De Hoge Gezondheidsraad in België raadt een veganistische voeding af voor kinderen tot 3 jaar en voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het risico op tekorten is voor hen te groot.
Vegetarisch kan wel
Een goed samengestelde vegetarisch voeding met zuivel, ei en/of vis is wel geschikt tijdens zwangerschap en het geven met borstvoeding. De Belgische Gezondheidsraad adviseert deze groepen dan wel supplementen met vitamine B12, D, foliumzuur, ijzer, zink en jodium.ijzer, zink en jodium.
Advies van diëtist
Voor andere groepen in de bevolking wordt een veganistische voeding niet afgeraden. Voorwaarde is wel dat de voeding gevarieerd is samengesteld en aangevuld wordt met vitamine B12, via verrijkte voeding of supplementen. Vitamine B12 zit namelijk alleen in dierlijke producten. Vegetariërs die geen vis en eieren eten, krijgen het advies om omega-3-supplementen te nemen.
Tenslotte adviseert de Hoge Gezondheidsraad een bezoek aan bijvoorbeeld een diëtist. Dit kan checken of de vegetarische of veganistische voeding evenwichtig is samengesteld. Bijvoorbeeld met een voedingsberekening en eventueel een bloedonderzoek. Dit geldt vooral voor ouderen, jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Aandachtspunten bij vegetarische voeding
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, zuivel en eieren zijn goede bronnen van voedingsstoffen. Hoe meer dierlijke producten er uit de voeding geschrapt worden, hoe groter de kans op tekorten. Vegetariërs en veganisten moeten daarom extra goed letten op bepaalde voedingsstoffen. Dat zijn eiwitten, omega-3-vetzuren, calcium, vitamine D, vitamine B12, ijzer, zink en jodium.
Volgens de Belgische Gezondheidsraad hebben vegetariërs 20% meer eiwit nodig en veganisten zelfs 30% meer. Ook geldt het advies om vooral bij een veganistische voeding verschillende eiwitbronnen te combineren, zoals granen en peulvruchten. Dan krijgt het lichaam zoveel mogelijk verschillende eiwitten binnen.
Verschil vega en vegan
Het is een trend om meer plantaardig en minder dierlijk te eten. Maar wat betekent het als iemand zegt vegetariër te zijn? Sommige vegetariërs eten nog wel vis, zuivel of eieren. Daarom hier een overzicht van de verschillende vormen van vegetarisch eten, op volgorde van meest naar minst dierlijk:
- Semi-vegetariër/flexitariër: eet alle dierlijke producten, maar schrapt af en toe vlees, gevogelte en vis.
- Pesco-vegetariër: eet geen vlees en gevogelte, maar wel vis, schaal- en schelpdieren, eieren en zuivel.
- Lacto-vegetariër: eet geen dierlijke producten, behalve zuivel.
- Ovo-vegetariër: eet geen dierlijke producten, behalve eieren.
- Lacto-ovo-vegetariër: eet geen voedingsmiddelen afkomstig van dode dieren, maar wel zuivel en eieren.
- Vegan of veganist: eet helemaal geen dierlijke producten