Nieuwe onderbouwing voor dieet bij ADHD

Wageningen University & Research doet onderzoek naar het effect van een speciaal dieet bij kinderen met ADHD. Dit dieet heeft niet alleen effect op de symptomen van ADHD, maar het effect is ook zichtbaar in de hersenen. 

Het effect van het dieet wordt bestudeerd

BRAIN-studie

Het onderzoek is een onderdeel van de zogenoemde BRAIN-studie, die onder jongens met ADHD in de leeftijd van 8-10 jaar wordt uitgevoerd. Daarin wordt gekeken wat het effect van een dieet is op onder meer ADHD-symptomen en hersenactiviteit.

Fewfoods-dieet

Bij 53 kinderen met ADHD zijn twee hersenscans gemaakt. Na de eerste scan volgden de kinderen het fewfoods-dieet, ook wel RED-dieet (Restricted Elimination Diet) genoemd. Het is een streng dieet, dat bestaat uit een beperkt aantal producten, zoals rijst, kip en bepaalde soorten fruit en groente.

De kinderen volgen dit dieet 5 weken. Daarna is de tweede scan gemaakt. Bij ruim 60 procent van de kinderen zagen de ouders een grote afname in ADHD-symptomen na het volgen van het fewfoods-dieet. Bij deze kinderen waren ook veranderingen in de hersenscan te zien.

Een bepaald hersengebied, de precuneus, bleek een duidelijk verhoogde activiteit te hebben. Hoe groter de gedragsverbetering, hoe meer activiteit in dit hersendeel te zien is. Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke stap in het onderzoek naar voeding en ADHD. Dat wat de ouders al zagen in het gedrag van hun kind, is nu voor het eerst bevestigd door hersenonderzoek.

Tip

Het dieet bestaat voor nu voornamelijk uit rijst, wit vlees, sla, peer en water. In de toekomst kunnen nog meer voedingsmiddelen toegevoegd worden. 

Hersenactiviteit

De verhoogde activiteit is gevonden in de precuneus. Dit is een belangrijk hersendeel van het zogenoemde defaultnetwerk. Dat deel is vooral actief in periodes van rust, waarin iemand niet op gebeurtenissen in de buitenwereld is gericht. Hoe hoger de activiteit, hoe rustiger het gedrag.

Uit eerder onderzoek is gebleken dat kinderen met ADHD in dit deel van de hersenen een lagere activiteit hebben. Ook is gevonden dat de activiteit van de precuneus toeneemt na behandeling met Ritalin. Volgens de onderzoekers sluiten de bevindingen goed aan bij wat er al bekend is over dit hersengebied.

ADHD en voeding

Ongeveer 6 procent van de kinderen in Nederland heeft ADHD, een aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit. De symptomen kunnen bij een deel van de kinderen verminderen door het fewfoods-dieet. Uit eerder onderzoek blijkt dat ongeveer 60 procent van de kinderen er baat bij heeft.

Het fewfoods-dieet is echter zwaar en eentonig en kan niet standaard worden toegepast. Daarom willen de onderzoekers het werkingsmechanisme van voeding en ADHD beter begrijpen. Ze onderzoeken nu ook de rol van de bacteriën in de darmen, om de werking van het dieet verder te ontrafelen.

Voedingswetenschapper Angela Sever

Geschreven door Angela Severs, VoedingswetenschapperWO niveau Wetenschappelijke voedingsdeskundige A, BSc Biochemicus, MSc Scheikundige Technologie

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Een dieet bij chemotherapie?

Een dieet bij chemotherapie?

Kan een kortdurende dieetrestrictie zorgen voor minder bijwerkingen bij vrouwen die chemotherapie krijgen voor borstkank...

Voeding kan helpen bij endometriose

Hulp van voeding bij endometriose

Naar schatting hebben 1 op de 5 vrouwen last van endometriose. Op internet circuleren allerlei voedingsadviezen. Maar me...

meer-fruit-en-groente-zorgen-voor-meer-winderigheid

Meer fruit en groente zorgen voor meer winderigheid!

Mensen die overstappen op een plantaardig dieet laten vaker winden. Vervelend, maar het is juist een goed teken. Het kom...

Podcast over glutenvrij dieet

Podcast over glutenvrij dieet

Wil je meer weten over het glutenvrij dieet en alles wat daarmee samenhangt? Luister dan de podcasts van de Nederlandse ...

Gezondeten.nl Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Afwisselend vasten soms afgeraden bij diabetes

Huisartsen raden intermitterend (afwisselend) vasten af bij mensen met diabetes type 2 die insuline of bepaalde andere m...

Toon meer (211)