Vitamine D lijkt gunstig bij darmkanker

Mensen met darmkanker hebben een grotere overlevingskans als ze voldoende vitamine D in hun bloed hebben. Men denk dat dit komt door een ontstekingsremmend effect van vitamine D.

Onderzoek toont vitamine D tekort aan bij darmkankerpatiënten

Tekort aan vitamine D

Bijna de helft van de mensen met darmkankerpatiënten heeft een tekort aan vitamine D. Dat ontdekte voedingswetenschapper Vera Wesselink, die op 12 oktober promoveerde aan Wageningen University & Research.

Voor haar onderzoek maakte ze gebruik van gegevens uit de COLON-studie. Hierin zijn ruim 2.300 mensen met darmkanker tot gemiddeld 7 jaar na de diagnose gevolgd.

Tip

Ruim elfduizend mensen zijn in 2020 gediagnosticeerd met darmkaker.

Chronische ontsteking

Vitamine D heeft mogelijk een ontstekingsremmend effect. In het onderzoek van Wesselink gingen lage concentraties van vitamine D samen met hogere gehaltes aan ontstekingsstoffen in het bloed. En hogere gehaltes aan ontstekingsstoffen gingen gepaard met een lagere overleving en meer terugkeer van dikkedarmkanker.

Het lijkt er dus op dat voldoende vitamine D in het bloed gunstig is voor de prognose van dikkedarmkanker.

Vitamine D supplementen

De Gezondheidsraad adviseert een dagelijks supplement met vitamine D aan alle vrouwen vanaf 50 jaar en alle mannen vanaf 70 jaar. Wesselink ontdekte  dat niet alle mensen met darmkanker in deze groepen de aanbevolen vitamine D-supplementen slikten. In het onderzoek volgden slechts 34 procent van de vrouwen en 23 procent van de mannen dit advies op.

Extra vitamine D

Volgens Wesselink is het altijd belangrijk om de adviezen voor vitamine D op te volgen, maar zeker bij mensen met dikkedarmkanker. Ook adviseert ze artsen om de vitamine D-concentraties bij darmkanker goed in de gaten te houden. Vooral bij patiënten die chemotherapie ondergaan of een vergevorderd stadium van ziekte hebben. In haar onderzoek was er dan vaak sprake van lage concentraties vitamine D.

Bericht bewaren
Beoordeel

Bronnen

Wageningen University & Research (link)

Alliantie voeding in de zorg (link)

Voedingswetenschapper Angela Sever

Nieuwsgierig naar meer informatie over dit onderwerp?

Stel dan je vraag gratis en eenvoudig aan één van onze deskundigen hier!

Mogelijk ook interessant om te weten

Is vitamine D gunstig bij ouderen met een depressie?

Is vitamine D gunstig bij ouderen met een depressie?

Ouderen met een depressie hebben vaak een verlaagd vitamine D-gehalte. Een psychiater adviseert om vitamine D te suppler...

vezels eten, lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker

Vezels gunstig bij operatie voor dikkedarmkanker

Mensen die meer vezels eten, lijken minder kans op complicaties te hebben na een operatie voor dikkedarmkanker. Dat blij...

Bakje Yoghurt, yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Yoghurt lijkt gezond voor hartpatiënten

Mensen met hartproblemen die enkele porties yoghurt per week eten, hebben een 20 procent lager risico om te overlijden a...

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Vette vis niet meer afgeraden bij chemotherapie

Jarenlang werd mensen met kanker voor de zekerheid afgeraden om vette vis en visolie te nemen bij bepaalde vormen van ch...

Plantaardige kaas gezond

Is plantaardige kaas gezond?

Er zijn steeds meer plantaardige alternatieven voor kaas te koop. Maar zijn deze wel gezond? De Consumentenbond testte d...

Toon meer (-8)
Volg ons