Minder maagdarminfecties dankzij corona?

Het lijkt erop dat coronamaatregelen als handen wassen en afstand houden niet alleen gunstig zijn tegen een coronabesmetting, maar ook tegen maagdarminfecties. 

Minder voedselinfecties waargenomen

Norovirus

In 2020 waren er opvallend minder voedselinfecties dan de jaren ervoor, zo ontdekte het RIVM. Veel maagdarminfecties worden veroorzaakt door besmettelijke virussen, zoals het norovirus. En juist norovirus-infecties kwamen vorig jaar 56 procent minder vaak voor dan in 2019. 

Het norovirus kan voorkomen in rauwe groente, fruit en in rauwe schaal- en schelpdieren. Besmettingen gaan over van mens op mens. Een norovirus-infectie gaat gepaard met misselijkheid, braken en diarree. Ook kan koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp optreden.

Over het algemeen is een norovirus-infectie wel erg vervelend, maar voor gezonde mensen niet gevaarlijk. De verschijnselen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1 tot 4 dagen.

Ook minder salmonella

Ook het aantal besmettingen met de bacteriën salmonella en campylobacter zijn vorig jaar afgenomen. Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit.

Campylobacter zit vooral op rauwe kip en kan ook in rauwe melk en op rauwe groente zitten. Een besmetting met deze bacteriën kan klachten geven als diarree, buikpijn, koorts, hoofdpijn en spierpijn. 

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

RIVM (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Natuurlijk daglicht maakt een mens gelukkiger

Natuurlijk daglicht maakt mensen gelukkiger

Naar buiten gaan maakt gelukkig. Door in het daglicht te zijn vergroot ons gevoel van geluk, slapen we beter en hebben w...

Eet gezond voor je nieren

Gezond eten is ook goed voor de nieren

Mensen die gezond eten, hebben minder kans op nierschade dan mensen die ongezond eten. Dat blijkt uit onderzoek onder bi...

Reuk en smaakverlies door Corona

Reuk en smaakverlies door Corona? Dit kan je verwachten!

Reuk- en smaakverlies is een bekend symptoom van een coronabesmetting. Het herstel ervan duurt vaak maanden, zo blijkt u...

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproducten

Minder zout, vet en suiker in deel van supermarktproduct­e­n

Producten in supermarkten bevatten evenveel of net iets minder zout, suiker en verzadigd vet dan 2 jaar geleden. Dat con...

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, vrouw ruikt aan bloemen

Ouderen ruiken hartige geuren niet meer goed, maar zoete wel

Op oudere leeftijd wordt het reukvermogen minder. Onderzoekers dachten dat dat voor alle geuren gold. Maar dat blijkt ni...

Toon meer (-8)
Volg ons