Smaakverlies is een veelvoorkomend probleem bij chemobehandelingen. Goed eten wordt hierdoor extra moeilijk. Een nieuwe aanpak om smaak weer terug te brengen, wordt nu op grote schaal uitgetest bij patiënten.
Toch genieten van eten na smaakverlies door chemo
Veranderingen in smaakbeleving
Tijdens een chemokuur verandert iemands smaakbeleving. Dat komt doordat chemotherapie vooral snel delende cellen in het lichaam beïnvloedt. Hieronder vallen kankercellen, maar ook de smaak- en geurreceptoren. Smaak- en geurreceptoren zijn cellen op de tong of in de neus, die via zenuwbanen verbonden zijn aan het smaakcentrum van de hersenen.
Ze zorgen ervoor dat we smaken en geuren kunnen proeven en ruiken. Als deze smaak- en geurreceptoren beschadigd raken, bijvoorbeeld door een chemobehandeling, smaakt het eten ineens anders dan iemand gewend is. Eten smaakt dan bijvoorbeeld naar medicijnen, karton of metaal. Deze veranderingen kunnen tijdelijk zijn, maar kunnen ook lang duren.
Wist je dat...
...de tong vijf basissmaken kent? Dit zijn zoet, zout, zuur, bitter en umami. Volgens wetenschappers zijn er zelfs meer, zoals vet.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Wil jij graag je gezondheid verbeteren?
Gebruik onze gratis Matching tool om de voedingsexpert te vinden die jou het beste kan ondersteunen.
Ga naar de Matching toolGenieten van eten
Verandering van smaak heeft grote gevolgen, zeker voor mensen met kanker. Goed eten speelt namelijk een grote rol bij het herstel van de ziekte. Daarnaast is ook het kunnen genieten van eten belangrijk voor de kwaliteit van leven van een patiënt. Daarom is het Catharina Kanker Instituut in Eindhoven onlangs gestart met een onderzoek.
Smaaktesten
Aan het onderzoek kunnen in totaal 450 patiënten deelnemen, waaronder 300 in Nederland en 150 in Vlaanderen. Hiervoor vragen speciaal opgeleide chef-koks tijdens het onderzoek maandelijks de smaakbeleving na bij patiënten met kanker, die worden behandeld met chemotherapie.
Ook worden speciale smaaktesten gedaan, waarbij de patiënten verschillende natuurlijke smaken in diverse concentraties proeven. Hierdoor wordt per patiënt de juiste smaak in kaart gebracht, zodat met eenvoudige toevoegingen het eten weer smakelijk gemaakt kan worden. Tijdens het onderzoek blijven de patiënten in nauw contact met de chef-koks, en leren ze hoe ze zelf aan de slag kunnen met de ingrediënten.
Hoe gezond eet jij?
Doe de quiz en kom er in enkele minuten achter! Ook ontvang je een persoonlijk advies waarin staat hoe je je eetpatroon kunt verbeteren.
Geur bepaalt zo'n 80% van je smaakbeleving. Vind je iets vies? Knijp dan even je neus dicht als je het dan toch moet opeten of drinken.
Geschreven door Sophie Luderer, Diëtist en tekstschrijverBSc Voeding en diëtiek