Het lijkt erop dat coronamaatregelen als handen wassen en afstand houden niet alleen gunstig zijn tegen een coronabesmetting, maar ook tegen maagdarminfecties.
Minder maagdarminfecties dankzij corona?
Norovirus
In 2020 waren er opvallend minder voedselinfecties dan de jaren ervoor, zo ontdekte het RIVM. Veel maagdarminfecties worden veroorzaakt door besmettelijke virussen, zoals het norovirus. En juist norovirus-infecties kwamen vorig jaar 56 procent minder vaak voor dan in 2019.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolHet norovirus kan voorkomen in rauwe groente, fruit en in rauwe schaal- en schelpdieren. Besmettingen gaan over van mens op mens. Een norovirus-infectie gaat gepaard met misselijkheid, braken en diarree. Ook kan koorts, hoofdpijn, buikpijn en buikkramp optreden.
Over het algemeen is een norovirus-infectie wel erg vervelend, maar voor gezonde mensen niet gevaarlijk. De verschijnselen gaan in de meeste gevallen vanzelf over na 1 tot 4 dagen.
Ook minder salmonella
Ook het aantal besmettingen met de bacteriën salmonella en campylobacter zijn vorig jaar afgenomen. Salmonella kan voorkomen in rauwe dierlijke producten, zoals vlees, vis en eieren, en op rauwe groente, kiemgroente en fruit.
Campylobacter zit vooral op rauwe kip en kan ook in rauwe melk en op rauwe groente zitten. Een besmetting met deze bacteriën kan klachten geven als diarree, buikpijn, koorts, hoofdpijn en spierpijn.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie