Toch genieten van eten na smaakverlies door chemo

Smaakverlies is een veelvoorkomend probleem bij chemobehandelingen. Goed eten wordt hierdoor extra moeilijk. Een nieuwe aanpak om smaak weer terug te brengen, wordt nu op grote schaal uitgetest bij patiënten.

Smaak- en geur receptoren

Veranderingen in smaakbeleving 

Tijdens een chemokuur verandert iemands smaakbeleving. Dat komt doordat chemotherapie vooral snel delende cellen in het lichaam beïnvloedt. Hieronder vallen kankercellen, maar ook de smaak- en geurreceptoren. Smaak- en geurreceptoren zijn cellen op de tong of in de neus, die via zenuwbanen verbonden zijn aan het smaakcentrum van de hersenen. 

Ze zorgen ervoor dat we smaken en geuren kunnen proeven en ruiken. Als deze smaak- en geurreceptoren beschadigd raken, bijvoorbeeld door een chemobehandeling, smaakt het eten ineens anders dan iemand gewend is. Eten smaakt dan bijvoorbeeld naar medicijnen, karton of metaal. Deze veranderingen kunnen tijdelijk zijn, maar kunnen ook lang duren.

Wist je dat...

...de tong vijf basissmaken kent? Dit zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Volgens wetenschappers zijn er zelfs meer, zoals vet.

Genieten van eten

Verandering van smaak heeft grote gevolgen, zeker voor mensen met kanker. Goed eten speelt namelijk een grote rol bij het herstel van de ziekte. Daarnaast is ook het kunnen genieten van eten belangrijk voor de kwaliteit van leven van een patiënt. Daarom is het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven onlangs gestart met een onderzoek. 

Smaak test

Smaaktesten

Aan het onderzoek kunnen in totaal 450 patiënten deelnemen, waaronder 300 in Nederland en 150 in Vlaanderen. Hiervoor vragen speciaal opgeleide chef-koks tijdens het onderzoek maandelijks de smaakbeleving na bij patiënten met kanker, die worden behandeld met chemotherapie. 

Ook worden speciale smaaktesten gedaan, waarbij de patiënten verschillende natuurlijke smaken in diverse concentraties proeven. Hierdoor wordt per patiënt de juiste smaak in kaart gebracht, zodat met eenvoudige toevoegingen het eten weer smakelijk gemaakt kan worden. Tijdens het onderzoek blijven de patiënten in nauw contact met de chef-koks, en leren ze hoe ze zelf aan de slag kunnen met de ingrediënten.

Tip

Geur bepaalt zo'n 80% van je smaakbeleving. Vind je iets vies? Knijp dan even je neus dicht als je het dan toch moet opeten of drinken.

Diëtist Sophie Luderer

Geschreven door Sophie Luderer, BSc Voeding en diëtiek, Diëtist en tekstschrijver

Bericht bewaren
Beoordeel

Mogelijk ook interessant

Reuk en smaakverlies door Corona

Reuk en smaakverlies door Corona? Dit kan je verwachten!

Reuk- en smaakverlies is een bekend symptoom van een coronabesmetting. Het herstel ervan duurt vaak maanden, zo blijkt u...

obesitas

Mensen met obesitas hebben hongerige hersenen

De hersenen van mensen met obesitas zijn van slag. Ze zenden voortdurend signalen uit om meer te gaan eten. Deze continu...

Je kind belonen met snoep? Liever niet. Kinderen eten snoep

Door snoep als beloning gaan kinderen ongezonder eten

Je kind belonen met een snoepje? Liever niet. De kans bestaat dat je kind daardoor ongezonder gaat eten als het groter i...

nitraat groente

Minder hart- en vaatziekten door meer nitraatrijke groenten

Het dagelijks eten van meer nitraatrijke groente kan helpen hart- en vaatziekten te voorkomen, en zo gebruik van medicat...

overgewicht-door-ongezond-eten

Overgewicht komt niet door hoeveel je eet, maar wat je eet

Te veel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht. Het ligt meer aan wát je eet. De ene calorie is de andere niet, en...

Toon meer (211)