscheiding van zout via de nieren.
Kalium in voedingsmiddelen
Kalium is een mineraal dat van nature voorkomt in bijna alle voedingsmiddelen. Grote hoeveelheden kalium zitten in groente, fruit, aardappelen, vlees, vis en noten. Daarnaast zit er kalium in dieetzout en mineralenzout (hierin is natrium vervangen door kalium).
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolMinder risico op een hartaanval
Om het verband tussen kaliuminname en bloeddruk te onderzoeken, bestudeerden de onderzoekers de gegevens van bijna 25.000 volwassenen.
De deelnemers vulden een vragenlijst in over leefgewoonten, de bloeddruk werd gemeten en er werd een urinemonster afgenomen. Zout en kalium in de urine werden gemeten om de dagelijkse inname te schatten.
Na ruim 19 jaar deden de onderzoekers een vervolgonderzoek bij deze deelnemers. Hieruit bleek dat 55 procent van de deelnemers in de tussentijd opgenomen is geweest in een ziekenhuis vanwege hart- en vaatziekten, of hieraan is overleden.
Ook ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers die de meest kaliumrijke voeding gebruikten 13 procent minder kans hadden op een hartaanval in vergelijking met de deelnemers met de laagste kaliuminname.
Effect bij vrouwen het grootst
Bij vrouwen bleek de hoeveelheid kalium in hun voeding het grootste effect te hebben: als zij meer kaliumrijke producten aten, daalde hun bloeddruk. Maar dit verband werd alleen gevonden bij vrouwen die veel zout aten. Bij mannen bleek er geen verband tussen kalium en bloeddruk.
Volgens de onderzoekers suggereert dit dat kalium bij mannen op een andere manier het hart beschermt. Er is meer onderzoek nodig om dit verder uit te zoeken.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Kies meer vers en onbewerkt
‘Een dieet dat goed is voor het hart gaat verder dan een beperkte zoutinname. Meer kalium eten helpt ook’, concluderen de onderzoekers. ‘Voedselproducenten kunnen bijdragen door het standaard zout op basis van natrium te vervangen door een kaliumvariant.
Daarnaast moeten we allemaal meer vers onbewerkt voedsel eten. Dat is niet alleen zoutarm, maar ook rijk aan kalium.’
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek