Toch genieten van eten na smaakverlies door chemo

Smaakverlies is een veelvoorkomend probleem bij chemobehandelingen. Goed eten wordt hierdoor extra moeilijk. Een nieuwe aanpak om smaak weer terug te brengen, wordt nu op grote schaal uitgetest bij patiënten.

Smaak- en geur receptoren

Veranderingen in smaakbeleving 

Tijdens een chemokuur verandert iemands smaakbeleving. Dat komt doordat chemotherapie vooral snel delende cellen in het lichaam beïnvloedt. Hieronder vallen kankercellen, maar ook de smaak- en geurreceptoren. Smaak- en geurreceptoren zijn cellen op de tong of in de neus, die via zenuwbanen verbonden zijn aan het smaakcentrum van de hersenen. 

Ze zorgen ervoor dat we smaken en geuren kunnen proeven en ruiken. Als deze smaak- en geurreceptoren beschadigd raken, bijvoorbeeld door een chemobehandeling, smaakt het eten ineens anders dan iemand gewend is. Eten smaakt dan bijvoorbeeld naar medicijnen, karton of metaal. Deze veranderingen kunnen tijdelijk zijn, maar kunnen ook lang duren.

Wist je dat...

...de tong vijf basissmaken kent? Dit zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Volgens wetenschappers zijn er zelfs meer, zoals vet.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Genieten van eten

Verandering van smaak heeft grote gevolgen, zeker voor mensen met kanker. Goed eten speelt namelijk een grote rol bij het herstel van de ziekte. Daarnaast is ook het kunnen genieten van eten belangrijk voor de kwaliteit van leven van een patiënt. Daarom is het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven onlangs gestart met een onderzoek. 

Smaak test

Smaaktesten

Aan het onderzoek kunnen in totaal 450 patiënten deelnemen, waaronder 300 in Nederland en 150 in Vlaanderen. Hiervoor vragen speciaal opgeleide chef-koks tijdens het onderzoek maandelijks de smaakbeleving na bij patiënten met kanker, die worden behandeld met chemotherapie. 

Ook worden speciale smaaktesten gedaan, waarbij de patiënten verschillende natuurlijke smaken in diverse concentraties proeven. Hierdoor wordt per patiënt de juiste smaak in kaart gebracht, zodat met eenvoudige toevoegingen het eten weer smakelijk gemaakt kan worden. Tijdens het onderzoek blijven de patiënten in nauw contact met de chef-koks, en leren ze hoe ze zelf aan de slag kunnen met de ingrediënten.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!

Hoe gezond eet jij?

Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.

Benieuwd hoe gezond jij echt eet? Doe de quiz!
Tip

Geur bepaalt zo'n 80% van je smaakbeleving. Vind je iets vies? Knijp dan even je neus dicht als je het dan toch moet opeten of drinken.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek

Beoordeel dit nieuws

Wil jij graag je gezondheid verbeteren?

Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.

Ga naar de Matching tool
Vind jouw ideale voedingsexpert

Beoordeel dit artikel

Gerelateerde artikelen

Spontane bloedneus? Bekijk de mogelijke oorzaken

Spontane bloedneus? Bekijk de oorzaken en help deze te voorkomen

Bijna iedereen heeft in z'n leven weleens een bloedneus. Vaak komt het op een ongelegen moment, waardoor je je er ongema...

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid verhelpen: wat helpt tegen misselijkheid?

Misselijkheid is een oncomfortabel gevoel in je maag dat vaak gepaard gaat met (het gevoel te moeten) overgeven. Maar di...

Verstopte neus verhelpen

Verstopte neus verhelpen

Wil je je verstopte neus verhelpen? Een verstopte neus is vermoeiend en oncomfortabel. In dit artikel geven wij tips hoe...

Witte aanslag op de tong verwijderen

Witte aanslag op de tong, de oorzaken en behandeling

Witte aanslag op de tong kan heel vervelend zijn. Het ziet er niet fris uit, de mond wordt droog en je krijgt een slecht...

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in keel weghalen

Amandelstenen verwijderen: stinkende brokjes in de keel weghalen

Amandelstenen verwijderen is een vies klusje. Deze stinkende brokjes zitten stevig weggestopt in je keelamandelen en kun...

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en oplossingen

Te veel slijm in je keel of neus? Oorzaken en Oplossingen

Slijm in je neus of keel kan voor veel vervelende situaties zorgen. Zo kun je misschien niet slapen doordat je niet door...

koriander

3 Bewezen voordelen van koriander (+ zo vervang je het)

Koriander, de een vindt het een hap zeep, de ander een culinaire lekkernij. Over de smaak van verse koriander valt te tw...

Lees wat je gemist hebt

9997 Mensen gingen je al voor

Blijf op de hoogte door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief. Ontvang tijdelijk ons e-book 'Eet jij gezond?' helemaal gratis.

Je ontvangt maximaal één persoonlijke e-mail per week van een van onze teamleden.
Een postbode met het (PDF) boek 'Gezond eten voor iedereen'